Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 55. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Ιατρική Αμέλεια Μ-Γ Νοσοκ. 'ρήξη μήτρας λόγω υπερβολικής χορήγησης οξυτοκίνης'

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
 
       Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSc – PhD - SOC., με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), τ. Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ανέλαβα, από την 3η Φεβρουαρίου 201., να διενεργήσω Ιατροδικαστική έρευνα, και να συντάξω σχετική έκθεση Γνωμοδότησης, κατ’ εντολή των Ν.Α-Δ., κατοίκων Ηρ.Κρήτης επί της οδού Π. αρ. 6., αναφορικά με τις συνθήκες νοσηλείας της, αρχικά στην Μ-Γ κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης και μετά στην ΜΕΘ κλινική ομοίως από 14-1-200. έως τις 4-2-200., με αιτία: «αυτόματη έναρξη τοκετού, ρήξης μήτρας στο αρ. και οπίσθιο τοίχωμα στο ύψος του ισθμού, διενέργειας υφολικής Μ/κής υστερεκτομής μετά του αρ. εξαρτήματος και κάκωσης αρ. ουρητήρα».
 
Ειδικότερα κλήθηκα να διερευνήσω :
1.      αν οι ιατρικές πράξεις που έλαβαν χώρα ύστερα από την εισαγωγή και νοσηλεία της Ν.Α.-Δ., στην Μ-Γ κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης και μετά στην ΜΕΘ κλινική ομοίως από 14-1-200. έως τις 4-2-200., διέπονταν από την διεθνώς επικρατούσα ιατρική δεοντολογία και πρακτική (lege artis), ή ευρίσκονταν σε αντίθεση με αυτήν (non lege artis) καθώς και
2.      αν υπήρξαν παραλείψεις και λάθος εκτιμήσεις εκτέλεσης ιατρικώς δεοντολογικών, και απαραιτήτων για την υγεία και, κυρίως, πράξεων για την μη ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος Υγείας της που δημιούργησαν καθώς και τις επιπλοκές που ακολούθησαν, από πλευράς των θεραπόντων ιατρών της.
3.      και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη & τέχνη σας.
 
ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΜΟΥ ΣΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ & ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ
 
-.  Όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.
-. Την με αριθμ. 166/2010 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου(Τμήμα Β΄ Τριμελές)καθώς και την από 5-4-201. Έκθεση Πραγματογνωμοσύνηςτου κ. Π. Π. Μ-Γ.
-. Καθώς και την με αριθμ.9111δ/9-2-201., Γνωστοποίηση Εξέτασης Μάρτυρα ΚΑΙ Κλήση Προς το ΠΕΠΑΓΝΗ, του Δικ.Επιμ.Πρωτ.Ηρακλείου κ. Γ.Σ.-Ν. στη Συμβολαιογράφο Αθηνών κα Ε. Σ.-Π.
 
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
      Η κα Ν.Α.-Δ. την 14η-1-200. και περί ώρα 21.00΄ εισήχθη στη Μ-Γ κλινική του ΠΕΠΑΓΝΗ Νοσοκομείου καθώς βρισκόταν στον ένατο (9ο) μήνα της εγκυμοσύνης [39+2 εβδομάδων] στο τρίτο (IIIο) παιδί της και θεράπων ιατρός ο Επικ. Καθηγ. της Μ-Γ κλινικής κ. Κ. Ρ. {ο οποίος ήταν ο μαιευτήρας της κατά τις δύο προηγούμενες γέννες της, με φυσιολογικό τοκετό} λόγω αραιών συσπάσεων της μήτρας (ασθενείς ωδίνες) δηλαδή στην αρχή της διαδικασίας του τοκετού με διαστολή εγκύμονος μήτρας 1-2εκ. Στη συνέχεια κατ΄εντολή του Γ-Μ κ. Κ. χορηγήθηκε Tabl. Cytotec {ΌΡΑ, σχετικό έγγραφο Νοσοκομείου ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ!!!}.
 
      Κατά την εξέτασή της το πρωί 09.00΄ της επόμενης ημέρας 15η-1-200. διαπίστωσε ο κ. Ρ. Μ-Γ ότι η διαδικασία του τοκετού δεν είχε προχωρήσει, ήταν η ίδια και η διαστολή της εγκύμονος μήτρα ήταν πάλι 1-2εκ. με ασθενείς ωδίνες, της χορήγησε ωκυτοκίνη 5μον/1000ccστον ορό ‘στάγδην’.
     
      Και ενώ συνεχίζονταν οι αραιές συσπάσεις (ασθενείς ωδίνες) με διαστολή της εγκύμονος μήτρα 1-2εκ. περί ώρα 10.00΄ έκανε ρήξη των υμένων για να εξελιχθεί ο τοκετός και χορήγησε δύο (2) amp Buscopan 20mg {η αναστολή της κινητικότητας}.
 
      Περί ώρα 11.30΄ {ΌΡΑ, σχετικό έγγραφο Νοσοκομείου ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΚΕΤΟΥ Χορήγηση Φαρμάκων!!!} της ΧΟΡΗΓΗΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ενδοφλεβίως (I.V.) 5IVOxyt {μον.Ωκυτοκίνη}.
 
        Περί ώρα 12.00΄ ΕΜΦΑΝΊΖΕΙ αλλοίωση παλμών του εμβρύου, παρουσιάζει έντονες ωδίνες με διαστολή της εγκύμονος μήτρα 2εκ. και ο Μ-Γ κ. Ρ. κάνει αυτόματα διακοπή της ωκυτοκίνης!.
 
        Περί ώρα 12.35΄ ΕΜΦΑΝΊΖΕΙ εκ νέου αλλοίωση παλμών του εμβρύου, παρουσιάζει έντονες ωδίνες με διαστολή της εγκύμονος μήτρα 2εκ. και κολπική αιμόρροια.
 
        Περί ώρα 13.05΄ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ στο Χειρουργείο ΓΙΑ Καισαρική τομή (Κ.Τ.) και αφού γίνεται η έξοδος του θήλεος νεογνού 3.150gr και ενώ συνεχιζόταν η αιμορραγία, ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ότι είχε υποστεί ΄μερική ρήξη μήτρας΄, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε ¨υφολική υστερεκτομή [ΠΛΗΝ ΤΡΑΧΗΛΟΥ Δ. (δεξιάς) ΩΟΘΗΚΗΣ] μετά του (ΑΡ) εξαρτήματος¨{ΌΡΑ, σχετικό έγγραφο Νοσοκομείου ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ & ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ με τις υπογραφές των Μ-Γκ.κ. Κ.Ρ., Ε.Κ., Μ.Π.!!!}.
 
        Επίσης, κατά την επέμβαση, την οποίαν πραγματοποίησε ο ανωτέρω Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, προκλήθηκε κάκωση (ΔΙΑΤΟΜΉ) του αριστερού ουρητήρα στο σημείο χιασμού με τα λαγόνια αγγεία και τοποθετήθηκε pigtailεκ μέρους του ιατρού ουρολόγου κ. Δ., ενώ διαπιστώθηκε και προϊούσα διαταραχή του πηκτικού μηχανισμού.
 
        Μετά την εγχείρηση μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου διασωληνωμένη, όπου παρέμεινε επί τριήμερο (3) σε πλήρη καταστολή όπου και  μεταγγίστηκαν τριάντα δύο (32) φιάλες αίματος (15 μονάδες αίμα, 10 μονάδες αιμοπετάλια & 12 μονάδες πλάσμα),  από την οποίαν όμως και πάλι επανήλθε στο χειρουργείο κατά τις πρωινές ώρες της 17ης-1-200., όπου οι ιατροί Ρ., Κ. και ο καθηγητής χειρουργικής Δ. Τ., προέβησαν σε νέα διάνοιξη των κοιλιακών τοιχωμάτων και σε νέο επιμελή έλεγχο, {ΌΡΑ, σχετικό έγγραφο Νοσοκομείου 19-1-200. (7-3) ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ!!! [17-1-2002 για ‘ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΑΖΩΝ’ και επανέλεγχος, ΕΝΩ ΗΔΗ τα WBC Λευκά Αιμοσφαίρια είναι 36.500 K/μl (φ.τ.= 4,9-10,8) ΑΡΑ ήδη Λοίμωξη στον οργανισμό της ΚΑΙ στις 19-1-2002 τα WBC Λευκά Αιμοσφαίρια είναι 17.100 K/μl.
ΑΡΑ συνεχιζόμενη Λοίμωξη]}.
 
       Στις 19-1-2002, μεταφέρθηκε σε δωμάτιο της Μαιευτικής κλινικής, συνεχίζοντας να έχει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, κοιλιακό άλγος και ακράτεια ούρων. {ΌΡΑ, σχετικό έγγραφο Νοσοκομείου ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΜΕΘ!!!}.
 
        Από το Νοσοκομείο εξήλθε στις 4-2-200. ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ «αγνοώντας ότι είχε υποστεί υστερεκτομή, χωρίς να της έχει δοθεί ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της υγείας της, έχοντας συνεχή ακράτεια ούρων, έντονο κοιλιακό άλγος, κολικούς νεφρού και χωρίς έμμηνο ρύση. Ο παραπάνω ιατρός της Μ-Γ κ. Ρ. απέκρυψε και τότε το γεγονός ότι είχε υποβληθεί σε υστερεκτομή, δικαιολογώντας, ως προσωρινή, τη διακοπή εμμήνου ρύσεως, την οποίαν η ίδια ΄ανακάλυψε΄ αργότερα, με άλλον ιατρό».
 
      Η κα Ν.Α.-Δ. εισήχθη επειγόντως στο ίδιο Νοσοκομείο και στην Ουρολογική κλινική στις 9-4-200. πάσχουσα από ουρητηρο-μητρικό συρίγγιο - αποφρακτική ουροπάθεια. ΚΑΙ στις 12-4-200. υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για νεοεμφύτευση ουρητήρα και παρέμεινε στην ουρολογική κλινική έως 25-4-200....
 
ΟΠΩΣ μου ΑΝΑΦΕΡΕΙ επίσης, και μετά την επέμβαση όμως η υγεία της δεν βελτιώθηκε, καθώς συνεχίζει να πάσχει από πυελονεφρίτιδες για τις οποίες υποβάλλεται σε φαρμακευτικές αγωγές, ενώ βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας.
 
        Ακόμη, η κα Ν.Α.-Δ. ισχυρίζεται ότι λόγω της υστερεκτομής δεν έχει πλέον έμμηνο ρύση και δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, ότι έχει παρουσιάσει διάφορα καρδιακά και ψυχολογικά, καθώς και προβλήματα οστεοπόρωσης...
 
Και τέλος, ότι λόγω των προβλημάτων υγείας και της συνεχούς απουσίας της από την εργασία της απολύθηκε και είναι σήμερα, 42ετών, εντελώς ανίκανη να εργαστεί και να συντηρήσει το εαυτό της και την οικογένειά της. {ΌΡΑ, σχετική ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της 16ης-1-200. με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΛΥΟΜΕΝΟΥ και Ειδικότητα ΠΩΛΗΤΡΙΑ!!!}.
ΕΞΕΤΑΣΗ από την Α΄/ΘΜΙΑ ΥΓΕΙΟΝ.ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για ποσοστό αναπηρίας: ΙΣΟΒΙΩΣ 67% (άνω).
 
-. ΣΗΜΕΡΑ έχει λάβει & λαμβάνει τα κάτωθι ΦΑΡΜΑΚΑ: «ΑΚΟΜΗ & για ΠΡΟΣΤΑΤΗ!
 
Β. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ για: την ΠΡΟΚΛΗΣΗ του ΤΟΚΕΤΟΥ, την ΡΗΞΗ ΜΗΤΡΑΣ, την ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗΣ & τις ΚΑΚΩΣΕΙΣ του ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
 
ΑΝΑΤΟΜΙΚΑ στοιχεία:
    Η μήτρα είναι ένα όργανο από μύες που βρίσκεται μέσα στη λεκάνη. Το κατώτερο τμήμα ονομάζεται τράχηλος και επικοινωνεί με τον κόλπο. Στην εγκυμοσύνη, η μήτρα κυοφορεί και τρέφει το έμβρυο και κατά τη διάρκεια του τοκετού, συσπάται προκειμένου να γεννηθεί το μωρό. Όταν η γυναίκα δεν είναι έγκυος, το εσωτερικό κάλυμα της μήτρας  (ενδομήτριο) πέφτει κάθε μήνα με την περίοδο. Ουσιαστικά η μήτρα είναι ένα όργανο που γίνεται χρήσιμο μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης.
 
      Ο τοκετός εξ ορισμού αποτελεί μια φυσιολογική λειτουργία, η οποία στη μέγιστη πλειονότητα των περιπτώσεων αρχίζει αυτόματα και μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρειάζεται η ιατρική παρεμβολή, η οποία οφείλει να μιμείται το φυσιολογικό πρότυπο.
 
Κάθε παρέμβαση με την έννοια της πρόκλησης του τοκετού, χωρίς ιατρική ένδειξη, αλλάζει τη φυσιολογία της όλης διαδικασίας, έτσι που να τον μεταβάλλει δυνητικά σε έναν σχεδόν παθολογικό τοκετό.
 
Πρόκληση τοκετού, ονομάζουμε την τεχνητή εκκίνηση του τοκετού, χωρίς την πρωτοβουλία του οργανισμού.
Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν στην πρόκληση του τοκετού φαίνεται να είναι:
·        Η απαίτηση της ίδιας της μέλλουσας μητέρας.
·        Το ιστορικό ενός οξέος τοκετού (πολύ σύντομου και βίαιου τοκετού).
·        Λόγοι που συνδέονται με τις προσωπικές επιλογές του ίδιου του γιατρού.
 
Υστερεκτομήείναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν:
  • ινομυώματα
  • ενδομητρίωση
  • κακοήθεια
  • χρόνιος πόνος
  • πρόπτωση μήτρας
Η υστερεκτομή μπορεί να είναι:
 
 Υφολικήσημαίνει αφαίρεση μόνο του σώματος της μήτρας δηλαδή του άνω τμήματος με διατήρηση του κατώτερου (κατά την οποία ο τράχηλος δεν αφαιρείται) οι λόγοι, για τους οποίους αφήνουμε τον τράχηλο, είναι γιατί ο κόλπος στηρίζεται καλύτερα και η λειτουργία της ούρησης επηρεάζεται λιγότερο.
  • Ολική- κατά την οποία ο τράχηλος αφαιρείται
  • Ριζική - γίνεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου και κατά την οποία αφαιρείται και ο ιστός που περιβάλει τη μήτρα
-.  Αν είσαι μικρότερη των 45 ετών και αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες, έχεις αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης
 
Ακράτεια από συρίγγια του ουροποιητικού
Το συρίγγιο είναι μια ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ δύο επιθηλιακών επιφανειών. Στην περίπτωση του  ουροποιητικού… Τα ουρητηροκολπικά συρίγγια είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα πυελικής επέμβασης, είτε λόγω ….. ή ….. λόγω     αγγειακής νέκρωσης από εκτενή ΄διατομή΄ του ουρητήρα ή από …..
 
Γ. ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
 
       Εκ των ανωτέρω αναφερθέντων στοιχείων, τα οποία ετέθησαν υπ’ όψιν μου, σε συνδυασμό με την διεθνή βιβλιογραφία, ως και σε συσχετισμό με τα τεθέντα ερωτήματα, τις ειδικές γνώσεις μου, την επιστημονική κρίση και πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι, όσον αφορά την νοσηλεία της Ν. Α.-Δ. στο «ΠΕΠΑΓΝΗ»Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αποδεικνύεται ότι :
 
¨Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
σημαίνει ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής¨
 
Το λεγόμενο «ιατρικό λάθος», ποσοστόπου σε αρκετές μελέτες πλησιάζει το 50% !
o   Θεωρείται πως μια επιπλοκή μπορεί να αποφευχθεί
·        όταν αυτή αποτελεί συνέπεια,
είτε μη άρτιας ...., είτε ελλιπούς ή.....
  
*      Η ορμόνη ωκυτοκίνη (ωκύς + τόκος = σύντομος τοκετός) όταν δίνεται σε μεγαλύτερες δόσεις από όσο πρέπει, οδηγεί σε ‘ανεξέλεγκτεςεπιπλοκές.
 
*      Bίαιες ΄συστολές του μυομητρίου΄
μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη της μήτρας  και ασφυξία του εμβρύου, βραδυαρρυθμία του εμβρύου,
 
Η αυτόματη ρήξη της μήτρας, μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις απόλυτης δυσαναλογίας ή τετανικής σύσπασης της μήτρας (υπερτονία) λόγω υπερβολικής χορήγησης οξυτοκίνης.
 Είναι προφανές ότι, ΗΤΑΝ άστοχος/ανεπιτυχής η ΄διαγνωστική του εκτίμηση΄ (Κ.Ρ.) ΑΛΛΑ & ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ, διότι: ...
-. Aρα, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στην πράξη και το αποτέλεσμα ….οφείλεται στην ευθεία δράση της πλημμελής ιατρικής του/τους πράξης ….   όπως:
1.   από το να ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΟΥΜΕ…!
ΕΠΡΕΠΕ ως ΟΦΕΙΛΕ/ΛΑΝ να συστήσει/σουν την ΑΜΕΣΗ Παρακολούθηση της ...
2.   αντί να ’αποκρύψει’ στην ασθενή-άρρωστο την υποβληθείσα ¨υφολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων¨ για περαιτέρωΤΑΚΤΕΣ «γυναικολογικές» εξετάσεις’ χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε μήνες & χρόνια σε ΒΑΡΟΣ της εξέλιξης της ΥΓΕΙΑΣ της.!!!
Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της κας Ν.Α.-Δ., προήλθαν από την non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια ‘εσφαλμένη’ ως και ΄άστοχη – ανεπιτυχής(!!!1ημαιευτική επέμβαση (15-1-200.) στην Μ-Γ κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ‘ΠΕΠΑΓΝΗ’ καθώς και η ευθύνη του/των καθηγ. κ.κ. Ε.Κ., Κ.Ρ. & των συνεργατών-βοηθών τους Μ-Γ(Ι.Δ., Ε.Β. Γ.Σ. καθώς και η υπογράφουσα τα ‘έγγραφα’ ως ανωτέρω Μ.Π.) που την επικούρησαν με την συμμετοχή τους!!! ΩΣ ΕΠΙΣΗΣ και στη 2η«εξ’ αμελείας» εγχείρηση (17-1-200.) για ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΑΖΩΝ!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ για την παρακολούθηση ‘μετεγχειρητικά’ νοσηλείας της επί 16ημερών ώστε εκ της ...
 
·        ειδικά δε για το αποτέλεσμα της πυελικής επέμβασης που οφείλεται σε αγγειακή νέκρωση από την…αρ.ουρητήρα και τη δημιουργία του ουρητηροκολπικού συριγγίου την.... ‘ουρολοιμώξεων & πυελονεφρίτιδων’ για τις......caps Omnic Tocas, ενώ βρίσκεται λίγο πριν το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας
·        οι οποίοι… ΔΕΝ προνόησαν!) της ‘ΠΡΟΦΑΝΗΣ βλάβης’ ΩΣ εκ του αποτελέσματος που κρίθηκε ! να υπάρχουν... ΕΝΤΟΣ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ‘ΠΕΠΑΓΝΗ’ και δη στην Μ-Γ κλινική.
-. Όσον αφορά την εικόνα - εξέλιξη Υγείας της ασθενούς – παθούσας Με τα ΓΝΩΣΤΑ Αποτελέσματα σε βάρος της Υγείας της Ν.Α.-Δ.(ως ανωτέρω μνημονευθέντα από.... !!!
 
Ενώ λοιπόν η ασθενής θα έπρεπε να ‘ενημερωθεί’ ΑΜΕΣΑ «επιλέχθηκε» η παντελώς ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ (non lege artis) ….. «OMERTA» αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού, ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΟΥΣ, περιστατικού με τις, δυστυχώς, αναπόφευκτες, συνέπειες που η επιλογή αυτή είχε!!.
 
·        Από τους θεράποντες ιατρούς ΤΗΣ, ώστε να …. «συγκαλυφθεί» ένα προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» !!.
 
Η μη παροχή άμεσης, και σύμφωνης με τον νόμο και την τέχνη (lege artis), ιατρικής βοήθειας, σε πάσχοντα που κινδυνεύει η ζωή του, από ιατρούς που έχουν προς τούτο αφοσιώσει την ζωή τους ισοδυναμείμε εγκληματική πράξη που στην προκειμένη περίπτωση ενέχει και πρόθεση, την πρόθεση συγκάλυψης μιας σοβαρότατης ιατρικής αμέλειας που όμως δεν είναι απίθανο και να συμβεί!!.
 
ΣΗΜΕΊΩΣΗ Γράφοντος Ιατροδικαστή: …Κάποια στιγμή οι εν Ελλάδι ¨επιστήμονες¨, πρέπει να καταλάβουν ότι,
 
·        ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ …Vietnam! ΚΑΙ ΟΤΙ, ακόμη και αν ανήκουν (έχοντας την ομπρέλα του Υπ.ΥΓΕΙΑΣ!)
ΔΕΝ ΤΟΥΣ απαλλάσσει το γεγονός ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΄καλά΄ τη δουλειά τους –αν όχι-
o   Ας ΠΑΝΕ… σπίτια Τους.!!!
 Πραγματικό αλαλούμ !!!.
·        η ΄ανακολουθία΄ ΤΩΝ εγγράφων ΜΑΖΙ με τον «ΓΟΛΓΟΘΑ» της Ν.Α.-Δ.
o   από τα «ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ {αν και ζητήθηκαν!!!}» φύλλα νοσηλείας της Μ-Γκλινικής ΚΑΘΩΣ και της Μ.Ε.Θ. ομοίως ΑΛΛΑ και της ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ κλινικής επίσης:
 
 Το τραχηλικό κολόβωμα, από την υφολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων εξέτασής της στον υπέρηχο την 3η-2-201., είναι διαστ. 23,6 χ 24,90χιλ.
 
o   Θα μπορούσε/σαν ο κ. Ρ. & οι έτεροι Μ-Γ να αφήσει/σουν έστω
·        μία σάλπιγγα ή ωοθήκη
o   λόγω του νεαρού της ηλικίας της (32ετώνγια άλλη στη συνέχεια τεκνοποίηση.!!!
(εξωσωματική γονιμοποίηση, παρένθετη μητέρα).!!!
-. Αλλά βεβαίως και την θετική επίδραση των ωοθηκικών ορμονών στο γεννητικό και
οστικό σύστημά της.
 
Δ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
Εκ της μακρόχρονης Ιατροδικαστικής εμπειρίας μου,
Επιβεβαιώνεται, ως ανωτέρω Αποδείχθηκε & Τεκμηριώθηκε,ότιεξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως, ….   
 
*       ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:
       Συνεπώς, κατηγορηματικά επιβεβαιώνεται ως ανωτέρω τεκμηριώθηκε στη δική μας περίπτωση Σήμερα, η κατάστασή της ασθενούς – παθούσας Ν.Α.-Δ. παρουσιάζει (ισοβίως!!!).... από απόρροια πλημμελών ενεργειών (non lege artis) σε ποσοστό επί τοις εκατό άνω του 80-100% εφ’ όρου ζωής,... και η οποία στο μέλλον θα επιδεινωθεί ΜΕ αναμενόμενο ΠΛΕΟΝ το ‘μοιραίο’.-
 
Η παρούσα εκδίδεται για δικαστική χρήση.
 
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
 
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMScPhD - SOC.
Ειδικός ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
Ιατρός Δημόσιας Υγείας-Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
τ. Επιστημονικός Συνεργάτης (Ε.Σ.Δ.Υ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών