Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 15. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ιατρική Αμέλεια¨ Οσφυικής Μοίρας Σ.Σ.

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

 Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως τεχνικός σύμβουλος της κας Ε.Μ. του Σπ., κατοίκου Ν.Φαλήρου Αττικής, ετών 56, Υπάλληλος της Ανωνύμου Ασφαλιστικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ», γνωμοδοτώ στο ακόλουθο ερώτημα του πληρεξουσίου Δικηγόρου Αθηνών κ. Γ.Α., τα ακόλουθα:

  1. ποιές είναι οι προκληθείσες σωματικές βλάβες κατά την κάκωση της Ο.Μ.Σ.Σ, όπως εξ εγγράφων προκύπτει, εάν είναι παροδικές ή μόνιμες και ποίου βαθμού;
  2. κατά πόσο η επελθούσα αναπηρία της έχει επιδράσει ή θα επιδράσει στο μέλλον της & συγκεκριμένα στις προσωπικές και κοινωνικές της σχέσεις;
 ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
 
       Η κα Ε.Μ., έπασχε από εκφυλιστικού τύπου σπονδυλολίσθηση στο επίπεδο Ο4 – Ο5 της οσφυικής μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (Σ.Σ.), συνεπεία της οποίας είχε χρόνιο πρόβλημα αστάθειας της άνω περιοχής με αποτέλεσμα να εκδηλώνει κλινικά χρονία οσφυαλγία και ισχιαλγία.
 Από τα τέλη του 2000 επιδεινώθηκε η κατάστασή της και εξελίχθηκε σε ΄αριστερή οσφυοισχιαλγία΄,
μη υποχωρώντας μετά από συντηρητική αγωγή που της προκαλούσε: « μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αδυναμία στο αριστερό πόδι, αστάθεια και έντονους πόνους στη μέση ».
     Την 12η -6-2001 επισκέφθηκε το ιατρείο [ΜικροΝευροΧειρουργική Ομάδα] του κ. Παναγιώτη Ν. Αμπέρτου- νευροχειρουργού, επι της οδού Ξηρομέρου 6-8, Αθήνα, ο οποίος έθεσε την διάγνωση: « διολίσθηση του μεσοσπονδυλίου δίσκου 4ου-5ου οσφυικού σπονδύλου και συμπίεση των νεύρων », εκτίμησε δε, ότι χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση ώστε να εξαφανιστούν τα φαινόμενα που της προκαλούσαν μούδιασμα και αδυναμία στο αριστερό πόδι, αστάθεια και έντονους πόνους.    
   Από την Ιατρική Εθεση στις 1-7-2001 του ανωτέρω ιατρού κ. Α. και τον Αντικειμενικά Νευρολογικό Ελεγχο προκύπτει: ότι υπήρχε σημείο LASEQUE (Λασέκ) στις 40ο (μοίρες) αριστερά με ισχιακή κατανομή του πόνου και υπαισθησία Ο5 ρίζας αριστερά, ενώ οι αντανακλάσεις παρήγοντο κανονικά.
Ο έλεγχος με MRI-SCAN αποκάλυψε: εικόνα δισκοπάθειας από το Ο3 και κάτω και κυρίως στο Ο4-Ο5 όπου υπήρχε στένωση με ολίσθηση και αστάθεια της ΟΜΣΣ.
     Αμέσως μετά την διάγνωση: « αριστερή οσφυοισχιαλγία συνεπεία δισκοπάθειας, σπονδυλόλυσης-σπονδυλολίσθησης Ο4-Ο5 με αστάθεια της ΟΜΣΣ » του Νευροχειρουργού κ. Π.Α., ενοσηλεύθη στο ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. την 25η-6-2001 όπου εχειρουργήθη και της εγένετο οσφυική μικροδισκεκτομή και μικροχειρουργική άμφω αποπίεση του οσφυικού σωλήνα με τρηματοτομή σε τρία επίπεδα Ο3-Ο4-Ο5-Ι1 και οσφυική σπονδυλοδεσία με τοποθέτηση τιτανιούχου CAGE ( PROSPACE PLIF IMPLANT ) στο Ο4-Ο5 και οπισθία άμφω σπονδυλοδεσία σε πολλαπλά επίπεδα (Ο2-Ο3-Ο4-Ο5-Ι1) με οστεογεννετικό ανθρώπινο υλικό GRAFTON με τιτανιούχα μεταλλικά σύρματα WIRE GRAFTS.
Από το ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ προκύπτει ότι της εγένετο: άμφω προσπέλαση και διερεύνηση της ΟΜΣΣ με μικροχειρουργική άμφω πλάγια αποπίεση λύση συμφύσεων, αφαίρεση οστεοφύτων, τρηματοτομή και αποπίεση των Ο4-Ο5-Ι1 ριζών και άμφω.... δια τοποθετήσεων οστεογεννητικών κατεργασμένων ανθρώπινων οστικών μοσχευμάτων grafton τα οποία στηρίχθηκαν με τιτανιούχα μεταλλικά σύρματα WIRE GRAFTS.
Η μετεγχειρητική πορεία ήταν ομαλή και η ασθενής εξήλθε την 28η -6-2001 αφού χορηγήθηκε Φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες:
1. αποφυγή κάθε εργασίας και να φέρει ζώνη οσφύος επι 3μηνο και
2. αποφυγή έγερσης βάρους και γενικώς αποφυγή έντονης καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης
    δια παντός.
Μου αναφέρει ακόμη ότι: « … Μετά 15/μέρου της εξόδου της από το ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ της έκοψαν τα ράμματα, της είπαν ότι πηγαίνει καλά, αλλά λόγω της μυϊκής αδυναμίας της θα καθυστερήσει λίγο διάστημα η ανάρρωση και η εξάλειψη του πόνου της.
Ενω για 1μήνα δεν μπορούσε να σταθεί και τη σήκωναν μόνο για να πάει στην τουαλέτα και ζούσε συνεχώς με παυσίπονα.
Ακόμη και 2μήνες μετά την επέμβαση και αφού ακόμα δεν μπορούσε να σταθεί για αρκετή ώρα όρθια, δεν μπορούσε να καθίσει σε καρέκλα, δεν μπορούσε να σκύψει, να κάνει βασικές καθημερινές λειτουργίες της, τον επισκέφτηκε στο Ιατρικό Κέντρο, όπου την εξέτασε ο αδελφός του και συνεργάτης του Χρ.Α. και της είπε ¨πάς καλά- αλλά το μακροχρόνιο της ταλαιπωρίας του μυϊκού συστήματος θα καθυστερήσει το χρόνο αποθεραπείας σου¨.
Στην μετεγχειρητική πορεία, παρουσίασε σταδιακό επιδεινούμενο άλγος στην οσφυική μοίρα, το οποίο δεν υποχωρούσε με ανάπαυση- αντιφλεγμονώδη αγωγή.
Όμως, ουδέποτε επανήλθε στη φυσιολογική δραστηριότητά της! Με αποτέλεσμα να έχει αλλεπάλληλες απουσίες από την εργασία της με αναρρωτική άδεια ».
 
     Υποβλήθη σε 65συνεδρίες Φυσικοθεραπείας  οσφύος-ράχεως-κάτω άκρων, για:
-         κινησιοθεραπεία κοιλιακών,
-                      «              ράχεως
-         Leiser
-         υπέρηχα
-         διαθερμίες
-         ηλεκτροκαλύψεις.
 
Στις 9-1-2002 επισκέφθεται στο Νοσοκομείο METROPOLITAN τον κ. Γ.Σ., Ορθοπεδικό- Χειρουργό, Αναπληρωτή Καθηγητή  Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, όπου και θέτει την διάγνωση: « αστάθεια Ο.Μ.Σ.Σ. μετά εντόνου οσφυοισχιαλγίας και νευρολογικών διαταραχών κάτω άκρων », την υποβάλλει σε ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα.
Στις 9-1-2002 τα ευρήματα της ακτινογραφίας ΟΜΣΣ (εμπρόσθια /πλαγία) – ¾ κάμψη/έκταση του METROPOLITAN από τον ιατρό Ακτινολόγο κ. Χ.Π., αναφέρουν: « προσθετικό υλικό αναγνωρίζεται στο ύψος του Ο4-Ο5 μεσοσπονδυλίου διαστήματος, με ελαφρά πρόσθια ολίσθηση του Ο4 σπονδύλου 1ου βαθμού. Δεν ελέγχεται σαφής εικόνα σπονδυλόλυσης. Εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο ύψος των αποφυσιακών αρθρώσεων στο Ο5-Ι1 επίπεδο, ιδίως δεξιά. Στις δυναμικές λήψεις σε έκταση και κάμψη δεν αναγνωρίζονται  στοιχεία αστάθειας ».
 Φωτό: Α/Α την 9η -1-2002 σε ¨πρόσθια/πλάγια¨ στάση,  όπου διακρίνονται τα δύο τιτανιούχα μεταλλικά  σύρματα και
στην (φαίς θέση) διακρίνονται  ότι έχουν μετακινηθεί τα δύο κομμάτια τιτανίου προς μία πλευρά (δεξιά εικόνα).
 
 
 
 
 
 
 
 
 Στις 9-1-2002 το Ιατρικό Σημείωμα του Νοσοκομείου METROPOLITAN έχει ως Διάγνωση: « αστάθεια ΟΜΣΣ μετά εντόνου οσφυοισχιαλγίας και νευρολογικών διαταραχών κάτω άκρων. Η παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στην ΟΜΣΣ από 6μήνου ».
 
Στη συνέχεια πληροφορείται ότι, πρέπει αμέσως να κάνει νέα επέμβαση γιατί, η περίδεση που είχαν κάνει δεν ήταν η σωστή, είχαν μετακινηθεί τα δυο κομμάτια τιτανίου προς μια πλευρά και οι σπόνδυλοι 04-05 προς την άλλη, οι πόνοι ήταν από την τριβή του τιτανίου στους σπονδύλους και ακουμπούσαν το νεύρο του αριστερού της ποδιού, ¨ η δε μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον ιατρό κ. Παναγιώτη Αμπέρτο, Νευροχειρουργό είχε καταργηθεί εδώ και 7-9έτη ¨!
    Η επέμβαση που θα έκανε θα ήταν, να βγάλουν το σύρμα από την σπονδυλική στήλη και να κάνουν μια νέα σπονδυλοδεσία στον 3ο-4ο-5ο οσφυϊκό σπόνδυλο. Το τιτάνιο (cops) που προϋπήρχε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα 04-05 δεν θα μπορούσαν να αφαιρεθούν κατά την επέμβαση, γιατί υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να προκληθούν νευρολογικές επιπλοκές.
Στις 14-1-2002 η Ιατρική Γνωμάτευση του Καθηγητή κ. Γ.Σ., αναφέρει: « η κυρία Μ. υποβλήθηκε προ μηνών, υπο ετέρου χειρουργού, σε χειρουργική επέμβαση στην οσφυική μοίρα της Σ.Σ., προκειμένου να αντιμετωπισθεί πρόβλημα οσφυοισχιαλγίας. Η πάσχουσα ωστόσο εξακολουθεί να παρουσιάζει εντονότατα προβλήματα οσφυαλγίας-ισχιαλγίας, δι'αυτό και πρόκειται να υποβληθεί σε νέα χειρουργική επέμβαση. Η πάσχουσα πρόκειται να εισαχθεί στο Νοσοκομείο ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ (Ν.ΦΑΛΗΡΟΥ) στις 21-1-2002 και να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση την επομένη. Καθίσταται φανερό ότι η πάσχουσα πρέπει να παραμείνει εκτός εργασίας για μακρά περίοδο, τουλάχιστον τρίμηνο αρχής γενομένης από σήμερα 14-1-2002 ».
Στις 21-1-2002 το ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ – ΚΤΑ – ΑΤΑ ΑΝΩ ΑΚΡΩΝ του  METROPOLITAN από τον ιατρό Νευρολόγο κ. Δ. Λιακόπουλο, αναφέρει:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: σημαντική παράταση του τελικού χρόνου και μείωση της ΚΤΑ & ΑΤΑ των ελεγχθέντων νεύρων με παράλληλη μεγάλη μείωση του ύψους των δυναμικών. Διάγραμμα βαρειάς χρονίας νευρογενούς βλάβης των ελεγχθέντων μυών αριστερού κάτω άκρου και σχετικά ηπιώτερης του δεξιού κάτω άκρου. Ευρήματα ενδεικτικά ριζίτιδος Ο4-Ο5-Ι1 άμφω.  
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ :
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΗΣ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ (Σ.Σ.)
& ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ (Ν.Μ.)
      Ο κορμός είναι ο κεντρικός άξονας του σώματος.  Η Σπονδυλική Στήλη (Σ.Σ.) χρησιμεύει για τη στήριξη του κορμού και την προάσπιση του Νωτιαίου Μυελού (Ν.Μ.) και των ριζών των Νωτιαίων Νεύρων (Ν.Ν.).                                                       
         Σοβαρή διατάραξη των συνδεσμώσεων των μεταξύ των σπονδύλων -όπως επι καταγμάτων των ακανθωδών αποφύσεων ή επι ευρείας πεταλεκτομής- προκαλεί εξασθένιση της στατικής αντοχής της Σ.Σ. με χρονίζουσα ανάλογη συμπτωματολογία.
         Βέβαια είναι δυνατόν να προκληθούν βλάβες των ριζών των οσφυικών, ιερών και κοκκυγικών νεύρων ως ιππουριδική συνδρομή. Επίσης, στην περιοχή αυτή της ΟΜΣΣ των τριών τελευταίων σπονδύλων, δηλαδή Ο3, Ο4, Ο5 είναι πιο συχνές οι… και στην εκτίμηση της ενδεχόμενης αναπηρίας υπολογίζεται σοβαρά η φύση του επαγγέλματος και η ηλικία του ασθενούς.
       Βασικό σύμπτωμα η οσφυαλγία που υποδηλώνει γενικώς πόνο στην περιοχή της οσφύος. Όταν ο κορμός κινείται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η κίνηση στις υμενώδεις αρθρώσεις μεταξύ γειτονικών σπονδύλων είναι μικρή αλλά το αποτέλεσμα της συνδιασμένης κίνησης των σπονδύλων σ'όλα τα επίπεδα έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική τροχιά κίνησης….. Η συμπτωματολογία περιέχει ευρήματα τοπικά (πόνος, μυικός σπασμός, δυσκινησία της περιοχής), κυρίως όμως ευρήματα από τη ρίζα του Ν.Ν. που πιέζεται (αιμωδίες, άλγη κατά τη διαδρομή του νεύρου, άλγη ομάδας μυών, υπαισθητικές περιοχές έως κινητική πάρεση του νεύρου).
          Με τον όρο ισχιαλγία δηλώνεται πόνος -ως σύμπτωμα- κατά μήκος του ενός ή και των δύο ισχιακών νεύρων από το σημείο αναδύσεως (γλουτός) και κατωτέρω, δηλαδή η οπίσθια επιφάνεια μηρού, ιγνύς, έξω ή οπίσθια επιφάνεια κνήμης μέχρι του έξω ή έσω χείλους του ποδός. Το άλγος έχει συνήθως το χαρακτήρα καυσαλγίας, είναι… Ως γενεσιουργό αίτιο που προκαλεί πίεση ή ερεθισμό ρίζας, ή ριζών Νωτιαίων Νεύρων και έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της ισχιαλγίας… και περαιτέρω κακώσεις της Σ.Σ.       
     Η σπονδυλόλυση (σπασμένος σπόνδυλος) – σπονδυλολίσθηση (ολίσθηση σπονδύλου)πρόκειται αρχικά περί….    
 
                              ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
                                         & ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ
Σε σχέση με την διεθνή βιβλιογραφική ενημέρωσή μου και σε συσχετισμό με τα τεθέντα ερωτήματα προκύπτει ότι:
 
Spinal cord - Myelotomes   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα προσφέρει την σύνδεση ανάμεσα στο  Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και όλα τα μέρη του σώματος. Απαιτείται από τις συνδέσεις να ενεργοποιούν τους μύες για κίνηση και να παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες αλλαγές στους μύες καθώς προχωρεί η κίνηση. Συνδέσεις από το δέρμα και τα όργανα αίσθησης δίνουν πληροφορίες για τις αλλαγές στο περιβάλλον γύρω από το σώμα.
Τα νωτιαία νεύρα αποτελούνται από 31 ζεύγη νεύρων τα οποία εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό. Κάθε ζεύγος προβάλλει από τον νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα από γειτονικούς σπονδύλους στα  μεσοσπο-νδύλια τρήματα. Το χαμηλότερο άκρο του νωτιαίου μυελού στους ενήλικες βρίσκεται στο επίπεδο του δίσκου ανάμεσα στον 1ο (πρώτο) και 2ο (δεύτερο) οσφυικό σπόνδυλο. Τα κατώτερα νωτιαία νεύρα επομένως βρίσκονται στον νωτιαίο σωλήνα κάτω από αυτό το επίπεδο πριν προβάλλουν στο αντίστοιχο επίπεδό τους. Αυτή η θήκη των οσφυικών και ιερών νεύρων είναι γνωστή ως η ιππουρίδα του νωτιαίου μυελού.
 

 Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α 

      Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζομένη περίπτωση της Ε.Μ., σήμερα παρουσιάζει μόνιμο βαρεία σωματική βλάβη του σώματος και της υγείας της.
Ενδεικτικώς σήμερα, προσωρινά αξιολογείται η  α ν α π η ρ ί α - α ν ι κ α ν ό τ η τ α της σε ποσοστό επί τοις εκατό: άνω του εξήντα επτά έως ογδόντα ( 67% έως 80% ) και η οποία στο μέλλον θα επιδεινωθεί, ανίκανος προς πάσα εν τω μέλλοντι επαγγελματική εργασία κατά το αυτό ποσοστό και εφ' όρου ζωής.
 
Είναι προφανές ότι, συνεπεία της ανεπιτυχούς και άστοχης εκτέλεσης non lege artis, του ιατρού νευροχειρουργού κ. Π.Α. [ΜικροΝευροΧειρουργική Ομάδα], επέμβαση την 25η-6-2001 σε αριστερή οσφυοισχιαλγία συνεπεία δισκοπάθειας, σπονδυλόλυσης-σπονδυλολίσθησης Ο4-Ο5 με αστάθεια της Ο.Μ.Σ.Σ., από τον μήνα Ιανουάριο 2002 όπου υπεβλήθη η κυρία Ε.Μ. σε επανεγχείρηση στην οσφυική μοίρα της Σ.Σ., προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της αστάθειας της οσφυικής μοίρας των επιπέδων 04-05 μετά εντόνου οσφυοισχιαλγίας και νευρολογικών διαταραχών κάτω άκρων ( η δε παρούσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα χειρουργικής επέμβασης στην Ο.Μ.Σ.Σ. υπό ετέρου Χειρουργού προ 6μήνου ).
Η περίδεση που είχαν κάνει στην εγχείρηση την 25η -6-2001 δεν ήταν η σωστή, είχαν μετακινηθεί τα δυο κομμάτια τιτανίου προς μία πλευρά και οι σπόνδυλοι 04-05 προς την άλλη, οι πόνοι ήταν από την τριβή του τιτανίου στους σπονδύλους και ακουμπούσαν το νεύρο του αριστερού της ποδιού. Η επέμβαση που θα έκανε θα ήταν, να βγάλουν το σύρμα από την σπονδυλική στήλη και να κάνουν μια ….
 
Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της κας Ε.Μ., προήλθαν από την κακή τοποθέτηση των δύο μεταλλικά τιτανιούχα cage (prospace plif implants) στο μεσοδιάστημα του Ο4-Ο5 για σταθεροποίηση της ολίσθησης και την κακή τεχνική με ευρεία….. με το γνωστό ανεπιτυχές και βλαβερό αποτέλεσμα για την υγεία της, όπου και δημιούργησαν την μόνιμο βαρεία αναπηρία εφ'όρου ζωής με ποσοστό αναπηρίας επι τοις εκατό= άνω του 67% έως 80%    
Σήμερα η κατάστασή της είναι εμμένουσα οσφυοισχιαλγία αριστερά με ριζιτική σημειολογία κατόπιν κακώσεως και επι εδάφους οπίσθιας σπονδυλοδεσίας στα επίπεδα 03-Ο4-Ο5 με µαδυναμία βαδίσεως.
Από την συνεχή σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία της, πάσχειαπό κατάθλιψη που έχει σχέση με τα προβλήματα εκ του μυοσκελετικού συστήματος. Χρειάζεται δε, ν'ακολουθεί ψυχοθεραπεία (να της χορηγείται αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή) η οποία θα την βοηθήσει στην αποκατάσταση και επανένταξη στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή της.
 
Εν κατακλείδι, λόγω της ανωτέρας βλάβης –ως μη δυνάμενη να ενεργεί από μόνη της για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών της από το 2002- (πλήρως ανίκανη προς αυτοεξυπηρέτηση στις στοιχειώδεις λειτουργίες της), ευρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση απαιτούσα συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση εφ' όρου ζωής ετέρου προσώπου εφ' όσον οι βλάβες που διαπιστώθησαν είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.
Φυσικά η libido της είναι ανύπαρκτος.
Λόγω δε, της πάθησής της είναι δυσχερής η μετακίνησή της σε κοινωνικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα η ανεξαρτησία της να έχει χαθεί, όπως και οι επαφές της με συνανθρώπους της και συνεπώς να βρίσκεται απαθής και θλιμμένη από την παραμονή στο σπίτι της.-
 
Η παρούσα δίδεται για κάθε νόμιμη χρήση.
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών