Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 38. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Χημικό ΕΓΚΑΥΜΑ τριχωτού κεφαλής (από βαφή μαλλιών-ΚΩΜΜΩΣΕΙΣ)

Iατροδικαστική  γνωμοδότηση

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητα μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Νέας Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αρ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος της κας Μ. Χ. συζ. Ι., 4.ετών, Κομμώτριας, κατόπιν εντολής του πληρεξουσίου δικηγόρου Αθηνών κ. Γ. Κ., και γνωμοδοτήσω  προκειμένου  να  αποφανθώ:   

α) για τον  βαθμό και την βαρύτητα της σωματικής βλάβης που υπέστη κατά την διαδικασία βαψίματος των μαλλιών της η κα Μ.  Α.  του Η., στο « Κομμωτήριο » ιδιοκτησίας της επι της οδού Ελ.Β. 1..-Ν.Ι. Α., την 3.η    Μαίου 19.. και 
β) εάν η αργοπορία της να πάει σε ειδικό γιατρό συνέτεινε στην εξέλιξη του τραύματός της  & άρα υπάρχει συντρέχον πταίσμα
Ετέθησαν υπ’όψιν μου Βεβαιώσεις-Γνωματεύσεις & έγγραφα της δικογραφίας:…..

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η κα Μ. Α. την 3.η-5-19.. επισκέφθηκε το κομμωτήριο της κας Μ. Χ. προκειμένου να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της και κατά την χρήση «ντεκαπάζ (αποχρωματισμός μαλλιών= χημικό διάλυμα έτοιμο από την εταιρεία)» ισχυρίζεται ότι αισθάνθηκε τσούξιμο στην πίσω περιοχή της κεφαλής της. Επιστρέφοντας στην οικία της, εμφάνησε οίδημα και λιποθυμικές τάσεις, μετεφέρθη στο Νοσοκομείο «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ» όπου εξετάσθηκε από τον ιατρό ΩΡΛ κ. Γ.Β. που διέγνωσε: «αλλεργία από βάψιμο μαλλιών όπως αναφέρει η ίδια, αναφερόμενη δύσπνοια χωρίς αντικειμενικά ευρήματα, εδόθη SOLUMEDROL 125MG». Την 3.η-6-19.. ενφάνισε υψηλό πυρετό 39οC και διόγκωση λεμφαδένων άμφω, επισκέφθηκε εκ νέου το ανωτέρω νοσοκ. όπου διεπιστώθηκε «λεμφαδενίτιδα και της χορηγήθηκε ισχυρή αντιβίωση».
Την 7.η-6-19.. (μετά 8ημέρες) και ενώ εξακολουθούσε να αισθάνεται έντονους πόνους παρά την φαρμακευτική αγωγή στην οποία υποβαλλόταν επισκέφθηκε τον ιατρό-Δερματολόγο κ. Θ.Δ. ο οποίος της χορήγησε φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του εγκαύματος και με βάσει των οδηγιών του (σελ. 6 Αγωγής) την 1.η-6-19.. όχι μόνο το έγκαυμα δεν υποχωρούσε αλλά πλέον από το σημείο του έβγαινε πύον και αίμα της συνέστησε να συνεχίσει την φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση και την 2.η-6-19.. με έκδηλη την απογοήτευσή του για την άσχημη εξέλιξη του τραύματός μου με παρέπεμψε στον Χειρουργό Αγ. Σ. αυθημερόν! Ο οποίος διέγνωσε χημικό έγκαυμα δεδομένου άλλωστε ότι το δέρμα της κεφαλής μου είχε αποσυγκολληθεί και κυριολεκτικά τα μαλλιά στέκονταν στον «αέρα». «Εκτοτε επισκεπτόμουν τον ανωτέρω ιατρό καθημερινά προκειμένου να γίνονται αλλαγές στο τραύμα και καθαρισμός αυτού. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των καθημερινών μου επισκέψεων μου έκοβε το δέρμα πέριξ του τραύματος με ψαλίδι, διαδικασία ιδιαιτέρως επώδυνη δεδομένου ότι ητο αδύνατον να χρησιμοποιηθεί αναισθητικό, πρέπει δε να σημειωθεί ότι περισσότερο επώδυνη ήταν η διαδικασία των λουσιμάτων που έπρεπε να χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα κατά σύσταση του ιατρού μου, η οποία ήταν πραγματική κόλαση. Κατά την πορεία δε των αλλαγών αυτών διαπιστώθηκε και επιμόλυνση του τραύματος και κατά τη διάρκεια της τελευταίας επισκέψεώς μου στον ιατρό κ. Σουμήλα, ο τελευταίος μου δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το έγκαυμααυτό αφού άλλωστε είχε πράξει οτιδήποτε άπτετο της ειδικότητάς του και με παρέπεμψε σε ειδικό πλαστικό χειρουργό».
Την 8.η-7-19.. επισκέπτεται το ΠΓΝΑΘΗΝΩΝ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» όπου οι ιατροί πλαστικοί χειρουργοί κ.κ. Ι. & Π. κρίνουν την εισαγωγή της στο νοσοκ., την υποβάλλουν σε πλαστική χειρουργική επέμβαση την 9.η-7-19.. και τοποθετούν στο σημείο εγκαύματος της κεφαλής μόσχευμα μερικού πάχους το οποίο ελήφθη με τοπική αναισθησία από την περιοχή του λαιμού και εξιτήριο την 1.η-7-19.. υπο φαρμακευτική αγωγή και κλινήρης. Την 25η-7-1996 αφαιρέθησαν οι ελαστικοί επίδεσμοι όπου διεπιστώθη ότι το τραύμα δεν είχε επουλωθεί και συνεστήθη η επάλειψη του με γάζα εμποτισμένη με νιτρικό κάλλιο. Την 7.η-5-19.. εκ νέου εισαγωγή για αποκατάσταση του ελλείμματος τριχωτού κεφαλήςέως την 1.η-7-19... Την 4.η-8-19.. εισαγωγή εκ νέου για αφαίρεση διατατού δέρματος στην περιοχή της κεφαλής, έγινε αφαίρεση του tissueexpander και σύγκλειση του ελλείμματος και εξήλθε την  .9η-8-19.. με οδηγίες.  
Η ιατρική Γνωμάτευση .9η-12-19.. του Νευρολόγου-ψυχιάτρου κ. Ι.Σ., αναφέρει: «…α) στις 3. Μαίου 19.. υπέστη έγκαυμα β’ βαθμού στο τριχωτό της κεφαλής από βαφή των μαλλιών, που πραγματοποιήθηκε σε κομμωτήριο… τα παραπάνω γεγονότα έχουν δημιουργήσει έντονη αγχώδη κατάσταση (ανησυχία, αγωνία, αυπνία, ευερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης), με κρίσεις πανικού περιοδικά. Συνεστήθη αγχολυτική αγωγή».
Η Ιατροδικαστική Εκθεση την .9η-8-19.. του κ. Ν. Κ., αναφέρει: «φέρει εγκαύματα μερικού πάχους εις το τριχωτόν της κεφαλής καταλαμβάνοντα την βρεγματικήν και ινιακήν χώρα με έλλειμα τριχωτού και δέρματος και επιμόλυνσιν αυτού. Εγένετο πλαστική χειρουργική ως προκύπτει από το επισυναπτόμενον πιστοποιητικό του ΙΚΑ (αριθμ. 8473…) εκ της βαρείας ταύτης σωματικής βλάβης εξ εγκαυμάτων προκληθείσης…».              
Η από 1.-12-19.. απάντηση της L’OREAL, αναφέρει: «1ο σε καμία περίπτωση η οξειδωτική βαφή δεν ξανοίγει τα ήδη βαμμένα μαλλιά (και ειδικότερα τα σκούρα βαμμένα μαλλιά). 2ο τα σκούρα βαμμένα μαλλιά ξανοίγουν μόνο με ξανοιχτή σκόνη (PLATIN…. ή EFFAS..).
3ο στη σπάνια περίπτωση που προκληθεί κάποιος ερεθισμός στην επιδερμίδα του κεφαλιού, αυτό παρουσιάζεται κατά το χρόνο παραμονής του προιόντος, Claude Roubin Τεχνικός Δ/ντής».
Και τέλος, τα ανωτέρω ζημιογόνα αποτελέσματα της υγείας της οφείλονται στην συμπεριφορά της κας Χ. η οποία αφ’ενός δεν έκανε δοκιμαστικό έλεγχο και αφ’ετέρουείχε παρασκευάσει το μείγμα με εσφαλμένες δοσολογίες των χημικών υλικών και διατήρησε το χημικό διάλυμα επι της κεφαλής επι χρόνο μεγαλύτερο του επιτρεπομένου.                                                                                          
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  ΣΧΕΤΙΚΑ  ΜΕ  ΤΟ  ΕΓΚΑΥΜΑ
Το θερμικό έγκαυμα («το κάψιμο») προκαλείται όταν επιδράσει συγκεντρωμένη θερμότητα κατευθείαν πάνω στο δέρμα οπότε οι ιστοί υφίστανται χαρακτηριστικές βλάβες.
Κατά την εξέταση κάθε εγκαύματος θα πρέπει να καθορισθεί:
α) ο βαθμός, β) η έκταση, γ) το είδος της θερμότητος που το προξένησε….
Ανεξάρτητα όμως από τον βαθμό, η σοβαρότητα ενός εγκαύματος εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας του δέρματος που εχει προσβληθεί καθώς και από την ηλικία και την γενική κατάσταση της υγείας  του ασθενούς. Για τον υπολογισμό της έκτασης του εγκαύματος χρησιμοποιείται ο "κανόνας των 9" που υποδιαιρεί την συνολική επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος σε εκατοστιαία ποσοστά του 9% (σχήμα 1):
                                                    Το κεφάλι μαζί με τον αυχένα και τον λαιμό τα 9%,
                                                     Η πρόσθια επιφάνεια του θώρακα και η κοιλιά τα 18%,
                                                      Η οπίσθια επιφάνεια του κορμού και των γλουτών τα 18%,
                                                      Κάθε χέρι από την μασχάλη μέχρι και τα δάκτυλα 9%,
                                                      Κάθε πόδι από την ρίζα του μηρού μέχρι και τα πέλματα 18%.

Τα εγκαύματα, αναλόγως με το βάθος της βλάης διακρίνονται σε βαθμούς:

  • Πρώτου βαθμού: Η εγκαυματική βλάβη περιορίζεται μόνον στην επιδερμίδα απλή κοκκινίλα του δέρματος, αργότερα η …. Χαρακτηριστικό τυπικό παράδειγμα είναι το απλό έγκαυμα του ήλιου.
  • Δευτέρου βαθμού: Λέγεται το έγκαυμα όταν σχηματισθούν και φυσαλίδες (φουσκάλες). Αν μαζευτεί δηλ. υγρό ανάμεσα στην …
  • Τρίτου βαθμού:Στο έγκαυμα του τρίτου βαθμού η βλάβη περνάει την βασική στιβάδα της επιδερμίδος και προχωρεί στο χόριο …Προκαλεί πλέον έλκωση και η επούλωση γίνεται με συνδετικό ιστό.
  • Βαρύτερη βλάβη των ιστών είναι η απανθράκωση.

Εγκαύματα μικρής βαρύτητας σε ενήλικες ασθενείς σύμφωνα με τον πίνακα αξιολόγησης της βαρύτητας των εγκαυμάτων της Αμερικάνικης Εταιρείας Εγκαύματος, θεωρούνται τα εγκαύματα 2ου βαθμού (μερικού πάχους), που η έκταση τους δεν ξεπερνά τα 15%  της …. καθώς και τα εγκαύματα  3ου βαθμού (ολικού πάχους) …επιφάνειας σώματος.
Στα εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού (μερικού πάχους) η αποκατάσταση είναι πλήρης, ολική & ουλή ΔΕΝ μένει. Η αποκατάσταση στο έγκαυμα τρίτου βαθμού- μένει ουλή στο δέρμα & απαιτούν πλαστική επέμβαση. Στην απανθράκωση μπορεί να γίνει ακρωτηριασμός, αν το άτομο επιζήσει….                Τα εγκαύματα ανάλογα με το βάθος καταστροφής του δέρματος, διακρίνονταισε εγκαύματα μερικού και ολικού πάχους. Τα εγκαύματα μερικού πάχους υποδιαιρούνται σε: α) επιπολής (επιφανειακά) και β) σε εν τω βάθει μερικού πάχους εγκαύματα.
Συνήθως, η χειρουργική αποκατάσταση των μετεγκαυματικών ουλών γίνεται  είτε  με εκτομή της ουλής  και επικάλυψη του ελλείμματος με δερματικό αυτομόσχευμα  είτε με Z πλαστική  όταν η ουλή  σχηματίζει  χορδή. Εφόσον το έγκαυμα είναι βαθύ μερικού πάχους ή ολικού πάχους και έχει διάμετρο πάνω από 2 cm πρέπει να επικαλύπτεται με δερματικό αυτομόσχευμα το συντομότερο δυνατό, για μείωση του κινδύνου επιμόλυνσης του ή ανάπτυξης μετεγκαυματικών ουλών.
Πολλοί παράγοντες προάγουν ή επιβραδύνουν, καθυστερούν την επούλωση μιας κακώσεως στο δέρμα εκτός βέβαια από τους ….
…Η αρχική φροντίδα των μικρών εγκαυμάτων θεωρείται καθοριστικής σημασίας  για την τελική έκβαση του εγκαύματος, που είναι η άνευ επιπλοκών επούλωση, ενώ για τα εγκαύματα μεγαλύτερης έκτασης η αρχική αντιμετώπιση είναι πρωταρχικής σημασίας  τόσον για την επιβίωση του εγκαυματία όσο και για την επούλωση του εγκαύματος.
 Απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των εγκαυματιών  είναι ότι ο γιατρός  που πρώτος θα τους περιθάλψει,  οφείλει να είναι ενημερωμένος με τις σύγχρονες μεθόδους  θεραπείας των εγκαυμάτων, να είναι καλός γνώστης των μηχανισμών της επούλωσης των εγκαυμάτων και να είναι σε θέση να εκτιμήσει τη βαρύτητα  του εγκαύματος  ανάλογα με την έκταση, τον βαθμό και την εντόπιση του.
                Τα εγκαύματα μικρής έκτασης αν δεν αντιμετωπισθούν κατάλληλαείναι δυνατό να επιμολυνθούν με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της επούλωσης τους, ενώυπάρχει πάντοτε κίνδυνος επέκτασης της λοίμωξης στο υποδόριο λίπος και  εμφάνισης ακόμα και σηψαιμίας. Ηεπιμόλυνσηενός μερικού πάχους εγκαύματος οδηγείσε καταστροφή των εναπονειμάντων επιθηλιακών στοιχείων στο χόριο, με αποτέλεσμα την …… λόγω της ανάπτυξης ουλών.
Είναι προτιμότερο οι φλύκταινες να κενούνται από το περιεχόμενο τους ή να απομακρύνονται τελείως για τους ακόλουθους λόγους:
α) το υγρό των φλυκταινών  αποτελεί άριστο θρεπτικό υλικό για ….,
        β) το δέρμα της φλύκταινας είναι νεκρωμένος ιστός  που εκτός του ότι διευκολύνει τις επιμολύνσεις, ουδεμία προστασία  προσφέρει αφού ….και
               γ) έχει βρεθεί ότι το υγρό των φλυκταινών περιέχει αγγειοδραστικές ουσίες που προκαλούν …. αναστέλλει την επιθηλιοποίηση.

Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αποτελεί μέλημα ειδικών κέντρων δι’εγκαυματίας….. Η αγωγή διακρίνεταισε τοπική και γενική….. και γ) διευκολύνει τη νοσηλεία των αρρώστων και περιορίζει τις πιθανότητες επιμόλυνσης, τόσο από το επιδεσμικό υλικό, όσο και από τους χειρισμούς. Η χειρουργική μέθοδος συνίσταται στην …., όσο δηλ. το τραύμα θεωρείται χειρουργικά άσηπτο…. Σοβαρό όμως μειονέκτημα της μεθόδου είναι, ότι επιβαρύνει τον ήδη βαριά πάσχοντα εγκαυματία με εκτεταμένες τριχοειδικές αιμορραγίες, που μπορούν, σε συνδιασμό με τις μεταβολικές και αιμοδυναμικές διαταραχές του, να ….  Δύσκολο πρόβλημα παραμένει η αντιμετώπιση της πυοκυανικής ψευδομονάδας, που αποτελεί και το κυριότερο μικροβιακό αίτιο της … των … επιφανειών. Ο βασικός κανόνας που προκύπτει από οσα αναφέραμε συνοψίζεται στο ότι « οσο ταχύτερα γίνεται η κάλυψη των εγκαυματικών τραυμάτων, τόσο …ς, και συνεπώς τόσο ….ίαση ». 
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ  ΠΟΥ  ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ  ΤΗΝ  ΕΠΟΥΛΩΣΗ
Α. ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: …
Σημαντικό στην επούλωση του εγκαύματος θεωρείταιη εξασφάλιση του κατάλληλου περιβάλλοντος που να ευνοεί την αναπαραγωγή του απολεσθέντος δέρματος. Oι συχνές αλλαγές που εφαρμόζονται σε εγκαύματα μεγαλύτερης έκτασης, θεωρούνται … σε εγκαύματα μικρής έκτασης και είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ….

Β. ΓΕΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ: …άρα επιβραδύνει την επούλωση.
ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΥΛΗΣ
Όταν μια ουλή, μετά το τέλος των διεργασιών της επούλωσης, δεν εμφανίζει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά τότε μιλάμε για παθολογική ουλή...
ΣΧΟΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΟ: Από όλα όσα ανέφερα ανωτέρω προκύπτει αβιάστως, αναμφισβητήτως και τελείως επιστημονικά τεκμηριωμάνα, ότι η Ιατροδικαστική έκθεση του Ιατροδικαστή κ. Ν. Κ., είναι ΑΤΕΛΗΣ διότι ΔΕΝ περιγράφει: α)  αν είναι επιπολής..β) αν πρόκειται περί εγκαύματος θερμικού ή …, γ) την έκταση…, δ) την ακριβή θέση της…, αλλά κυρίως, ε) τον βαθμό του …, στ) την χροιά …, ζ) δεν εγένετο φωτογραφική απεικόνιση αυτού, η) δηλ. η σύγκλειση του ….», θ) ο αριθμ. 8473… είναι ο (Α.Μ.)= αριθμός μητρώου της κας Μ.Α. και ΟΧΙ το επισυναπτόμενο πιστοποιητικόν του ΙΚΑ! ι) από πουθενά ΔΕΝ προκύπτει ¨βαρεία σωματική βλάβη εξ εγκαυμάτων προκληθείσης¨ όπως περιγράφεται στην Ιατροδικαστική Εκθεση, εκτός αν εννοεί σήμερα, όπως την έφτασαν οι ΑΣΤΟΧΙΕΣ των θεραπόντων ιατρών από τις ΛΑΘΟΣ επιλογές ειδικοτήτων και χρόνου καθυστερήσεως της ιδίας.  
Η θεμελιώδης όμως παράλειψη εκτός από την πρέπουσα περιγραφή, ήταν και η μη φωτογραφική  τεκμηρίωση της βλάβης (εγκαύματος), η οποία συμπληρώνει και επιβεβαιώνει την περιγραφή της βλάβης στην Ιατροδικαστική έκθεση. Γεγονός το οποίο δε θα επέτρεπε σήμερα καμία αμφισβήτηση της Ιατροδικαστικής Εκθεσης του Ιατροδικαστή κ. Ν.Κ. για πλημμελή διατύπωση!
Β. Αφου έλαβα υπ’όψιν μου την Ιατρική Γνωμάτευση την .9η-12-19.. του ΄Νευρολόγου-Ψυχιάτρου κ. Ι.Σ., σε συνδιασμό με την βιβλιογραφική ενημέρωση και σε συσχετισμό με το ερώτημα που μου ετέθη, προκύπτουν συνοπτικώς τα ακόλουθα.
ΣΧΟΛΙΟ:  ΜΟΝΟ ο κ. Σ. αναφέρει στην Γνωμάτευσή του ότι η παθούσα, υπέστηέγκαυμα β’ βαθμού στο τριχωτό της κεφαλής από βαφή των μαλλιών, που πραγματοποιήθηκε σε κομμωτήριο.
Γ. Αφου έλαβα υπ’όψιν μου την Απάντηση της L’OREAL  την 1.η-12-19.. του Τεχνικού Δ/ντή Claude Roubin, σε συνδιασμό με την βιβλιογραφική ενημέρωση και σε συσχετισμό με το ερώτημα που μου ετέθη, προκύπτουν συνοπτικώς τα ακόλουθα.
Τούτο προκύπτει και επιβεβαιώνεται, από
ΟΛΟΙ γνωρίζουν σήμερα ότι, σε περίπτωση βαφής «ντεκαπάζ» το πρώτο που καίγεται είναι το ίδιο το μαλλί δηλ. οι τρίχες, έχουμε φρύξη τριχών! πράγμα που ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ. Ομολογουμένως, υπήρξε κάποιος μικρός ερεθισμός στο τριχωτό της κεφαλής [η ίδια αναφέρει ότι «επιστρέφοντας στο σπίτι της την 3.η-5-19.., εμφάνησε οίδημα και λιποθυμικές τάσεις], πλην όμως ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΗΚΕ άμεσα και έγκαιρα το συμβάν από ειδικό γιατρό ΑΛΛΑ ΑΠΟ Ωτορυνολαρυγγολόγο, τον ιατρό ΩΡΛ κ. Γ.Β. (ΩΡΛ) που διέγνωσε: «αλλεργία από βάψιμο μαλλιών όπως αναφέρει η ίδια, αναφερόμενη δύσπνοια χωρίς αντικειμενικά ευρήματα, εδόθη SOLUMEDROL 125MG».
ΣΧΟΛΙΟ: Η Αλλεργία από βάψιμο μαλλιών δεν κάνει λεμφαδενίτιδα και πυρετό 39ο μετά από 5 ημέρες! ΔΕΝ μας αναφέρει όμως τι είδους αλλεργία; διέγνωσε κ. Γ.Β. την 3.η-5-19..!!!
Τούτο προκύπτει και επιβεβαιώνεται, από
Η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων αποτελεί μέλημα ειδικών κέντρων δι’εγκαυματίας.
ΣΧΟΛΙΟ: Είναι προφανές πλέον ότι, η ΑΣΤΟΧΗ διάγνωση αλλά κυρίως η μη αρμόζουσα θεραπεία που ακολούθησε ο κ. Θ.Δ.-Δερματολόγος ήταν ΛΑΘΕΜΕΝΗ, έγινε ακόμη ¨αντιληπτή¨ και από την κα Μ.Α. που αναφέρει στη σελ. 6 Αγωγής «…όχι μόνο το έγκαυμα δεν υποχωρούσε αλλά πλέον από το σημείο του έβγαινε πύον και αίμα, και την 2.η-6-19.. με έκδηλη την απογοήτευσή του για την άσχημη εξέλιξη του τραύματός μου με παρέπεμψε στον Χειρουργό Αγ.Σ. αυθημερόν!», δηλ. μετά από 22ημέρες!!! Και αφού πλέον είχε επεκταθεί η λοίμωξη στο υποδόριο λίπος.
ΣΧΟΛΙΟ: Και ενώ έπρεπε να γίνει επικάλυψη του ελλείμματος με δερματικό αυτομόσχευμα εφόσων η διάμετρος του εγκαύματος θα ήταν υποθετικά πάνω από 2εκ., διότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝΑΦΟΡΑ & ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του, το συντομότερο δυνατό για μείωση του κινδύνου επιμόλυνσής του ή ανάπτυξης μετεγκαυματικών ουλών, ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΟ ο κ. Αγ. Σ.-Χειρουργός, στη χρήση με ¨ειδικά φάρμακα¨ κατά σύσταση του ιατρού μου όπως αναφέρει η κα Μ.Α.! Πολύτιμος χρόνος χαμένος για άλλη μία φορά από ΑΣΤΟΧΕΣ ενέργειες Θεραπόντων ιατρών εν είδη ΄ειδικών΄.  
- «μου δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το έγκαυμα αυτό [αφού άλλωστε είχε πράξει οτιδήποτε άπτετο της ειδικότητάς του] και με παρέπεμψε σε ειδικό πλαστικό χειρουργό». Πολύ SCIK!!!
ΣΤ. Αφου έλαβα υπ’όψιν μου την 8.η-7-19.. (μετά 39ημέρες) επίσκεψή της στο ΠΓΝΑΘΗΝΩΝ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» και οι ιατροί-πλαστικοί χειρουργοί κ.κ. Ι. & Π. κρίνουν την εισαγωγή της, σε συνδιασμό με την βιβλιογραφική ενημέρωση και σε συσχετισμό με το ερώτημα που μου ετέθη, προκύπτουν συνοπτικώς τα ακόλουθα….
                      
Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου
ως Ιατροδικαστής:

Εν κατακλείδι, εγινε πλέον ΣΑΦΕΣ και επιστημονικά τεκμηριωμένα ακόμα και για τον πιο αδαεί ότι, οι παραπάνω ταλαιπωρίες της ¨παθούσης¨ κας Μ. Α. εγένοντο αφ’ενός από την εσφαλμένη επιλογή ιατρικών ειδικοτήτων προς επίλυση του προβλήματός της, όπως: απο ΩΡΛ σε  Δερματολόγο (μετά 8ημέρες), κατόπιν σε Χειρουργό (μετά 22ημέρες) με καταστρεπτικά για εκείνην αποτελέσματα και σωρεία ιατρικών εγκληματικών διαγνωστικών σφαλμάτων - θεραπειών και αφ’ετέρου η αργοπορία της να επισκεφθεί ειδικό επιστήμονα, όπως: Πλαστικό Χειρουργό (μετά 39ημέρες) εξαρχής, ΣΥΝΕΤΕΙΝΕ στην εξέλιξη του τραύματός της με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία της, με κατάλοιπο μόνιμες εκτεταμένες δύσμορφες ουλές οι οποίες είναι μη αντιστρέψιμες βλάβες στο δέρμα της και από αισθητικής απόψεως.
Ετσι, ατυχώς καταλήγει στην Ιατροδικαστική Εκθεσή του την 9.η-8-19.. ο Ιατροδικαστής κ. Ν.Κ., αναφέροντας: φέρει εγκαύματα μερικού πάχους εις το τριχωτόν της κεφαλής καταλαμβάνοντα την βρεγματικήν και ινιακήν χώρα με έλλειμμα τριχωτού και δέρματος και επιμόλυνσιν αυτού. Εγένετο πλαστική χειρουργική ως προκύπτει από το επισυναπτόμενον πιστοποιητικό του ΙΚΑ (αριθμ. 8473…), εκ της βαρείας ταύτης σωματικής βλάβης εξ εγκαυμάτων προκληθείσης… ».              

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ  ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ  &  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Με βάση τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία ελήφθησαν υπόψη για τη σύνταξη του παρόντος, τις προαναφερθείσες γενικές πληροφορίες και τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης και Τέχνης, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, η εξεταζομένη περίπτωση της κας Μ. Χ. – Κομμώτριας, προκύπτουν αβιάστως και  αναμφισβητήτως οι παρακάτω απαντήσεις στα τεθέντα στην αρχή του παρόντος ερωτήματα, με τη μορφή επιγραμματικής μεν, αλλά πλήρους επιστημονικής τεκμηρίωσής τους, η οποία οδηγεί σε αντίστοιχα συμπεράσματα:
     Είναι προφανές πλέον ότι, η ΑΣΤΟΧΗ διάγνωση non lege artis αλλά κυρίως η μη αρμόζουσα θεραπεία που ακολούθησε ο κ. Θ.Δ.-Δερματολόγος ήταν ΛΑΘΕΜΕΝΗ, έγινε ακόμη ¨αντιληπτή¨ και από την κα Μ. Α. που αναφέρει στη σελ. 6 Αγωγής, δηλ. μετά από 22ημέρες!!! Και αφού πλέον είχε επεκταθεί η λοίμωξη στο υποδόριο λίπος.
4ο. - «Εκτοτε επισκεπτόμουν (μετά 22ημέρες) τον ανωτέρω ιατρό καθημερινά προκειμένου να γίνονται αλλαγές στο τραύμα και καθαρισμός αυτού. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των καθημερινών μου επισκέψεων μου έκοβε το δέρμα πέριξ του … που έπρεπε να χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα κατά σύσταση του ιατρού μου, η οποία ήταν πραγματική κόλαση. Κατά την πορεία δε των αλλαγών αυτών διαπιστώθηκε και επιμόλυνση του τραύματος και κατά τη διάρκεια της τελευταίας επισκέψεώς μου στον ιατρό κ. Σ., ο τελευταίος μου δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το έγκαυμα αυτό αφού άλλωστε είχε πράξει οτιδήποτε άπτετο της ειδικότητάς του και με παρέπεμψε σε ειδικό πλαστικό χειρουργό».
Η ΑΣΤΟΧΗ επιλογή μοσχεύματος του ¨εν τω βάθει μερικού πάχους έγκαυμα¨  την 8.η-7-19.. (μετά 39ημέρες) λόγω παρελθόντως χρόνου, διότιυπήρχε καταστροφή της επιδερμίδας και σχεδόν ολόκληρου ….
 Για ¨καλεσθητικούς λόγους¨ δεν επέλεξαν την σίγουρη οδό που ακολουθείται στα «ολικού πάχους εγκαύματα (εγκαύματα 3ου βαθμού)»πλέον!, που υπάρχει …πλήν όμως αντιμετωπίζεται χειρουργικά μετά ένα χρόνο αφού έχει επέλθει η ωρίμανση της ουλής.       
Άρα, αδιαμφισβήτητα σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συντρέχον πταίσμα κατά 90% από την ολιγορία αποκλειστικά της ιδίας (κας Μ. Α.) και μόνον!-
Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών

Δρ.Ορφέας Κ. Περίδης DMS – MPH -SOC.
Ειδικός Ιατροδικαστής
Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών