Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • Βullying (μπουλινγκ) - Σχολικό Νταηλίκι > Γνωμοδοτήσεις > 1. Bullying (μπουλινγκ) - ΔΑΡΜΟΣ ΄σκοπούμενο΄ τραύμα.

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

 

     Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας, τ. Καθηγητής Δ.Ι.Ε.Κ. Αττικής, τ. Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), κάτοικος Ν.Ερυθραίας, οδός Αιγαίου αρ. 1, μετά από εντολή του κ. Α.Π. για τον 12χρονο υιό του Μ., γνωμοδοτώ ως Τεχνικός Σύμβουλος στο ερώτημα του, κάτοικο Νέας Ερυθραίας Αττικής, οδός Θ. αρ. 1.., εξέτασα τον ίδιο στο ιατρείο μου την 25η-5-201. και  περί ώρα  17.00,  προκειμένου να αποφανθώ για τον βαθμό και την βαρύτητα της σωματικής βλάβης που υπέστη εντός του ¨ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΟΛ.Ψ.,  μετά από επίθεση-δαρμό ?λάκτισμα παπουτσιού? που εδέχθη στις 24-5-201. και  ώρα 12.30  περίπου ενώπιον και παρουσία συμμαθητών του από τον Δ.Δ. ομοίως συμμαθητή του & απαντώ στα ακόλουθα  ερωτήματά  του:

           α. αν φέρει κακώσεις στο σώμα του, προ ποίου χρόνου εγένοντο η αναφερόμενη κάκωση στην δεξιά ωμοπλατιαία χώρα του,

           β. εάν μπορούσε η κάκωση αυτή με τον τρόπον, τη θέση, την βιαιότητα να προκαλέσει ακόμη στον παθόντα κίνδυνο για την ζωή του ή την εν γένει σωματική του ακεραιότητα,

           γ. και ότι άλλο προκύψει σχετικό από την επιστημονική σας πείρα, κρίση, γνώμη και ειδικές γνώσεις σας. 

 

Ι Σ Τ Ο Ρ Ι Κ Ο

Όπως προκύπτει από την μακροσκοπική-κλινική εξέτασή μου την 25η-5-201. του ανήλικου μαθητή Μ.Π. του Α. και της Στ. και από την βιβλιογραφική ενημέρωση, σε συσχετισμό με τα ερωτήματα που μου ετέθησαν, προκύπτουν συνοπτικώς τα ακόλουθα:

Αναφέρει ότι, εδέχθη επίθεση-ξυλοδαρμό ?λάκτισμα παπουτσιού? στις 24-5-201. και ώρα 12.30 περίπου ενώπιον και παρουσία συμμαθητών του από τον Δ. Δ. ομοίως συμμαθητή του στην δεξιά ωμοπλατιαία χώρα του, ενώ βρισκόταν σε σχόλη δίλεπτου για αλλαγή μαθήματος με σκοπό να τον τραυματίσει.

Μου αναφέρεται από τον ίδιο και από τους γονείς του ενώπιο μου ότι από το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος 201. έως σήμερα έχει επαναληφθεί συχνά η στάση-πράξη του ανωτέρω συμμαθητή του Δ.Δ. και είναι κατ΄εξακολούθηση γενόμενη.!!!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΕΣ  ΜΕ  ΤΙΣ  ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΑ

Οι κίνδυνοι κατά την πλήξη κυρίως στο κεφάλι υπάρχουν λόγω??. επικίνδυνων κακώσεων θ.. Οι βλάβες αυτές?.. Πρακτική όμως ιατροδικαστική σημασία έχουν κατά κύριο λόγο τα άμεσα επακόλουθα, ενώ οι ?..ιατροκοινωνικό χαρακτήρα.

 

Πρακτική όμως Ιατροδικαστική σημασία συνήθως έχουν κατά κύριο λόγω τα ?..απασχολούν και έχουν??.. Τα επακόλουθα είναι η συναισθηματική κατάσταση των θυμάτων της επιθέσεως.

 

Συνεπακόλουθο λοιπόν, των ειδικά επιλεγμένων χτυπημάτων, δεν είναι μόνο η μείωση, η απώλεια των σωματικών δυνάμεων του ατόμου αλλά κυρίως η ψυχική του φόρτιση, η ψυχική του διαταραχή, με πρόκληση φόβου, ταραχής, άγχους, αγωνίας κ.α.

 

Έτσι Ιατροδικαστικός μπορεί να τεκμαίρεται η ?., η ?., ο σκοπός αυτού που χτυπάει, πλήττει κυρίως στο κεφάλι ή και στο λαιμό, αλλά και στο??.

 

Από την μακροσκοπική-κλινική εξέτασή μου προέκυψαν τα κάτωθι:

-          οίδημα μετ? εκχυμώσεως εκτάσεως 6 χ 2,5 εκ. περίπου [ΔΕ] μέσου ???..από κάτω προς τα πάνω,

-          «λάκτισμα παπουτσιού ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΤΎΠΩΜΑ πέδισης» ευκρινέστατα ίχνη σόλας παπουτσιού δίκην ΄καρατέ΄,

-          Αναφέρει???..

Στην περίπτωση αυτή, οι αναφερόμενες κακώσεις έχουν τη χροιά «βαθυέρυθρη  ( 24-48 ώρες )».

 

Οι κακώσεις που αναφέρονται έχουν επιστημονικά περιγραφεί και φωτογραφηθεί για να προσδιορίσουν τον χρόνο που ετελέσθησαν και ??αμβλέως-θλώντος οργάνου προκαλεί στα???? και του αριθμού των πλήξεων.

 

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Από όλα όσα ανέφερα προκύπτει  αβιάστως, αναμφισβητήτως και τελείως επιστημονικά τεκμηριωμένα, σε σχέση με την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση και από τον Αντικειμενικό μου έλεγχο ο ανήλικος μαθητής Μ.Π.:

 

Ως «σωματικές βλάβες» ορίζονται στον Ποινικό Νόμο του Π.Κ. οι περιπτώσεις ορισμένων εγκλημάτων που θίγουν την?? Και γι? αυτό άλλωστε είναι εμφανές το ενδιαφέρον της Ιατροδικαστικής Επιστήμης και Τέχνης για τις κακώσεις αυτές.

 

Η πιστοποίηση της σωματικής βλάβης από το γιατρό γίνεται από την?.. αλλά και την?.που θα διαπιστώσει. 

 

Ιατροδικαστικώς, λόγω της τοπογραφίας (θέσεως) κ.λ.π. ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι επρόκειτο για κτυπήματα εκ προθέσεως - Bullying.

 

Άρα σκοπούσαν τη σωματική βλάβη-κακοποίησή του ή έστω την αντιμετώπιζε ως ενδεχόμενο την 24η-5-201.. ΘΕΛΕΙ νοσήσει και απόσχει των ασχολιών του επί 6-8μέρου, εκτός επιπλοκής τινός ή υστερογενούς βλάβης. Είναι δε ευτύχημα που δεν επήλθε το ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ.-

 

Η παρούσα χορηγείται για δικαστική χρήση.

 

  Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής

                 Prof./Dr. Ορφέας Κ. Περίδης DMSc ? PhD - SOC.