Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Κλητήριο ΘΕΣΠΙΣΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ Αρχών > 2. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ αυθαιρεσία = Βιαιπραγία

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

     Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Διδάκτορας Παν/μίου Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), κάτοικος Ν.Ερυθραίας, οδός Αιγαίου αρ. 1, μετά από εντολή του δικηγόρου Αθηνών κ. Λ.Κ., γνωμοδοτώ ως Τεχνικός Σύμβουλος στο ερώτημα του κ. S.T. του Κ., ετών 18, κρατούμενου του Α.Τ.ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ, το οποίο αφορά τον ξυλοδαρμό του από τον Αστυφύλακα της σύλληψής του, που συνέβη την 9η Νοεμβρίου 2007 στην Ομόνοια Αττικής:

α)   Εάν το είδος των τραυμάτων και πέραν του χαρακτηρισμού τους ως μετρίας επικίνδυνης σωματικής βλάβης ήταν δυνατόν με τον τρόπο που επηνέχθησαν σ' αυτόν να αποτελούσαν επικίνδυνη σωματική βλάβη;

β)   Εάν μπορούσε οι κακώσεις αυτές με τον τρόπο, την θέση, την βιαιότητα να προκαλέσουν ακόμη στον παθόντα κίνδυνο για την ζωή του ή την εν γένει σωματική του ακεραιότητα. Και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη σας.

 ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 

 Στις 9-11-2009 ο 18χρόνος S.T. συνελήφθη μετά από έλεγχο αυτοφώρου σε δρόμο της Ομόνοιας Αττικής και προσερχόμενος στο Α.Τ.ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ όπου εδέχθη επίθεση υπό του Αστυφύλακα με σκοπό να του προκαλέσει ¨σωματική βλάβη¨ κυρίως τον γρονθοκόπησε-κλότσησε, και διεκομίσθη σε νοσοκομείο Αθηνών όπου του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και συρραφή του τραύματός του σε παραμονή του επί μίας ώρας περίπου εκεί σε συνδυασμό με ακτινολογική εργαστηριακή εξέτασή του.

      Από τον αντικειμενικό κλινικό μου έλεγχο και την επίσκεψή μου στο Τμήμα Μεταγωγών -παρουσία μεταφραστού κρατούμενου και δύο φρουρών Αστυνομικών- στο Ιατρείο την 14η-11-2009 περί ώρα 11.05, διαπίστωσα και φωτογράφησα τον κρατούμενο να φέρει:

  -           Οίδημα μετ'εκχυμώσεων αριστερής υποοφθαλμικής χώρας και άνωθεν του ζυγωματικού λοξώς εκτάσεως 4εκ.περίπου χροιάς κιτρίνης.

-Εμφανίζει ζάλη κατά την περιστροφή της κεφαλής και σε ευθεία γραμμή παρεκκλίνει της πορείας.
-Εμφανίζει όχι καλή διάνοιξη αριστερού βλεφάρου.
-Εμφανίζει άλγος κατά την έλξη και άνωση του αριστερού άνω άκρου της μεσότητας στερνοκλειδικής χώρας θωρακικής περιοχής και κατά την εισπνοή.
-Οίδημα μετ'άλγους και δυσκολία κίνησης αρθρώσεως δεξιού κατ'αγκώνος αρθρώσεως.
-Μώλωπες εκτάσεως 5εκ.περίπου χροιάς κιτρίνης δεξιάς οπίσθιας ωτιαίας χώρας και ινιακής περιοχής κεφαλής μετ'οιδήματος.
-Θλαστικό τραύμα αριστερής υπερόφρυας χώρας εκτάσεως 3εκ.περίπου-συρραφέν με τρία ράμματα και μετ'οιδήματος της βληθείσης περιοχής χροιάς κιτρίνης. 

 -Παρουσιάζει άλγος και δυσκινησία βάδισης αριστερού μηρού.

 

  -Α.Π. 150/90 mmHg, σφίξεις 85'.

 

Τα ανωτέρω τραύματα επιβεβαιώνονται ΩΣ κατωτέρω:

 

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

 Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, την αντικειμενική κλινική μου εξέταση, προκύπτει αβιάστως, αναμφισβητήτως και τελείως επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση του S.T. του K., οι προκληθείσες μέτριες επικίνδυνες σωματικές βλάβες, δια γρονθοκοπημάτων-κλοτσιές (με γροθιές, με μπουνιές, με κλωτσιές από αμβλύ-θλών όργανο), αφ'ενός μεν κρίνονται ως σκοπούμενα τα πλήγματα, αφ'ετέρου δε λόγω του αριθμού, της εντάσεως αυτών και της επιλεκτικής επισήμου χώρας δια την ζωή της κεφαλής και του προσώπου του θύματος εις την οποίαν κατηνέχθησαν ιατροδικαστικός δεν δύναται να καταταγούν εις την κατηγορία των αμυντικών πληγμάτων. Tα κτυπήματα αυτά δεν είναι συνήθη, αλλά προϋποθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις καταφοράς πληγμάτων.

 

  Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου ως Ιατροδικαστής:

1Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η θεμελιώδης όμως τεκμηρίωση είναικαι η φωτογραφική εμφάνιση-απεικόνιση των σωματικών κακώσεων, η οποία συμπληρώνει και επιβεβαιώνει την περιγραφή της βλάβης στην Ιατροδικαστική μου έκθεση. Γεγονός το οποίο επιτρέπει σήμερα την δίχως καμία αμφισβήτηση της Ιατροδικαστικής έκθεσής μου ως μέσο ¨πειστηρίου¨ στη νομική διαδικασία!

                 2Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Η σωματική βία επιδρά αρνητικά με κάθε πράξη επιβολής ελέγχου ή σωματικής δυσφορίας στην ψυχολογική εξέλιξη των ανηλίκων-παιδιών, με σκοπό την προφανή απειλή της σωματικής ακεραιότητάς του παιδιού και την έλλειψη σεβασμού του!

      Ιατροδικαστικός, λόγω της τοπογραφίας (θέσεως) κ.λ.π. ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι επρόκειτο για κτυπήματα εκ προθέσεως. Αρα σκοπούσαν την μετρία επικίνδυνη σωματική βλάβη ή έστω την αντιμετώπιζαν ως ενδεχόμενο την 9η-11-2009 (φωτό). Πράγματι, λοιπόν, ο ¨δράστης¨ θα μπορούσε να προβλέψει, ως φυσιολογικός άνθρωπος και έχοντας ειδικές γνώσεις ως εκ της θέσεώς του και επαγγέλματός του μυϊκές δυνάμεις, εκτός από το αποτέλεσμα αυτό και τον κίνδυνο για το μείζον αποτέλεσμα όταν πλήττει (κτυπά) στις θέσεις αυτές του σώματος, με τέτοια ένταση και τόσες φορές. Τα χτυπήματα αυτά δεν είναι συνήθη αλλά προϋποθέτουν πρόθεση. Ο ανωτέρω παθών θέλει νοσήσει και απόσχει των ασχολιών του επί 30μέρου από τον τραυματισμό του, εκτός επιπλοκής τινός ή υστερογενούς βλάβης. Είναι δε ευτύχημα του θύματος που δεν επήλθε το μοιραίο.-  

  

Η παρούσα χορηγείται για δικαστική χρήση.

 

  Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής

 Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης  

Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος

τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)

 Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών