Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • malpractice CYPRUS > Γνωμοδοτήσεις > 2. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ Θάνατος Φαντάρου= ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητα μου ως ειδικός Ιατροδικαστής-Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αρ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα της κας Ανδριάνας ΝΙΚΟΛΑΟΥ (μητέρα) συζ. Χαραλάμπους, κάτοικος Λεμεσού Κύπρου, οδός Μ.Ανδρεάδη αρ. 15, Αγ.Φύλαξη 3117, τα κάτωθι:
Α. Εάν ο Αθανάσιος Νικολάου, 26ετών, Κυπριακό Δ.Τ. 792028, τέως από Λεμεσό, κατά τον θανάσιμο τραυματισμό του, στο δρόμο Λ/σού-Πλατρών παρά το γεφύρι του Ζυγού στην Aλασσα, έπεσε επί του εδάφους ζωντανός, νεκρός ή αναίσθητος;
Β. Εάν εν ζωή γενόμενες κακώσεις ολίγον προθανατίως δύνανται να διακριθούν από κακώσεις ολίγον μεταθανατίως γενόμενες;
Γ. Ποία η γενικότερη αξιολόγηση, από ιατροδικαστικής απόψεως, των κακώσεων όπως προκύπτουν από την ιατροδικαστική έκθεση του Δρ. Π. Σ.-Ιατροδικαστή, σε συν­δυασμό με τα ανακριτικά στοιχεία τα οποία ετέθησαν υπ'όψιν σας και σε συσχετι­σμό με τα ανωτέρω ερωτήματα;
Δ. Και ότι άλλο ήθελε προκύψει σχετικό από την επιστήμη και τέχνη σας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Περί ώρα 16.00 την 29η-9-2005 στον δρόμο Λ/σού-Πλατρών παρά το γεφύρι του Ζυγού στην Aλασσα εντοπίστηκε στην κοίτη του ποταμού Ξυλούρικου ο Αθανάσιος ΝΙΚΟΛΑΟΥ πεσμένος ανάσκελα ακριβώς κάτω από το γεφύρι και ήταν νεκρός.
       Επίσης σύμφωνα με την Ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας-Νεκροτομίας την 30-9-2005 του Δρ. Πανίκου Σταυριανού-Ιατροδικαστή, ο θανών υπέστη βαρύτατες κακώσεις. Ο θάνατός του οφείλεται σε υποσκληρίδιο και υπαραχνοειδή αιμορραγία, κατάγματα πλευρών και στέρνου, ρήξη δεξιού πνεύμονα με αιμοθώρακα, ρήξη δεξιού νεφρού, ρήξη μεσεντερίου με αιμοπεριτόναιο, κακώσεις οι οποίες είναι συμβατές με τη ζωή και επισυμβαίνουν και κατόπιν πτώσεως εξ ύψους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια.
 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ, ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ & ΤΟΥ ΘΩΡΑΚΟΣ

Οι κίνδυνοι κατά την πλήξη κυρίως στο κεφάλι υπάρχουν λόγω δυνατότητας προκλήσεως επικινδύνων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Οι βλάβες αυτές είναι είτε άμεσες είτε χρόνιες. Πρακτική όμως ιατροδικαστική σημασία συνήθως έχουν κατά κύριο λόγο τα άμεσα επακόλουθα ενώ οι χρόνιες βλάβες σπάνια μας απασχολούν και έχουν περισσότερο ιατροκοινωνικό χαρακτήρα.
Έτσι συχνά τίθεται το ερώτημα της φύσεως των γρονθοκοπημάτων, τα επακόλουθα ως και η συναισθηματική κατάσταση των θυμάτων της επιθέσεως, όχι μόνο σε πυγμαχικούς αγώνες (pugilistica) αλλά κυρίως στους συνηθισμένους "καυγάδες Tα πλήγματα (κτυπήματα) μπορεί να κατευθυνθούν στο κεφάλι, στο λαιμό, στο θώρακα ή στην κοιλιά ή ακόμη και σε συνδυασμό, μεμονωμένα ή/και εναλλάξ.
Οι "καρατίστες", οι πυγμάχοι κ.ά. για παράδειγμα, που χρησιμοποιούν το χείλος της παλάμης μπορούν επίσης με το κτύπημα στο πλάι του λαιμού να προκαλέσουν ερεθισμό του καρωτιδικού βολβού και άμεση   αναισθησία-λιποθυμία   ή   θάνατο.   Αυτό   είναι   γνωστό   στους κύκλους των "καυγατζίδων". Το κτύπημα αυτό, στην πλάγια τραχηλική χώρα χρησιμοποιείται για επίθεση και σπάνια για άμυνα.

Πληροφορίες και Παρατηρήσεις σχετικές με την Πτώση απο Υψος
 
Η πτώση από ύψος οφείλεται συνήθως σε απλή που χάνει την ισορροπία του και πέφτει κάτω στο έδαφος και την κατακρύμνιση που πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό, συμβαίνουν τυχαίως ή έχουν ως αφορμή την αυτοκτονία ή το έγκλημα.
Τα δημιουργηθέντα κατάγματα παρέχουν στοιχεία ενδεικτικά της στάσεως που είχε το σώμα κατά την πτώση.
Πρόκειται περί εγκλήματος, αυτοκτονίας ή τυχαίου γεγονότος;  Από την εξέταση του τόπου που ευρέθει το πτώμα ενδιαφέρει κυρίως η εξακρίβωση της αποστάσεως που ευρίσκεται τούτο από το σημείο της πτώσεως.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΤΩΝ  ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙΣΑ  ΝΕΚΡΟΨΙΑ - ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ

Από τη μελέτη της Ιατροδικαστικής έκθεσης του ιατροδικαστή Δρ. Πανίκου Σταυριανού η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Γνωμοδότησης, επί των υποβληθέντων ερωτημάτων, επισημαίνω και παραθέτω τα παρακάτω συμπεράσματα και απαντήσεις:     
    
ΣΧΟΛΙΟ 1ον.  Τούτο ΔΕΝ διεπιστώθη από την αυτοψία χώρου. Αλλά το σώμα του θανόντος ήταν με τα κάτω άκρα στραμμένα προς την γέφυρα! και σε απόσταση 3μέτρων, (φωτό 1 + 2).
               ΣΧΟΛΙΟ 2ον.  Δυνατόν να δημιουργηθεί υποσκληρίδιος ή και υπαραχνοειδής αιμορραγία και λιγότερο συχνά ¨διολισθαίνοντα¨ αιματώματα στις εγκεφαλικές έλικες, κοντά στην επιμήκη σχισμή των ημισφαιρίων,(φωτό 3 + 4).
ΣΧΟΛΙΟ 4ον.  Η εξέλιξη των πτωματικών φαινομένων σε σχέση με τον χρόνο από το θάνατο: α) αρχίζουν να φαίνονται οι πτωματικές υποστάσεις σε 2-3ώρες, β) η πτωματική ακαμψία αρχίζει σε 3-4ώρες, γ) τα εμέσματα είναι σε ημιπέψη της τροφής (κορνφλέικς που έφαγε στις 06.30 στο σπίτι του [κατά δήλωση της μητέρας του Ανδριάνας ΝΙΚΟΛΑΟΥ] και είναι φυτικές ίνες) δηλ. σε 3-4ώρες, [Σ.Σ.: ΤΑ ΑΝΩΤΈΡΩ ΕΊΝΑΙ ΑΣΎΜΒΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ!],…

Ε. Κατά την εμφάνιση του πτώματος επι της νεκροτομικής τράπεζας η δεξιά ποδοκνημική άρθρωση είναι επιμελώς καλυμμένη κάτω από την αριστερή -πράγμα ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ- κατά την Ιατροδικαστική διερεύνηση ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ πρέπει να είναι ευκρινώς εμφανή για φωτογράφηση, και παρουσιάζονται μεγάλες κηλίδες επίστρωσης αίματος κατά την φορά και κατεύθυνση του δεξιού άκρου ποδός- που μας κάνει να σκεφθούμε ότι επιμελώς κάτι αποκρύπτετε!
 

ΣΧΟΛΙΟ 5ον.  Κατά δήλωση της μητέρας του Ανδριάνας ΝΙΚΟΛΑΟΥ, καισε σχέση με την παρουσία της δεξιάς μάλινης κάλτσας εμποτισμένη στο αίμα, φαίνεται μια οπή 1εκ.περίπου στην επιφάνεια της δεξιάς άρθρωσης! αλλά και στο δεξιό αθλητικό υπόδημα, (φωτό 10 + 11). 
ΣΤ. Τα Αιματοπήγματα σχηματίζονται και παραμένουν μόνον όταν η μάζα του αρχικού πήγματος είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν είναι δυνατό να ρευστοποιηθεί από τις ινοδολυσίνες στο σημείο που έχει σχηματισθεί, (φωτό 12 + 13 + 14).

ΣΧΟΛΙΟ 6ον. Αιματόπηγμα στην οπίσθια επιφάνεια του στέρνου μετά κατάγματος αυτού, αιματόπηγμα στην κοιλιακή χώρα-αιμοπεριτόναιο και αιμοπερικάρδιο στην καρδία με ρήξη του περικαρδιακού σάκου, δηλώνει-φανερώνει ότι ήτο εν ζωή κάποιο χρονικό διάστημα.  
ΣΧΟΛΙΟ 7ον. Είναι προφανές ότι ο νεκροτομικός έλεγχος υπήρξε λίαν ατελής, πλημμελής, & οπωσδήποτε καταλήγει σε αναιτιολόγητη εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιώντας ΟΧΙ δόκιμους Ιατροδικαστικούς όρους, ΟΠΩΣ  επιστημονικά και δεοντολογικά, θα  αναμένετο !.
--------------
Τέλος, δε η αναφερόμενη εκδοχή ότι ο Αθανάσιος Νικολάου «αυτοκτόνησε»...είναι εντελώς ανεδαφική. Είναι κοινή πείρα … ότι απώλεσε τις αισθήσεις του λόγω της βαρύτατης πλήξεως και έπεσε αναίσθη­τος (σε κώμα) θανάσιμα, αφού πρώτα βασανίσθηκε !
--------------

Κατά συνέπεια και με βάση τα επιστημονικά ιατροδικαστικά κριτήρια είναι, κατ' ελάχιστον, ανακριβέστατος !!!.
Σημαντικότατη Σημείωση:
Τα νεκροψιακά και νεκροτομικά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής χαρακτηρίζονται ως μη ειδικά από την στιγμή που τα κύρια μακροσκοπικά στοιχεία ελλείπουν, όπως αυτά προκύπτουν από …φωτό & πίνακες.  

Ειδικότερα ο ιατροδικαστής:

  • Δεν προχώρησε σε τοξικολογική ανάλυση του στομαχικού περιεχομένου, για αδιευκρίνιστους λόγους, ως όφειλε, και ηδύνατο, να πράξει, παρόλο που το επιβάλλει η ιατροδικαστική δεοντολογία  στη προκειμένη περίπτωση. Ενώ τα τρία μπουκάλια ήταν σφραγισμένα, το μπουκάλι με το στομαχικό υγρό ήταν ΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ!!!

ΑΣΤΟΧΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ:
Το υαλοειδές υγρό του οφθαλμού αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πολύτιμο υλικό ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το πτώμα βρίσκεται σε σήψη ή έχει ταριχευθεί.

Ενώ μακροσκοπικά δεν εντοπίζει τόσα και τόσα ευρήματα, αποφαίνεται πως η αιτία θανάτου είναι: «…φέρει βαρύτατες κακώσεις…κακώσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με την ζωή και επισυμβαίνουν και κατόπιν πτώσεως εξ ύψους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια», διαγιγνώσκοντας δια της .... μακροσκοπικής μεθόδου.
Σ.Σ.:   Το οποίο σημαίνει δηλαδή ότι ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχει και άλλη αιτία θανάτου !!!
 

Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου, ως Ιατροδικαστού, αποφαίνομαι πως:

1) Τα επιστημονικά κριτήρια του νεκροτομικού ελέγχου είναι ανακριβή, λίαν ατελή, πλημμε-λέστατα και
2) Τα νεκροψιακά και νεκροτομικά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής χαρακτηρίζονται ως «μη ειδικά» από την στιγμή που τα κύρια μακροσκοπικά στοιχεία ελλείπουν…φωτό & πίνακες,   
τονίζω δε, για μιά ακόμα φορά, πως, για αδιευκρίνιστους λόγους, δεν έγινε τοξικολογική εξέταση περιεχομένου στομάχου, ως όφειλε και ηδύνατο να πράξει, ο ιατροδικαστής.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α – Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α
       Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, τα ευρήματα της νεκροψίας – νεκροτομίας, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικώς τεκμηριωμένα, ότι, όσον αφορά τον θάνατο του Αθανασίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ :
    Πρόκειται περί εγκλήματος, αυτοκτονίας ή τυχαίου γεγονότος;  Από την εξέταση του τόπου που ευρέθει το πτώμα ενδιαφέρει κυρίως η εξακρίβωση της αποστάσεως που ευρίσκεται τούτο από το σημείο της πτώσεως και η φορά του.

  • δεν τεκμηριώνεται σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης απο την ιατροδικαστική έκθεση του ιατροδικαστή .
  • Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης ¨σημαίνει¨ ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής.

 Εδώ θα πρέπει να τονισθούν τα παρακάτω :
     Ιατροδικαστικώς, λόγω της τοπογραφίας (θέσεως) κ.λ.π. ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι επρόκειτο για κτυπήματα εκ προθέσεως. Αρα σκοπούσαν την βαρεία σωματική βλάβη ή έστω την αντιμετώπιζαν ως ενδεχόμενο. Πράγματι, λοιπόν, ο/οι δράστης/ες θα μπορούσε/σαν να προβλέψη/ουν, ως φυσιολογικός/οί άνθρωπος/οι, εκτός από το αποτέλεσμα αυτό και τον κίνδυνο για το μείζον αποτέλεσμα όταν πλήττει/ουν (κτυπάει) στις θέσεις αυτές του σώματος, με τέτοια ένταση και τόσες φορές. Αρα, ο θάνατος του Αθανασίου ΝΙΚΟΛΑΟΥ διερευνήθη και αντιμετωπίσθη πλημμελώς και ατελώς.-

Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
msoE08C4

(8-1-2011, Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)
Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ….