Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 36. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-η Ραβδομυόλυση (είναι βαρεία σωματική βλάβη;)

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSMPH - SOC., με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλοςτου κ. Λ. Ι. του Δ., 4.ετών,  Επιχειρηματία, κατοίκου Χ., οδός Μ. αρ. ..,  απαντώ στα ακόλουθα ερωτήματά  του εάν:
α. η αναφερόμενη σε έγγραφο του Γ.Ν.Ν.Χαλκίδας εξέτασης του Ινδού καταγωγής Κ.Χ., ετών .2, «αναφερόμενος ξυλοδαρμός, φέρει κακώσεις άκρων -ουδέν οξύ χειρουργικό- Ραβδομυόλυση, εκτεταμένο υπόσφαγμα δεξιού οφθαλμού, οίδημα-θολερότητα κερατοειδούς (εικόνα εγκαύματος)» είναι βαρεία σωματική βλάβη;
  β. ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνης Σας.
ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠΌΨΙΝ ΜΟΥ(σε φωτοτυπία και πρωτότυπα):
- Όλα τα έγγραφα της δικογραφίας.
I.   ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Μετά από Προκαταρκτική εξέταση του Τ.Α.Χαλκίδας κατόπιν εντολής του κ. ΕισΠρωτΧαλκίδας σε βάρος των  Ι.Λ. και Γ.Κ. για ¨αρπαγή κατά συναυτουργία, βαρειά σκοπούμενη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία, παράνομη κατοχή όπλου¨. Ο (α) δράστης μετά την σύλληψή του άρχισε να γίνεται επιθετικός σε οριακό σημείο τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους και χρειάστηκε να μεταφερθεί στα εξωτερικά ιατρεία του Γ.Ν.Ν.Χαλκίδας προκειμένου παρασχεθεί η απαιτούμενη αγωγή για συνέχιση της κράτησής του, ο δε εξετάσας αυτόν ιατρός διέγνωσε: «οξύ ψυχωτικό επεισόδιο με παραγωγικά κλινικά ευρήματα» και συνέστησε ως αναγκαία την διακομιδή του σε Ψυχιατρική κλινική για 24ωρη παρακολούθηση…εξετασθεί από τους γιατρούς του Κ.Ψ.Υγείας Χαλκίδας, απεφάνθησαν σχετικά και διατάχθηκε από σας η μεταγωγή του και ο εγκλεισμός του σε Ψυχιατρική κλινική.  
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες απήγαγαν και κατακρατούσαν παράνομα τον K.H. διότι θεωρείτο από τον (α) δράστη υπεύθυνος για δολιοφθορές που είχαν συμβεί στην εταιρεία του.

-. Το έγγραφο ΒΕΒΑΙΩΣΗ των γιατρών του ΓΝΝΧαλκίδας που εξέτασαν τον Ινδό Κ. Χ. στις .8-5-20.., ενώπροσεκομίσθη στις 1.-5-20..!, αναφέρει:  …..
-. Το έγγραφο ΕΞΙΤΗΡΙΟ της 1.-6-20.. του ΓΝΝΧαλκίδας κατά την έξοδο του Ινδού Κ. Χ., αναφέρει: «ημερομηνία εισόδου 1.-5-20.. και ημερομηνία εξόδου 1.-6-20.., ΔΙΑΓΝΩΣΕΙΣαναφερόμενος ξυλοδαρμός, Ραβδομυόλυση, ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ: βελτίωση».

Τι είναι Ραβδομυόλυση;

Είναι το κλινικό και εργαστηριακό σύνδρομο από την απελευθέρωση ενδοκυττάριων συστατικών από τα τραυματισμένα μυοκύτταρα στην κυκλοφορίακαι οφείλεται σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, υποογκαιμία, διαταραχές πήξης, οξέωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Ποια τα ΑΙΤΙΑ;

  • Αίτια τραυματικά πό άμεση μυϊκή βλάβη), όπως: στα ατυχήματα, την ηλεκτροπληξία και το σύνδρομο καταχώσεως (Crush syndrome)
  • Αίτια μη τραυματικά (από αυξημένη κατανάλωση ενέργειας) δηλ.: μετά από έντονη άσκηση (μαραθωνοδρόμοι), μετά από σπασμούς, σε υπερθερμία σώματος, σε θυρεοτοξική κρίση, σε Ναρκωτικές ουσίες (από χρήση κοκαίνης, ηρωίνης, extasy), σε ιογενείς και άλλες λοιμώξεις, σε ενδαγγειακή πήξη, σε θρομβοπενία, στα ευαίσθητα άτομα που έχουν έλλειψη ενζύμου στους σκελετικούς μύες (μετά από βρώση Ορτυκιών).

Τα διάφορα φάρμακα περιλαμβανομένης και της αιθυλικής αλκοόλης (το Οινόπνευμα) θεωρείται ότι καλύπτουν το 81% των αιτίων της ραβδομυόλυσης (Gabow 1982).
ΥΠΟΣΦΑΓΜΑ ΟΦΘΑΛΜΟΥ

         Η ξαφνική εμφάνιση μιας έντονης ερυθρότητος στο φυσιολογικά λευκό τμήμα του ματιού, ονομάζεται “υπόσφαγμα”, οφείλεται σε αιμορραγία κάτω από τον επιπεφυκότα και είναι απολύτως αβλαβές για το μάτι….
Το υπόσφαγμα συμβαίνει πάντοτε …., το σύμπτωμα θα έχει εξαφανιστεί και το μάτι θα καθαρίσει.

Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου ως Ιατροδικαστής: ….

-. Οι εξετάσαντες Χειρουργοί τον Ινδό Κ. Χ. την επομένη ημέρα στις 1.-5-20.. ! με αναφερόμενη ‘κακοποίηση μετά από απαγωγή’, αναφέρουν: ¨Αναφερόμενος ξυλοδαρμός, φέρει κακώσεις άκρων -ουδέν οξύ χειρουργικό¨ !!!
Συνεπώς:
1.  Πουθενά και από κανένα αντικειμενικό-κλινικό εύρημα ΔΕΝ παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά ‘αναφερόμενος ξυλοδαρμός - κακώσεις άκρων’, δηλ. η λύση της συνεχείας του δέρματος, χωρίς να μνημονεύει το ….
2. Δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει η αναφερά ‘κακώσεις άκρων’ στην ΒΕΒΑΙΩΣΗ υπ’ αρ. πρωτ. …του υπογράφοντος ιατρού- Χειρουργού κ. Κ. και να μην δόθηκαν βασικές κλινικές εξετάσεις ή κλινικά μακροσκοπικά ευρήματα που δεν περιγράφονται ως ¨κακώσεις άκρων¨ !!!    


¨Μμμμ… δεν είμαι σίγουρος, μόλις πάτησα κάτι…;!¨
-. Η Ραβδομυόλυση είναι το κλινικό και εργαστηριακό σύνδρομο από την απελευθέρωση ενδοκυττάριων συστατικών από τα τραυματισμένα μυοκύτταρα στην κυκλοφορίακαι οφείλεται σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, υποογκαιμία, διαταραχές πήξης, οξέωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.
ΆΡΑ,

  • Η Ραβδομυόλυση δεν είναι μακροσκοπικό εύρημα ΑΛΛΑ κλινικο-εργαστηριακό σύνδρομο. Στη περίπτωση Παθολογικής αιτιολογίας ΟΡΘΑ νοσηλεύθηκε στη Παθολογική κλινική ως νοσογόνος οντότητα προϋπάρχουσα στον οργανισμό του.
  • Όταν η Ραβδομυόλυση οφείλεται σε άμεσο τραύμα στονΠολυτραυματία και μόνο, Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΉ Ή ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ….

Συνεπώς,
Προϋπήρχε το ‘υπόσφαγμα’ στον εξετασθέντα δ ι ό τ ι  ‘το οίδημα-θολερότητα κερατοειδούς’ είναι η ενδεχόμενη σταδιακή και σε βάθος χρόνου ……του οφθαλμού, μάλιστα δε σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις!.

Εν κατακλείδι, προκύπτει ότι: ΔΕΝ υφίσταται ΟΥΔΕΜΙΑ ‘βαρεία σωματική βλάβη’ και κίνδυνος για τη ζωή.-

Η παρούσα χορηγείται για δικαστική χρήση.

 

Ο Γνωμοδοτών

Δρ.Ορφέας Κ. Περίδης DMS – MPH -SOC.
Ειδικός Ιατροδικαστής
Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών