Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 43. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Πτώση εξ ύψους συνεπεία ΄Παθολογικής ή λειτουργικής΄ αιτίας
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητα μου ως ειδικός Ιατροδικαστής-Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αρ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος την 23η-8-200., γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα του πληρεξουσίου δικηγόρου Χίου κ. Γ. Μ. του κ. Μ. Μ., τα κάτωθι:
1. Ο Μ. Α. στις 26-9-200. έπεσε από πλάκα οικοδομής (όχι από σκαλωσιά) από ύψος 8μ. και σκοτώθηκε. Στην ιστολογική εξέταση αναφέρεται ημερομηνία παραλαβής δείγματος την 28-9-0. και ημερομηνία διενέργειας της ιστολογικής εξέτασης την 13-11-0., αναγράφεται στο τέλος ότι δεν είναι δυνατή η ιστοπαθολογική μελέτη του υλικού λόγω αυτολυτικών αλλοιώσεων. Τι θα μπορούσε να προκύψει από την ιστολογική εξέταση αν γινόταν έγκαιρα;
2. Από το πιστοποιητικό Στρατού προκύπτουν οι εξής εγγραφές:
-. 1-10-200. διετής αναβολή υγείας πάσχων από αγχώδεις εκδηλώσεις, νυκτερινή ενούρηση,
-. 1-2-200. Ικανός Ι4 πάσχων από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (αναφερόμενη νυκτερινή ενούρηση),
-. 4-2-200. Ακατάλληλος για στράτευση Ι5 πάσχων από νυκτερινή ενούρηση ψυχογενούς αιτιολογίας σε άτομο με έκδηλη ανωριμότητα.
Α. Πόσο πιθανό είναι ένα άτομο με τα παραπάνω συμπτώματα να αυτοκτονήσει;
Β. Εχει ικανότητα ένα τέτοιο άτομο να εργάζεται σε οικοδομές και σε μεγάλα ύψη;
Γ. Είχαν υποχρέωση οι οικείοι του να ενημερώσουν τον εργοδότη για τις παραπάνω ιδιαιτερότητες του θανόντος;
Δ. Μπορούσε να επηρεάσει τις παραπάνω ασθένειες η λήψη κορτιζόνης; Μπορεί η μη έγκαιρη λήψη του φαρμάκου (κορτιζόνη) να δημιουργήσει λιποθυμικές τάσεις;
Ε. Ποία η γενικότερη αξιολόγηση, από ιατροδικαστικής απόψεως, των κακώσεων όπως προκύπτουν από την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής των κ.κ. Ε.Χ. & Α.Δ., σε συνδυασμό με τα ανακριτικά στοιχεία τα οποία ετέθησαν υπ¶όψιν σας και σε συσχετισμό με τα ανωτέρω ερωτήματα;
ΣΤ. Και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνη Σας.
Εγγραφα τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου σε φωτοτυπία:
-. Όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.
ιστορικό
Ο Μ. Α. στις 26-9-200. έπεσε από πλάκα οικοδομής (όχι από σκαλωσιά) από ύψος 8μ. περί ώρα 13.00 και σκοτώθηκε.
- ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 26-9-200.:
- Λ. Στ.-Οικοδόμος: «…την ανωτέρω χρονική στιγμή είδα τον Α. στιγμιαία να στέκεται μπροστά από την κολώνα επί της πλάκας και σε απόσταση μισού-ενός μέτρου από αυτήν…προφανώς ο συνάδελφός μου ζαλίστηκε και γι¶αυτό δεν αντέδρασε για την αποφυγή της πτώσης του καθόσον είχε την ευχέρεια να στηριχθεί από κάπου, αφού στεκόταν επί της πλάκας πίσω από την κολώνα..».
- Μ. Θ.-Οικοδόμος: «…συγκεκριμένα βρισκόμασταν στην πλάκα της οικοδομής…είδα να στέκεται επί της πλάκας και σε απόσταση ενός μέτρου από την κολώνα…προφανώς ζαλίστηκε γιατί είχε όλη την ευχέρεια και δυνατότητα να στηριχθεί από κάπου, καθόσον στεκόταν σε σταθερό σημείο και σε απόσταση από την κολώνα…».
- Β. Ν.-Οικοδόμος: «…είδα ότι ο παθών όταν έφθασε στην κολώνα κοντοστάθηκε και έγειρε το κεφάλι του προς τα κάτω, εμένα στιγμιαία μου σχηματίσθηκε η εντύπωση ότι ζαλίστηκε…και έπεσε στο κενό χωρίς μάλιστα να φωνάξει…».
- Μ. Μ.-εργολάβος οικοδομών: «…είδα στιγμιαία τον θανόντα να στέκεται επί της πλάκας σε απόσταση μισού περίπου μέτρου από την κολώνα εργασίας και σε ικανή απόσταση από την περίφραξη…ήταν σε θέση μπρούμυτα , ακίνητος…προφανώς ζαλίστηκε καθόσον ούτε κάλεσε σε βοήθεια, αλλά και είχε την ευχέρεια και δυνατότητα να στηριχθεί από κάπου και δεν το έκανε...».
- Γ. Στ.-Οικοδόμος: «…ο συνάδελφός μου προφανώς ζαλίστηκε…στεκόταν επάνω στην πλάκα της οικοδομής μισό περίπου μέτρο από την κολώνα και είχε όλη την ευχέρεια σε περίπτωση αδέξιας κίνησής του να στηριχθεί και από τα εξωτερικά προπετάσματα…».
- Ξ. Κ.-Κτηματομεσίτης «…προφανώς ζαλίστηκε και λόγω του βάρους του παρέσυρε ένα μέρος της περίφραξης και κατέπεσε στο έδαφος…».
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου…την 17 Ιανουαρίου 200. στο Ακροατήριο του Τριμελούς Πλημ/κείου Χίου, κατηγορούνται ότι …«…με αποτέλεσμα ο απασχολούμενος στο καλούπωμα Α. Μ. του Χ.Μ.-Ε., ο οποίος τη στιγμή εκείνη εργαζόταν στο δεύτερο όροφο της ανεγειρόμενης οικοδομής, να χάσει την ισορροπία του (πιθανότατα γιατί ζαλίστηκε) και να πέσει στο έδαφος από ύψος οκτώ περίπου μέτρων. Από την πτώση αυτή ο ανωτέρω εργαζόμενος υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η οποία και αιτιακά οδήγησε στο θάνατό του…».
Επίσης, σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας-Νεκροτομής (Χίος, 26-9-200.) των κ.κ. Ε.Χ. & Α.Δ., Συμπερασματικά ο θάνατος θεωρείται αιφνίδιος και οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.. Ελήφθησαν και απεστάλησαν τμήματα οργάνων όπως ήπαρ, νεφρών, καρδιάς καθώς και ούρα και αίμα για ιστολογική και τοξικολογική εξέταση.
«Εκ του εγγράφου του Α.Τ.Χίου, αναφέρεται πτώση του από ύψος διώροφης νεοαναγειρόμενης οικοδομής στο χώρο της εργασίας του».
Έτσι αξιολογώντας όλες τις πιο πάνω πληροφορίες και μαρτυρικές καταθέσεις εδραιώνεται η άποψη ότι:
Πληροφορίες - Παρατηρήσεις & Ανάλυση
των επί μέρους στοιχείων από την Έκθεση Νεκροψίας-Νεκροτομής
σχετικές με την Πτώση απο Υψος
Η πτώση από ύψος οφείλεται συνήθως σε απλή που χάνει την ισορροπία του και πέφτει κάτω στο έδαφος και την κατακρύμνιση που πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό, συμβαίνουν τυχαίως (και από κάποια Παθολογική ή λειτουργική αιτία συνήθως) ή έχουν ως αφορμή την αυτοκτονία ή το έγκλημα.
Τα δημιουργηθέντα κατάγματα παρέχουν στοιχεία ενδεικτικά της στάσεως που είχε το σώμα κατά την πτώση.
Όμως ΟΥΔΕΝ κάταγμα περιγράφεται και διαπιστώνεται από τους ενεργήσαντες την νεκροψία-νεκροτομή του Μ.Α., ΠΛΗΝ το βαθύ θλαστικό τραύμα τριχωτού κεφαλήςκαι προκλήθηκε ως δευτερογενείς κακώσεις από την πρόσκρουσή του στο έδαφος -πέτρες & ξύλα της οικοδομής-(όρα φωτό 1+2). Από Ιατροδικαστική πλευρά, αιφνίδιος χαρακτηρίζεται ο θάνατος που επέρχεται απότομα και απροσδόκητα από άγνωστη εσωτερική αιτία, παθολογική ή λειτουργική και γενικά από αίτιο που δεν δόθηκε καιρός να διαγνωστεί όσο το άτομο ζούσε. Το φυσιολογικό βάρος της καρδίας είναι 300-350γραμ.
Η μακροχρόνια χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (κορτιζόνη) οδηγεί σε καταστολή του άξονα (ΥΥΕ) Υποθάλαμος-Υπόφυση-Επινεφρίδια, δηλαδή…. Αιφνίδια ή απότομη μείωση της δόσης των γλυκοκορτικοειδών ενδέχεται να προκαλέσει «σύνδρομο στέρησης», που χαρακτηρίζεται από… προκαλεί αγγειοσύσπαση (και των στεφανιαίων αγγείων), ναυτία, ιλίγγους.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Συμβαίνουν τυχαίως
(και από κάποια Παθολογική ή λειτουργική αιτία συνήθως)
Παραθέτω δύο τυχαία παραδείγματα προερχόμενα: το 1ο από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών την 29-9-2000, νεκροτομήσας Ιατροδικαστής Δ.Μ. και το 2ο από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, νεκροτομήσαντες Ιατροδικαστές Η.Μ. και Β.Δ. την 1-11-2002….
-. Καρδία βάρους 350γραμ., ο ανωτέρω έπεσε μέσα από κατάστημα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ από ύψος 5μέτρων περίπου σε σιδερένια σκάλα, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί μέσω ΕΚΑΒ με τραυματισμένο κεφάλι και άκρα όπου και απεβίωσε.
Κρατήθηκε αίμα για τοξικολογική εξέταση το πόρισμα της οποίας απέβη αρνητικό.
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: Βαρεία κρανιοεγκεφαλική κάκωση αυτομάτου ρήξης καρδίας επί εδάφους προσφάτου εμφράγματος.
-. Καρδία βάρους 320γραμ., ο εν λόγω ναυτικός ενώ ευρισκόταν στο κατάστρωμα του πλοίου με συναδέλφους του έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Ελήφθησαν η καρδία…για ιστολογική εξέταση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Από τα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής και τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του…επήλθε συνεπεία ισχαιμικών αλλοιώσεων του μυοκαρδίου σε έδαφος στεφανιαίας νόσου.
Στην δική ΜΑΣ περίπτωση, οι Τοξικολογικές εξετάσεις απέβησαν αρνητικές και από την Εκθεση Ιστολογικής Εξετάσεως ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΗ η Ιστοπαθολογική μελέτη του υλικού Λόγω των εκσεσημασμένων αυτολυτικών αλλοιώσεων σε όλα τα όργανα (αν και ευρίσκοντο σε φορμόλη). Καρδία βάρους 400γραμ. (φυσιολογικό βάρος καρδίας = 300-350γραμ.). Η έγκαιρη εξέτασή των, θα προσδιόριζε και τον λόγο της αποστολής των, δηλαδή της ενδεχόμενης Παθολογικής αιτίας !.
Η ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΚΡΟΨΙΑΣ-ΝΕΚΡΟΤΟΜΗΣ των ιατρών της Χίου την 26-9-200., αναφέρει: Συμπερασματικά ο θάνατος θεωρείται αιφνίδιος και οφείλεται σε βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.. Ελήφθησαν και απεστάλησαν τμήματα οργάνων όπως ήπαρ, νεφρών, καρδιάς καθώς και ούρα και αίμα για ιστολογική και τοξικολογική εξέταση.
ΣΧΟΛΙΟ 2ο:
-. Το βάρος της καρδιάς 400γραμ. είναι παθολογικής αιτιολογίας (φυσ.βάρος καρδιάς = 300-350γραμ.).
ΣΧΟΛΙΟ 3ο:
-. Από Ιατροδικαστική πλευρά, αιφνίδιος χαρακτηρίζεται ο θάνατος που επέρχεται απότομα και απροσδόκητα από άγνωστη εσωτερική αιτία, παθολογική ή λειτουργική…
ΣΧΟΛΙΟ 4ο :
-. Μακροσκοπικά από την (φωτό 3) διακρίνεται ότι το πρόσωπό του, η τραχηλική του χώρα, ο θώρακάς του, τα άνω άκρα του καθώς και οι απολήξεις των ονύχων του, έχουν χρώμα κυανό που είναι χαρακτηριστικό από Ιατροδικαστικής πλευράς των πασχόντων από παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος.
ΣΧΟΛΙΟ 6ο:
-. Είναι κατανοητό ότι, ένα άτομο πάσχων από αγχώδεις εκδηλώσεις γενικευμένων διαταραχών! που προφανώς κάνει μακροχρόνια χρήση Φαρμακευτικών ουσιών, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να εργάζεται σε οικοδομές και μεγάλα ύψη και φυσικά είναι υποχρέωση των οικείων του να ενημερώσουν τον εργοδότη για τις ¨ιδιαιτερότητές¨ του.
Εν κατακλείδι, ο θάνατος του Μ. Α. προήλθε τυχαίως και αιφνίδια, ενδεχομένως συνεπεία Παθολογικής ή λειτουργικής αιτίας.-
Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Αιγαίου 1-Νέα Ερυθραία Αττικής, τ.κ. 146 71