Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email:
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 51. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Ιατρική Αμέλεια Νοσοκ. σε 'ΛΑΘΟΣ διάγνωση' ΠΡΟΩΡΟΥ τοκετού

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

                Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος της οικογενείας Ι. (Γ.) Π., κατοίκων Γ. Α., οδός Α. αρ. .8, γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα τους, τα ακόλουθα:

  1. ποία η αιτία θανάτου του άρρενος νεογνού που έλαβε χώρα την 28η-11-200. στην Α΄ Μ/Γ κλινική του ΓΝ-Μ ¨ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ¨ και ποιες οι λάθος εκτιμήσεις των ιατρών θεραπόντων και του νοσηλευτικού προσωπικού;  
  2. και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη & τέχνη σας.

 

ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠ’ΟΨΙΝ ΜΟΥ ΣΕ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ & ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ

- Όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

          Την 14η Νοεμβρίου 200. η κα Γ. Γ. συζ. Ι. Π., 3.ετών, εισήχθη στην Α’ Μ/Γ κλινική του ΓΝ-Μ ¨ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ¨ για νοσηλεία λόγω ελαφράς κολπικής αιμόρροιας επι κυήσεως 28(+2εβδομάδων), θεράπων ιατρός ο Αναπλ. Δ/ντής της Α’ Μ/Γ κλινικής κ. Γ. Γ.
Στις 26-6-200. το υπερηχογράφημα κύησης Α’ τριμήνου, έδειξε: μικρή αποκόλληση (οπισθοχοριονική) με διαστάσεις 6.4 χ 6.8 χιλ.
Στις 18-7-200. η καλλιέργεια κολπικού & τραχηλικού εκκρίματος, έδειξε: Μυκόπλασμα και Ουρεόπλασμα θετικό (+).
Στις 30-7-200. το υπερηχογράφημα κύησης 10-14 εβδομάδων, έδειξε: οπισθοπλακουντιακό αιμάτωμα με διαστάσεις 38 χ 7.3 χιλ.
Στις 28-8-200. το υπερηχογράφημα κύησης Β’ & Γ’ τριμήνου, έδειξε: φυσιολογική βιομετρία για το Γ’ τρίμηνο, (42η % θέση ανάπτυξης). Στο οπίσθιο μέρος της μήτρας ηχογραφήθηκε μία σύσπαση διαστάσεων 25.1 χ 31.1 χιλ. Μετά 1,5 μήνα Β’ επιπέδου.

Μετά την εισαγωγή της στην κλινική από την μαία που είχε βάρδια, της έκαναν Υπερηχογράφημα και της έβαλαν ορό με Prepar αφού της είπαν να είναι σε ακινησία ¨ούτε τουαλέτα¨! Της έκαναν τις κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη τον έλεγχο για ενδεχόμενη μετάγγιση αίματος (διασταύρωση αίματος). Της χορηγήθηκε κορτιζόνη για την βελτίωση της πνευμονικής ωριμότητας του εμβρύου.  
Στις 15-11-200. το υπερηχογράφημα κύησης, έδειξε: εικόνα αποκόλλησης στο ανώτερο τμήμα με ακόμη εικόνα πιθανής μικρής συλλογής (αιμάτωμα) 4χ4εκ. Ο αιματοκρίτης και η αιμοσφαιρίνη= χαμηλές τιμές!
Στις 19-11-200. το υπερηχογράφημα κύησης 29εβδομάδων, έδειξε: εικόνα μικρής αποκόλλησης και χαμηλή θέση κεφαλής.
Στις 25-11-200. από το μεσημέρι και μετά η εικόνα της ασθενούς-εγκύου μεταβλήθηκε και επανεμφάνησε την ελαφρά κολπική αιμόρροια και ως συμπτώματα πόνοι χαμηλά στην κοιλιακή χώρα μικρής διάρκειας και σε αραιά χρονικά διαστήματα. Της χορηγείτο ενδοφλεβίως τοκολυτική αγωγή προς αποφυγή πρόωρου τοκετού.
           Στις 26-11-200. εγένετο πρόωρος φυσιολογικός τοκετός στο τμήμα [μέσα στην λεκάνη τουαλέτας], ζών άρρεν, αρτιμελές, νεογνό βάρους= 1225γρ., ρήξη υμένων πλακούντα= περιφερική, βάρος πλακούντα= 300γρ., σχήμα πλακούντα= ωοειδές, ανωμαλίες πλακούντα= όχι, μήκος ομφάλιου λώρου= κ.φ. (φυσιολογικός).
Μετεφέρθη στο Νεογνολογικό τμήμα [MENN] σε βαρύτατη κατάσταση με apgar score (απγαρ σκορ)= 0 (μηδέν)! και διάγνωση: υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια-πολυοργανική ανεπάρκεια.
Το δεύτερο 24ωρο της ζωής παρουσίασε επίμονη βραδυκαρδία και υπόταση που δεν μπορούσαν να αναταχθούν για να καταλήξει τελικά στις 12.55 στις 28-11-200., καθ’όλη την διάρκεια της νοσηλείας του ήταν σε κώμα και ζητήθηκε να γίνει Νεκροψία-Νεκροτομή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΤΩΝ  ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΡΓΗΘΕΙΣΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑ - ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ
Από τη μελέτη της Ιατροδικαστικής έκθεσης του ιατρού-Χειρουργού της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Χρ. Λ., η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Γνωμοδότησης, επί των υποβληθέντων ερωτημάτων, επισημαίνω και παραθέτω παρακάτω τα σχετικά συμπεράσματα και απαντήσεις:

Είναι προφανές ότι ο νεκροτομικός έλεγχος υπήρξε λίαν ατελής, πλημμελής, από επιστημονικής  και  δεοντολογικής απόψεως.
Ειδικότερα ο ιατροδικαστής :

  • Δεν αναφέρει το ανάστημα, την περίμετρο της κεφαλής, την ανάπτυξη του χόνδρου της ρινός και των πτερυγίων των ώτων, η θέση του ομφαλού [στη μέση μεταξύ ξιφοειδούς αποφύσεως και ηβικής συμφύσεως], οι πυρήνες οστεώσεως στις διαφύσεις π.χ. μηριαίου οστού, πτέρνας, σπονδύλων, βάρος των οργάνων του εμβρύου ως όφειλε και ηδύνατο να πράξει, παρόλο που το επιβάλλει η ιατροδικαστική δεοντολογία στην προκειμένη περίπτωση και έπρεπε να αναζητηθούν από τον νεκροτομίσαντα !!!.
  • Δεν ζήτησε τον πλήρη ¨Μαιευτικό ιστορικό¨ φάκελο, από το Γ.Ν.Μ. «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» στο οποίο νοσηλεύτηκε  η κα Γ. Γ. και το άρρεν νεογνό.
  • Δεν αναφέρει την χροιά των πνευμόνων (παρά μόνο «...πύκνωση των πνευμόνων [π.χ. λοβώδης πνευμονία], τεμάχια των οποίων βυθίζονται στο ύδωρ»),  αν η επιφάνεια αυτών είναι… αν ρήγνυνται ευχερώς με την πίεση των δακτύλων, αν έχουν …., ….αν οι κυψελίδες είναι γεμάτες με υγρό ή οχι καθώς και σε ποιο ύψος ….βρίσκονται αυτοί.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - ΣΧΟΛΙΟ

Σχετικά με την πύκνωση των πνευμόνων, αναφέρεται γενικά ο κ. Χρ. Λ. με Κλινικούς όρους χρησιμοποιώντας ΟΧΙ δόκιμους Ιατροδικαστικούς όρους, ΟΠΩΣ  επιστημονικά και δεοντολογικά  θα  αναμένετο !. - μετά από {¨θήτευση¨} σειρά ετών – στην Υπηρεσία του!
Η πύκνωση των πνευμόνων (λοβώδης πνευμονία) είναι εύρημα ακτινολογικό και εμφανίζεται σε…. -έχουν ….χρώμα δέρματος, …..     

 

Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου ως Ιατροδικαστής αποφαίνομαι πως:

1) Τα επιστημονικά κριτήρια του νεκροτομικού ελέγχου είναι  λίαν ατελή και πλημμελέστατα.
2) Η υδροστατική δοκιμασία των πνευμόνων ή δοκιμασία του Γαληνού ( μικρότερα τμήματα πνεύμονα βυθίζονται στο νερό= αρνητική δοκιμασία - ¨δεν ανέπνευσε¨), η οποία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση- θεωρείται αμφιλεγόμενης αξίας και προπαντός ενδεικτικής μόνο σημασίας. …..
3) Τα νεκροψιακά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, όπως ¨υπέρχρωση του δέρματος κατά τόπους= αρχόμενη σήψη¨ φανερώνουν-δηλώνουν την πλημμελή διαδικασία συντήρησης του θανόντος νεογνού στο Νοσοκομείο από την  28η-11-200. έως την 1η-12-200. ημέρα της νεκροτομής ! αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο ¨περί προσβολής νεκρού¨. …..

         Τα συμπεράσματά του προέρχονται ΜΟΝΟ από την μακροσκοπική εικόνα «πνευμονική πύκνωση λόγω μη έκπτυξης των πνευμόνων-περιγεννητική υποξία-προωρότης», χωρίς να επιβεβαιώνονται μικροσκοπικώς, αν και πρόκειται περί ενός νεογνικού θανάτου σε δημόσιο ιδρυμα! κατά κυριότητα Μαιευτικό-Γυναικολογικό στην Αττική αλλά και εν Ελλάδι !!!.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α – Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομίας, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικώς τεκμηριωμένα, ότι,οσον αφορά την νοσηλεία της κας Γ. Γ. συζ. Ι. Π., που εισήχθη στην Α’ Μ/Γ κλινική του ΓΝ-Μ ¨ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ¨:

  • Υπήρξε πληθώρα εσφαλμένων ιατρικών και νοσηλευτικών πράξεων, όπως περιγράφονται στο ανωτέρο σκεπτικό, μερικές εκ των οποίων επαναπαραθέτω:

Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
¨σημαίνει¨ ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής

Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση της κας Γ. Γ. συζ. Ι. Π., αποδεικνύεται ότι δεν είχε γίνει οριστική διάγνωση και έχρηζε εξονυχιστικής διερεύνησης SINE QUA NON.

Η οριστική διάγνωση μιας παθολογικής κατάστασης είναι αποτέλεσμα διενέργειας πολλών εργαστηριακών εξετάσεων, διαφόρων μορφών, προκειμένου η συνεκτίμηση των αποτελεσμάτων τους,  σε συνδυασμό, πάντοτε, με την κλινική εικόνα του/της ασθενούς, να αποκλείει  λάθος εκτιμήσεις και συμπεράσματα !!!

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, παραθέτω ότι

Η αιμορραγία
είναι δυνατόν να εμφανισθεί οποτεδήποτε
κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού.

Τα συμπτώματα
είναι αιμορραγία άλλοτε άλλης βαρύτητας
η οποία πρωτοεμφανίζεται συνήθως προς το τέλος του β’ τριμήνου της κυήσεως.

Τα αίτια της πρόωρης αποκόλλησης του πλακούντα είναι ο τραυματισμός, η βραχεία ομφαλίδα, η απότομη κένωση της υπερδιατεταμένης μήτρας, όγκος ή ανωμαλία της μήτρας και η υπέρταση.

Η έκταση της αποκόλλησης κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά μέχρι πλήρη. Το σύμπτωμα είναι η αιμορραγία και εξαρτάται από το είδος και την έκταση της αποκόλλησης.

Επι κεντρικής αποκολλήσεως η αιμορραγία δεν εξωτερικεύεται και δημιουργείται οπισθοπλακουντιακό αιμάτωμα.
Η θεραπεία της προώρου αποκολλήσεως συνίσταται σε άμεση και αποτελεσματική αντικατάσταση του απωλεσθέντος αίματος και υγρών.  

Από μαιευτικής απόψεως η αντιμετώπιση της πρόωρης αποκόλλησης έχει ως εξής:

¨ αν το έμβρυο ζει αλλά κινδυνεύει
εκτελείται καισαρική τομή ¨

Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της κας Γ. Γ., προήλθαν από την non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια θεραπεία στην Α’ Μ/Γ κλινική του ΓΝ-Μ ¨ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ¨ που εισήχθη για νοσηλεία λόγω ελαφράς κολπικής αιμόρροιας επι κυήσεως 28(+2εβδομάδων), από τον θεράποντα ιατρό Αναπλ. Δ/ντή της Α’ Μ/Γ κλινικής κ. Γ. Γ..

Τούτο προκύπτει και επιβεβαιώνεται, απο:
-    Το ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΝΟΡΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ (υπ΄αριθμ.πρωτ. 5336/3-12-200. εντολή Διοικήτριας) ΓΝ/Μ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», ο συντάξας Δρ. Χρ. Μ.-Μ/Γ, Δ/ντής Β’ Μ/Γ κλινικής, αναφέρει: «…σελ. 7, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:

  • Ο πρόωρος τοκετός ήταν αναπόφευκτος. ¨…στην παρούσα περίπτωση η περιορισμένη αποκόλληση του πλακούντα στις 28 εβδομάδες πιθανόν να είναι ο εκλυτικός παράγων…εφαρμόστηκε η δέουσα αγωγή για να προληφθεί και αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός αλλά τελικά η προσπάθεια απέτυχε και η ασθενής γέννησε πρόωρα την 11η ημέρα της νοσηλείας της».
  • Δεν έγινε η έγκαιρα διάγνωση ότι η κα Π. βρισκόταν στη διαδικασία του τοκετού.  ¨…σηκώθηκε από το κρεβάτι και πήγε στην τουαλέτα νομίζοντας ότι θέλει να «κάνει τα κακά της» επήλθε το γεγονός να γίνει ο τοκετός στη λεκάνη της τουαλέτας. Η έγκαιρη διάγνωση ενός επικείμενου τοκετού γίνεται κλινικά με την κολπική εξέταση όπου ελέγχεται η διαστολή του τραχήλου της μήτρας. Είναι σαφές ότι η κα Α. και η κα Κ., δεν ανέμεναν ότι θα συνέβαινε τόσο γρήγορα ο τοκετός…διότι δεν είχαν ενώπιόν τους την αντίστοιχη χαρακτηριστική κλινική εικόνα. Παρά ταύτα, αντιλήφθησαν την σκοπιμότητα της κολπικής εξέτασης και ζήτησα δυο φορές τηλεφωνικά την άδεια από τον κ. Γ. να εξετάσουν την επίτοκο…και τις δύο φορές ο κ. Γ. το απαγόρευσε ισχυριζόμενος ότι  αυτή η εξέταση ήταν επικίνδυνη…η εδραιωμένη επομένως άποψη του κ. Γ. ότι η γυναίκα δεν έπρεπε να εξετασθεί κολπικά, ανεξαρτήτως της ορθότητός της ή όχι, ακύρωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα της έγκαιρης διάγνωσης του επερχόμενου τοκετού. Και ο κ. Γ. με τον τρόπο αυτό ανέλαβε όλη την ευθύνη¨.

-         «…σελ. 9, ΠΟΡΙΣΜΑ:

  • Καθ’όσον αφορά τον κ. Γ., προκύπτουν τουλάχιστον αποχρώσεις ενδείξεις ότι πρέπει να ελεγχθεί διότι παρέλειψε να εξετάσει ο ίδιος κολπικά την επίτοκο το μεσημέρι προτού φύγει από το Νοσοκομείο και διότι αργότερα ακόμη και λίγο προ του τοκετού, απέτρεψε την εφημερεύουσα κα Α. να εξετάσει εκείνη την επίτοκο προκειμένου να διαγνώσει έγκαιρα τον επικείμενο πρόωρο τοκετό. Δεν εφήρμοσε δε ούτε κάποια άλλη εναλλακτική διαγνωστική διαδικασία…στην τελική φάση όμως, βρέθηκε σε πλάνη και η εκτίμησή του ότι δεν επέκειτο τοκετός ήταν λανθασμένη…για αρκετές ώρες οι πόνοι της γυναίκας ήταν άτυποι, αραιοί, ασθενείς και σύντομοι, αλλά προφανώς αθόρυβα προετοίμασαν αρκούντως τον τράχηλο της μήτρας ώστε τις τελευταίες 1 ή 2ώρες, μετρίως ισχυροί πόνοι άρκεσαν ώστε να γίνει τελεία η διαστολή του τραχηλικού στομίου και να διέλθει σχετικά εύκολα ένα πρόωρο νεογνό, μικρού όγκου.

Σημείωση γράφοντος Άρα ήταν στην 30η εβδομάδα κύησης την 26η-11-200.
η κα Γ. όταν συνέβη το συμβάν !!!

Όλα τα παραπάνω δεν συνάδουν
με την ορθή ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού.
Το περιστατικό δεν αντιμετωπίσθηκε ενδελεχώς.
Εν κατακλείδι,

  • -. ¨τα συμπτώματα πόνοι χαμηλά στην κοιλιακή χώρα μικρής διάρκειας και σε αραιά χρονικά διαστήματα…¨, [«θεώρησα ότι η αναφορά της ασθενούς ήταν συνήθης και χωρίς αξία για την κατάστασή της» Γ.].
  • -. ¨για αρκετές ώρες οι πόνοι της γυναίκας ήταν άτυποι, αραιοί, ασθενείς και σύντομοι, αλλά προφανώς αθόρυβα προετοίμασαν αρκούντως τον τράχηλο της μήτρας ώστε τις τελευταίες 1 ή 2ώρες, μετρίως ισχυροί πόνοι άρκεσαν ώστε να γίνει …..του τραχηλικού στομίου και να διέλθει σχετικά εύκολα ένα πρόωρο νεογνό, μικρού όγκου. Η εντονότατη δε …..αγωγή που εφαρμόζετο όλο αυτό το χρονικό διάστημα προκειμένου ακριβώς να σταματήσουν οι πόνοι και να αποφευχθεί ο πρόωρος τοκετός, ασφαλώς συσκότισε ακόμη περισσότερο την κλινική εικόνα και δεν επέτρεψε να εκδηλωθεί η τυπική συμπτωματολογία (δηλ. οι χαρακτηριστικοί πόνοι του τοκετού)¨.
  • -. ¨δεν εφήρμοσε δε ούτε κάποια άλλη εναλλακτική διαγνωστική διαδικασία…στην τελική φάση όμως, βρέθηκε σε πλάνη και η εκτίμησή του ότι δεν επέκειτο τοκετός ήταν λανθασμένη¨.
  • -. ¨  Από μαιευτικής απόψεως η αντιμετώπιση της πρόωρης αποκόλλησης έχει ως εξής: ¨ αν το έμβρυο ζει αλλά κινδυνεύει εκτελείται καισαρική τομή {άλλωστε ήταν στην 30η εβδομάδα κύησης, δηλαδή πλήρως είχε συμπληρωθεί ο 7ος μήνας του νεογνού!}¨.
  • -. ¨Συνεπώς, έπρεπε και μπορούσε ως εκ της εξειδικευμένης και πολυετούς εργασίας του ως ειδικός Μ/Γ …να σκεφθεί και όχι να αφεθεί…!¨.
  • -. ¨είναι βέβαιο ότι την τάση για αφόδευση την προκάλεσε το ίδιο το νεογνό το οποίο εκείνη την ώρα πίεζε χαμηλά για να γεννηθεί¨.
  • -. ¨ΚΑΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΥΠΟΠΤΕΥΘΗΚΑ ΟΤΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΞΩΘΗΣΗΣ και επρόκειτο για επικείμενο τοκετό και μάλιστα στο στάδιο της εξώθησης [Α.]¨.
  • -. [καμία ένδειξη παρουσίας ή παρέμβασης από τον Διευθυντή της Α’ Μ/Γ κλινικής για τα τεκταινόμενα]!. ¨ Μόλις τον ενημέρωσα ενημέρωσα και τον Διευθυντή μου για την πορεία όλης της εφημερίας καθώς και του συγκεκριμένου περιστατικού, όπως γίνεται καθημερινά¨ [ΑΥΓΟΥΛΕΑ].
  • -. ¨δεν υποπτεύθηκα ότι πιθανόν να επρόκειτο για μη αναχαιτιζόμενο πρόωρο τοκετό πριν πάει στην λεκάνη διότι δεν είχα μπροστά μου την τυπική εικόνα του 2ου σταδίου (εξώθησης) του τοκετού διότι οι συσπάσεις της μήτρας δεν είχαν την ανάλογη ένταση και διάρκεια. Όμως ζήτησα από τον κ. Γ. να επιτρέψει την κολπική εξέταση από την κα Α. διότι σκέφθηκα βάσει της εικόνας που είχα ότι ίσως αργότερα εξελισσόταν τοκετός ¨ [Κ.].
  •  -. ¨Οι παραλείψεις τους συνιστούν τριπλή  β α ρ υ τ ά τ η  α μ έ λ ε ι α  για τους καθ’οιονδήποτε τρόπο επιμελούμενους, εκτελούντες ειδικές ιατρικές πράξεις ή συμμετείχαν στην διαγνωστική διαδικασία, θεραπεία και εν γένει αντιμετώπισή του και τελικώς να αποβούν σε βάρος της υγείας του νεογνού {Υπολογίζω να πέρασαν πέντε λεπτά περίπου από την ώρα που είδα το νεογνό μέσα στην λεκάνη μέχρι την μεταφορά του στα πρόωρα και άλλα τόσα περίπου από τότε που άκουσα ότι κάτι έπεσε μέσα στη λεκάνη μέχρι που σηκώθηκε αυτή (=η κα Γ.) από την λεκάνη [=10λεπτά] Κ.}= απεβίωσε εντός κλινικής νοσοκομείου (ΜΕΝΝ) από « υποξική – ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια »¨ !!.
  •  -. ¨Τα νεκροψιακά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, όπως ¨υπέρχρωση του δέρματος κατά τόπους= αρχόμενη σήψη¨ φανερώνουν-δηλώνουν την πλημμελή διαδικασία συντήρησης του θανόντος νεογνού στο Νοσοκομείο από την  28η-11-200. έως την 1η-12-200. ημέρα της νεκροτομής ! αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο ¨περί προσβολής νεκρού¨.
  • -. ¨σήμερα και από τις 7-4-200. «η κα Γ. Π. ναπάσχει από υψηλή μυωπίακαι να έχειοπτική οξύτητα ΔΑΟ 8/10 cc», όπως αναφέρει η ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ-ΒΕΒΑΙΩΣΗ του κ. Ι. Τ., Χειρουργός-Οφθαλμίατρος¨.

   Η νοσηλεία της Γ. Γ.-Π., ως ιατρικό περιστατικό, και ο θάνατός του άρρενος νεογνού ως ιατροδικαστικό, διερευνήθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν πλημμελώς και ατελώς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείςπου εκλήθησαν να το χειριστούν.-
Η παρούσα εκδίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών