Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 50. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Ιατρική Αμέλεια Νοσοκ. σε 'Πρόσφατο έμφραγμα'
Συμπληρωματική ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής – Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος την 14η Δεκεμβρίου 200., των κ.κ. Α.- Χρ. & Κ. Κ. του Ι., γνωμοδοτώ συμπληρωματικά στο από αρ.πρωτ. 474/200. ΚΛΗΣΗ ΜΑΡΤΥΡΑ της κας Ανακρίτριας Πλημ/δικών Καστοριάς σχετικά με την αριθμ. Δικογραφία 22/200., τα ακόλουθα:
ΕΓΓΡΑΦΑ που έλαβα υπόψιν μου:
-. Την από 11-11-200. Ιατροδικαστική Γνωμάτευση του κ. Μ. Τ.-Αναπλ.καθηγ.Α.Π.Θ.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο Ι. Κ., 6.ετών, πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 από 5/ετίας υπο αγωγή με ινσουλίνη, παλιό έμφραγμα μυοκαρδίου το 1999 και ακολούθως 4/πλό by-pass, οξεία νεφρική ανεπάρκεια προ 2/ετίας που αντιμετωπίσθηκε με αιμοκάθαρση επι ένα μήνα στη μονάδα τεχνικού νεφρού του ΓΝΝ.Καστοριάς, χειρουργική επέμβαση προ έτους για καρκίνο φύματος Vater-Whipple (εκτεταμένη παγκρεατο 12/λεκτομή), νεφρολιθίαση άμφω.
Στις 23-10-200. προσήλθε περί ώρα 15.00στα ιατρεία επειγόντων περιστατικών του Γ.Ν.Ν.Καστοριάς εμφανίζων εμπύρετο 39οC και έντονο πόνο στην οσφυική χώρα ¨περιοχή δεξιού νεφρού¨, από την εφημερεύουσα ιατρό ετέθη η διάγνωση: «οξεία πυελονεφρίτιδα», αφού πρώτα του έκανε τεστ ούρων (εμποτισμός βάμματος τεστ ούρων) με την απλή μέθοδο της ταινίας και στη συνέχεια εισήχθη στην Παθολογική κλινική.
24-10-200. (20.00μ.μ.): ο ασθενής συνεχίζει να παραπονείται για αίσθημα ατελούς αερισμού. Ανουρία.
25-10-0. (02.00π.μ.): Οψη πάχοντος- πιθανό σηψαιμικό σοκ- καταρρέουσες λειτουργίες πολλαπλών συστημάτων. Απεβίωσε 2.45 π.μ. Ζητήθηκε να γίνει νεκροψία-νεκροτομή.
Το Ενημερωτικό Σημείωμα από την Παθολογική κλινική- Δ/ντής κλινικής κ. Αθ. Ν. του ΓΝΝ.Καστοριάς την 25η-10-200., αναφέρει: «ο ασθενής προσήλθε με εμπύρετο - άλγος (δε) οσφυικής χώρας με αντανάκλαση στην γεννητική περιοχή (κωλικός δεξιού νεφρού-οξεία πυελονεφρίτις). Κατά την διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε ανουρία, δυσχέρεια αναπνοής-υποξυγοναιμία. Ετέθη η πιθανή διάγνωση πνευμονικής εμβολής-σηψαιμίας και μπήκε σε αγωγή με ηπαρίνη ΧΜΒ (χαμηλού μοριακού βάρους) …. ΔΙΑΓΝΩΣΗ: σηψαιμικό σοκ, οξεία πυελονεφρίτιδα, πιθανή πνευμονική εμβολή…Παραπέμπεται για νεκροτομή στην Κοζάνη».
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟ
Στις 26-10-200.το πιστοποιητικό θανάτου Προς Τον κ. Ληξίαρχο του υπογράφοντος ιατροδικαστή κ. Ι. Χ. της ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, αναφέρει μετά την διενεργηθείσα νεκροψία - νεκροτομία ως αιτία θανάτου:
«ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ ΕΠΙ ΕΔΑΦΟΥΣ ΒΑΡΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΩΝ ΑΛΛΟΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΟΣ (ΤΟΥ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ)» και ακολουθεί η με αριθ.πρωτ. 225/31-10-200. Ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
1.- Από όλες τις ένορκες καταθέσεις των γιατρών, των νοσηλευτριών και των μαρτύρων, από τα Υπομνήματα Εξηγήσεων των Ιατρών Αθ. Ν. και Χρ. Γ. και από τα υπάρχοντα στη δικογραφία αποδεικτικμά έγγραφα, δύο τουλάχιστον στοιχεία προκύπτουν με απόλυτη βεβαιότητα:
α) όλοι οι ιατροί της Παθολογικής Κλινικής που ασχολήθηκαν με τον ασθενή έλαβαν γνώση ευθύς εξ αρχής ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιατρικό παρελθόν.
β) ότι η κλινική εικόνα του ασθενούς ευθύς εξ αρχής ήταν τραγική και έβαινε συνεχώς επιδεινούμενη, με συμπτώματα τόσο εμφανή και τόσο έντονα… συμπτώματα που καθιστούσαν αμέσως αντιληπτό, ακόμη και στον πιο αδαή τον μη έχοντα καμία σχέση με ιατρικές γνώσεις ότι τα …, αλλά ότι επρόκειτο για κάτι πολύ σοβαρότερο και ότι ο ασθενής βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο….
Απο τα παραπάνω προκύψαντα δεδομένα, επέβαλλαν στοιχειωδώς στους υπεύθυνους ιατρούς της Παθολογικής Κλινικής, όχι μόνο να μην αρκεστούν στην αρχική βεβιασμένη και πρόχειρη διάγνωση (βασισμένη στην εξέταση των ούρων με ταινία) της μη ειδικευμένης ιατρού Λ. Κ.,…. αλλά επιδεικνύοντας ιδιαίτερη προσοχή και συνεχή παρακολούθηση του ασθενή να προβούν ευθύς εξ αρχής στην λήψη των στοιχειωδώς επιβεβλημένων ιατρικά ενδεδειγμένων μέτρων ασφαλούς διάγνωσης της νόσου ιατρικής προστασίας του ασθενούς, όπως μεταξύ άλλων:
- Στο από 31-6-200. Απολογητικό του Υπόμνημα ο Διευθυντής της Παθ. Κλινικής Αθ. Ν. παραδέχεται ότι πράγματι στον ασθενή μας ουδέποτε έγινε ουροκαλλιέργεια !!! για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου μικροβίου που είχε προκαλέσει την…
2.- Όλοι οι γιατροί που κατέθεσαν κατά την προκαταρκτική εξέταση, ομιλούν για ανουρία του ασθενή που εγκαταστάθηκε ήδη από το βράδυ της Κυριακής (23-10-200.) και παγιώθηκε μέχρι τον θάνατό του με αποτέλεσμα τον τυμπανισμό. …Αν η καρδιά πάψει να λειτουργεί σωστά, λόγω εμφράγματος, έχουμε την λεγόμενη καρδιογενή καταπληξία (σοκ), συνεπεία της οποίας… Η ανουρία εμφανίσθηκε από την Δευτέρα (24-10-200.), γεγονός που καθιστά ιατρικά σαφές ότι στον ασθενή ευρίσκετο σε εξέλιξη έμφραγμα του μυοκαρδίου, πριν προσέλθει στο Νοσοκομείο, από την Κυριακή το πρωΐ που είχε ασθενήσει, όπου εκδήλωσε τα έντονα κλινικά συμπτώματα ενός εμφράγματος (πόνους, έντονες εφιδρώσεις, ωχρότητα, εμετούς, μελάνιασμα, έκπτωση δυνάμεων κλπ), με αποτέλεσμα την καρδιογενή καταπληξία (σοκ), την πτώση της πίεσης και την καταστροφή των νεφρών. Και ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στον ασθενή κατά τρόπο τρομακτικά εμφανή (έντονα κλινικά συμπτώματα καρδιοπάθειας),….
(Να σημειωθεί, ότι η ουρολοίμωξη δεν προκαλεί πόνους στους νεφρούς, ώστε και από το πρόδηλο αυτό στοιχείο προκύπτει ότι η πρόχειρη και επιπόλαια διάγνωση της ανειδίκευτης ιατρού Λ. Κ., ήταν εντελώς άστοχη και αβάσιμη).
3.- Είναι φανερό δε, ότι…. Η παράληψη αυτή των ειδικευόμενων γιατρών να απαιτήσουν την προσέλευση του υπεύθυνου και εφημερεύοντος διευθυντή της Κλινικής, συνιστά όχι μόνο αδιαφορία για τον ασθενή, αλλά και συνενοχή και συγκάλυψη στην ένοχη αδιαφορία των άλλων υπευθύνων γιατρών.
- Είναι φανερό ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Καστοριάς, επαναπαύτηκαν και ολιγώρησαν συνειδητά στην επιφανειακή,…
Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
¨σημαίνει¨ ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής
…..
Πάνω σ¶αυτά και στο είδος της ανουρίας, θα βασιστεί η πρόγνωση και η θεραπευτική της αντιμετώπιση, επειδή η ανουρία δεν είναι τίποτε άλλο από μία οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
….
Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση του Ι. Κ. αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει οριστική διάγνωση Ουρολοίμωξης (δεν έχει διενεργηθεί Γενική εξέταση ούρων αλλά και Εργαστηριακή εξέταση καλλιέργειας ούρων.
Προς επίρρωσιν, μάλιστα, παραθέτω ότι:
- η ΓΕΝΙΚΗ ΟΥΡΩΝ αναφέρει: την Οψη, την Χροιά, το Ειδικό Βάρος, το Λεύκωμα, το Σάκχαρο Ούρων, την Βλέννα, τους Μικροοργανισμούς, τα Πυοσφαίρια, τα Ερυθρά, και τα αλλα στοιχεία όπως π.χ. ΜΥΚΗΤΕΣ.
- η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΥΡΩΝ, αναφέρει: τα Πυοσφαίρια, τους Βλαστομύκητες, απομονώθηκε …
Μικρόβια απο 0-10.000 κυβ.εκ. = ΟΧΙ ουρολοίμωξη
Μικρόβια απο 10.000-100.000 κυβ.εκ. = ΑΜΦΙΒΟΛΗ
Μικρόβια πάνω απο 100.000 κυβ.εκ. = ΣΙΓΟΥΡΗ
Συνεπώς, η διαγνωστική αξιοπιστία τους που αναφέρουν οι εργαστηριακές εξετάσεις, την πρώτη ημέρα νοσηλείας του, στην Παθολογική κλινική του ΓΝΝ.Καστοριάς, στην περίπτωσή του, είναι παντελώς ανύπαρκτη, καθόσον, σύμφωνα με την ιατρική εμπειρία, το τεστ ούρων (εμποτισμός βάμματος τεστ ούρων) με την απλή μέθοδο της ταινίας έχρηζε εξονυχιστικής διερεύνησης SINE QUA NON, [ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΠΟΣΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ …(+++) είχαν!!!], δεν προσθέτουν την παραμικρή πληροφορία και δεν συμβάλλουν καθόλου στην οριστική διάγνωση της οξείας πυελονεφρίτιδας με κωλικό νεφρού, επί προκειμένω.
Σημείωση : Από την αναγραφή «Πιθανό» προκύπτει σαφώς η απόδειξη ότι από τις ήδη διενεργηθείσες εξετάσεις [που δεν έγιναν] δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά οριστική διάγνωση πνευμονικής εμβολής….αλλά υπόνοια!!! και η οποία κατέρρευσε φυσικά από το πόρισμα της Ιατροδικαστικής έκθεσης.
Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας του κ. Ι. Κ., προήλθαν από την non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια θεραπεία στην Παθολογική κλινική του ΓΝΝ.Καστοριάς.
Σημείωση γράφοντος: δηλ. από τις 23-10-200. κατά την εισαγωγή του στην
Παθολογική κλινική!!!
Ολα τα παραπάνω δεν συνάδουν
με την ορθή ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού.
Το περιστατικό δεν αντιμετωπίσθηκε ενδελεχώς.
Εκ των αντιγράφων φακέλλου νοσηλείας Γ.Ν.Ν.Καστοριάς προκύπτουν τα κάτωθι: ….
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ
ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΥΡΩΝ:
24-10-200. (7-3π.μ.)= αρνητικό, (3-11μ.μ.)= αρνητικό
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Συνεπώς, με βάση τα επιστημονικά ιατροδικαστικά κριτήρια και τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου, ως Ιατροδικαστού, αποφαίνομαι πως:
- το πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου για να γίνει μακροσκοπικά - νεκροτομικά ορατό, απαιτεί χρόνο επιβιώσεως από την στιγμή που το έπαθε και είναι περίπου 8 έως 48ωρες πριν από τη στιγμή θανάτου του, δηλ.οΙ.Κ.είχε ένα εν εξελίξει έμφραγμα του μυοκαρδίου και δεν νοσηλευόταν σε Μονάδα ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ Καρδιολογικής Παρακολούθησης ή Μονάδα ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ Θεραπείας αλλά σε Παθολογική κλινική !!!
Τ Ε Λ Ι Κ Ο Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομίας, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικώς τεκμηριωμένα, ότι,οσον αφορά την νοσηλεία του Ι. Κ. στο ΓΝΝ.Καστοριάς:
- Υπήρξε πληθώρα εσφαλμένων ιατρικών πράξεων, όπως περιγράφονται ανωτέρω:
Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
¨σημαίνει¨ ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής
Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση του Ιωάννη ΚΥΡΟΥ αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει οριστική διάγνωση Ουρολοίμωξης (δεν έχει διενεργηθεί Γενική εξέταση ούρων αλλά και Εργαστηριακή εξέταση καλλιέργειας ούρων.
Η νοσηλεία του Ι. Κ., ως ιατρικό περιστατικό, και ο θάνατός του ως ιατροδικαστικό, διερευνήθηκαν και αντιμετωπίσθηκαν πλημμελώς και ατελώς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείςπου εκλήθησαν να το χειριστούν.
ΣΧΟΛΙΟ:
Επί της ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ [sic!!! (εννοεί -ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ)] την 11-11-200. (σελ. 2+3), ο Αν.καθ.Α.Π.Θ. κ. Μ.Τ., αναφέρει: …
«…φυσικά καμία άλλη εξέταση αίματος, ούρων κλπ. Δεν αναφράφεται στο φύλλο νοσηλείας ότι «έγινε λήψη δείγματος και απεστάλη στο εργαστήριο» αλλά…επίσης δεν γνωρίζω την ύπαρξη ή μη ελεύθερης κλίνης στην εντατική του νοσοκομείου» !!.
Είναι προφανές, ο κ. Αντιδήμαρχος της Θεσσαλονίκης, στην ανωτέρω ¨Πραγματογνωμοσύνη¨ του!, έχει τυπικά μπερδέψει και μεταφέρει την Ιατροδικαστική επιστήμη και τέχνη σε Πολιτική ¨αλαζονική¨ κονίστρα…αναφέρει: «δεν θα αναφερθώ… δεν έχω… δεν μπορώ να γνωρίζω… με την τοποθέτησή μου καλύπτω όλες τις επόμενες ερωτήσεις…»! & οπωσδήποτε καταλήγει σε αναιτιολόγητη εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιώντας κλινικούς και ΟΧΙ ιατροδικαστικούς όρους, ΟΠΩΣ επιστημονικά και δεοντολογικά, θα αναμένετο !.
Κατά συνέπεια και με βάση τα επιστημονικά ιατροδικαστικά κριτήρια είναι, κατ¶ ελάχιστον, ανακριβέστατος !!!.-
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών