Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 31. ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ (Βεβαίωση)-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της `Δημόσιας Υγείας` κατ΄εντολή του Νεκροτομείου

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ   ΒΕΒΑΙΩΣΗ

          Ο κάτωθι υπογεγραμμένος Ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης- Ειδικός Ιατροδικαστής, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών,  μετά από προφορική εντολή του κ. Ε. Β., επαγγέλματος Γραφείου Τελετών, κατοίκου Ν. Αττικής, οδός Α. 1, Βεβαιώνω τα κάτωθι στην σχετική ερώτησή του για το αν: τα περιστατικά της μορφής του θανόντα Χρ. Α. του Β., ετών 1., μετά από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στις 7/12/19.. φέρων -μετά από Νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά-  «βαριές διασχίσεις μαλακών μορίων κάτω άκρων μετά καταγμάτων» τοποθετούνται στο σάκο λόγω προστασίας της Δημόσιας Υγείας, κατ' εντολή του Νεκροτομείου.

Στη συνέχεια της με αρ. πρωτ. Νεκροτομής 578 στις 2-12-19.. της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά ο θανών:

  1. φέρει μεγάλες διασχίσεις των μαλακών μορίων του μηρού και της κνήμης συνεπεία τροχαίου ατυχήματος και συντριπτικών καταγμάτων των κάτω άκρων, ήτοι κάταγμα δεξιάς κνήμης και κάτω τριτημαρίου αριστερής κνήμης και δεξιού μηρού. ΔΗΛΑΔΗ: το δέρμα μαζί με τη σάρκα από το πάνω μέρος του δεξιού μηρού έως τον αστράγαλο είχε μεγάλες διασχίσεις μαζί με σπάσιμο οστών όπου είχε βγει από το δέρμα καθώς και το αριστερό τμήμα της κνήμης το ίδιο.
  2. από το αριστερό αυτί του, έβγαινε αίμα συνεπεία του κατάγματος που είχε στη βάση του κρανίου όπου και υπήρχε ανοικτή επικοινωνία της ευσταχιανής σάλπιγγος με αποτέλεσμα αίμα να βγαίνει συνέχεια από το αριστερό αυτί έως να ξεματώσει.
  3. το τροχαίο ατύχημα συνέβη την 7η Δεκεμβρίου 19.. και η νεκροτομή διενεργήθηκε από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας κ. Β. Χρ.την 9η Δεκεμβρίου 19.., μετά από 50 ώρες και πλέον από το μοιραίο συμβάν του ατυχή εφήβου Χρ. Α.
  4. εν κατακλείδι, το σώμα ήταν από την μέση και κάτω διαλυμένο καθώς και το κρανίο-κεφάλι. ΔΗΛΑΔΗ: βρισκόταν σε κατάσταση τέτοια που ήταν απαγορευμένη η κοινή του θέα. Γι΄αυτό το λόγο τοποθετήθηκε σε σάκο ως είθισται μετά από εντολή του Νεκροτομείου αφ' ενός λόγω των μεγάλων κακώσεων και αφ' ετέρου λόγω της παρέλευσης του 50/ωρου από τον θάνατό του, άρχιζε η «σήψη» φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του μετά 6/ωρου στο δεξιό λαγόνιο βόθρο κατ' αρχήν και στην συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα, που σ' αυτή την περίπτωση ήταν πιο σύντομη και ραγδαία λόγω των μεγάλων διασχίσεων των μαλακών μορίων.

Ο νόμος του κράτους για τους νεκρούς που υπάρχει «περί προστασίας της Δημόσιας Υγείας» αναφέρει κι έχει αποσταλεί από το 1990 σ' όλα τα Νεκροτομεία της χώρας, ότι: ….σε περιστατικά που δεν είναι ορατή η σορός στους οικείους… το φέρετρο να σφραγίζεται και η σορός να τοποθετείται σε σάκο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Φυσικά η ένδυση του νεκρού γίνεται πάνω από το σάκο.

      Κατά την επιστημονική μου γνώμη, άποψη και εμπειρία αυτό πράττω από το 1995 έως σήμερα ως Ιατροδικαστής στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα έχοντας διενεργήσει 18.000 νεκροτομές. ΔΗΛΑΔΗ: η εντολή μου -προς τους τελετάρχες- από το Νεκροτομείο είναι ότι τα περιστατικά που φέρουν μεγάλες διασχίσεις μαλακών μορίων με πολλαπλά κατάγματα να τοποθετούνται σε σάκο και να σφραγίζεται το φέρετρο, πάντα με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, εξυπακούεται δε ότι η ένδυση του νεκρού θα γίνεται πάνω από το σάκο.
Συνεπώς, το Γραφείο Τελετών του κ. Ε. Β., δεν τοποθέτησε αυθαίρετα το σώμα του νεκρού εφήβου στο σάκο, ούτε διέπραξε καμία προσβολή νεκρού τοποθετώντας πάνω από το σάκο τα ενδύματα, ούτε εξαπάτησε κάποιον σφραγίζοντας το φέρετρο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, αλλά ενήργησε ορθώς και εκτέλεσε την εντολή του Νεκροτομείου πειθαρχώντας στον νόμο του κράτους ως ευσυνείδητος επαγγελματίας._

Το παρόν δίδεται για Δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών