Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 32. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-Θανατηφόρες ΚΑΚΩΣΕΙΣ αναβάτη δικύκλου μηχανής σε Moto–Cross (τροχαίο ατύχημα)

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
    Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSPhD - SOC., με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, μετά από προφορική εντολή του Ν.Β. του Β., κατοίκου Λ.Καρδίτσας, μετέβηκα σήμερα 18 Μ. 199., ημέρα τετάρτη και ώρα 14.00, στο χωριό Χ. Τρικάλων και ειδικότερα πάνω στον λόφο, όπου την 4η Δεκεμβρίου 199. βρέθηκε νεκρός, ο Β. Β. του Ν., ετών 19, μαθητής Τεχνικού Λυκείου, κάτοικος Τρ., προκειμένου να προβώ στην εξέταση και διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Β. Β. και στην συνέχεια να συντάξω σχετική Ιατροδικαστική Γνωμοδότηση στα τεθέντα ερωτήματα:
α) Εάν ο θάνατός του οφείλεται από πτώση του στο έδαφος και δικαιολογούνται οι κακώσεις κεφαλής και θώρακος συνέπεια επιδράσεως βαρέως θλώντος οργάνου.
β)   Εάν κρίνεται αναγκαία η λήψη αίματος από τους γιατρούς (τροχαίο).
γ)   Εάν πρόκειται περί τροχαίου ατυχήματος ή εγκληματικής ενέργειας.
      Αφού έλαβα υπόψη μου το σύνολο των εγγράφων σε φωτοτυπία….
Γνωμοδοτώ ως εξής στα τεθέντα ερωτήματα:
α)   Ο θάνατος του Β. Β. οφείλεται στην πτώση του στο έδαφος, συνέπεια προσκρούσεως της δικύκλου μηχανής του στην πέτρα και ανατροπής της μηχανής και του οδηγού της. ¨ πετάχτηκε ¨ πάνω από την μηχανή και προσέκρουσε στο έδαφος (βλέπε συνημμένη φωτοτυπία από την Σουηδική  Ορθοπεδική του Lindgren και Svensson, 1996, στην οποία αποδίδεται χαρακτηριστικά ο μηχανισμός θανατηφόρου τραυματισμού του). Ας σημειωθεί, ότι ο Β. Β. την στιγμή της ανατροπής της μηχανής του ΔΕΝ έφερε ούτε προστατευτικό κράνος, γι’αυτό και η κάκωση στο κεφάλι…..

  • Θλαστικά τραύματα προκαλούνται όταν ….οπότε και συμπεραίνεται και ο μηχανισμός προκλήσεώς τους…..

β)   Η λήψη αίματος ή ακόμη εν ανάγκη και πτωματικών υγρών από το πτώμα κρίνεται σήμερα αναγκαία και επιβεβλημένη (στην Ευρώπη και Αμερική, δια σχετικού νόμου) όχι μόνο στους αιφνίδιους θανάτους και εγκληματικές ενέργειες αλλά και πάσης φύσεως ατυχήματα (τροχαία, εργατικά κ.α.) ακόμη και σε αυτοκτονίες…… Ώστε να ελεγχθεί η λήψη οινοπνεύματος ή άλλων ναρκωτικών ουσιών (βλέπε Κ.Ο.Κ)…..
γ)   Πρόκειται σαφώς περί τροχαίου ατυχήματος (επιβάτης ανατραπείσης δικύκλου μηχανής) σε Moto – Cross…..

Είναι προφανές ότι τόσο η περιγραφή όσο και η διενεργηθείσα νεκροψία – νεκροτομή ήταν ατελής, διότι διενεργηθεί από ιατρούς μη ειδικούς κεκτημένης ειδικότητας Ιατροδικαστής, δηλαδή :

  • Έγινε απλή επισκοπική διάγνωση του κρανίου, δεν περιγράφεται το είδος του κατάγματος της ινιακής χώρας, η έκτασή του και βέβαια το είδος του τραύματος των μαλακών μορίων.
  • Δεν έγινε διερεύνηση νεκροτομική του λάρυγγα και των μαλακών μορίων αυτού, δηλαδή της τραχηλικής χώρας.
  • Δεν έγινε έλεγχος των κοιλιακών οργάνων και κύρια του περιεχόμενου του στομάχου, έτσι θα γνωρίζαμε από το περιεχόμενό του και την ακριβή ώρα θανάτου του.
  • Η θωρακική κοιλότητα δεν διερευνήθη επαρκώς, πλήρη εκσπλάχνωση – on block – γινόμενη, έτσι θα γνωρίζαμε επακριβώς το τι είχε συμβεί κατά την πτώση του στο έδαφος.                                                  

     Με την πτώση του επιβάτου (προσέκρουσε με την πλάτη και δευτερογενώς με το κεφάλι – κρανιοεγκεφαλική κάκωση), είναι λίαν πιθανό να προκλήθηκε διατομή –…….και της….., γι’αυτό και το ……αίμα στο αριστερό ημιθωράκιο.-        
Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSPhD - SOC.
Ειδικός Ιατροδικαστής
Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών