Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 13. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ιατρική Αμέλεια¨ -Αναπηρία % ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΣ σκέλους
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος την 20-3-2009 του κ. Α.Π. του Γεωργίου, κατοίκου Ολυμπιακού Χωριού, ετών 49, Ανάπηρος, γνωμοδοτώ στο ακόλουθο ερώτημα της πληρεξουσίου Δικηγόρου …., τα ακόλουθα:
-
ποιές είναι οι προκληθείσες σωματικές βλάβες μετά το κάταγμα της δεξιάς κνήμης-περόνης και την από 6-2-2007 Χειρουργική επέμβαση στη Β' Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Κ.ΑΤ., όπως εξ εγγράφων προκύπτει, εάν είναι παροδικές ή μόνιμες και ποίου βαθμού και πως προήλθαν;
-
κατά πόσο η επελθούσα αναπηρία του έχει επιδράσει ή θα επιδράσει στο μέλλον του & συγκεκριμένα στις προσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις;
ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο κ. Α.Π. συνεπεία Εργατικού Ατυχήματος στις 2-2-2007 μετεφέρθη με ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΄ΚΑΤ΄, εισήχθη στην Β' Ορθοπεδική κλινική πάσχων από διπολικό κάταγμα δεξιάς κνήμης-περόνης, όπου στις 3-2-2007 τέθηκε ΓυψοΝάρθηκας και την 6η-2-2007 υποβλήθηκε σε Χειρουργική ανάταξη των καταγμάτων και εφαρμόστηκε εξωτερική οστεοσύνθεση.
Φωτό 1: Ακτινογραφία (α/α) στις 2-2-07 κατά την άφιξη στο ΚΑΤ, ώρα: 03.12.03
-. Στις 8-2-2007 η ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ του Α'/Διευθυντή του Β' Ορθοπεδικού τμήματος Νοσοκ. µΚΑΤ΄ Δρ. Θ.Κ., αναφέρει: «μετεφέρθη στην Αγγειοχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ για περαιτέρω έλεγχο κι αντιμετώπιση λόγω αγγειακών προβλημάτων-ισχαιμικών αλλοιώσεων».
Φωτό 5: Ακτινογραφία (α/α) στις 8-2-07 μετά την εγχείρηση στη Β' Ορθ/κή κλινική, ώρα: 18.52
-. Στις 9-3-2007 το ΕΞΙΤΗΡΙΟ – ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ του Γ.Κ.-Αγγειοχειρουργού κλινικής Νοσοκ. ΄ΚΑΤ΄ από 8-2-2007 έως 9-3-2007, αναφέρει: «διεκομίσθη από τη Β' Ορθοπεδική κλινική λόγω πλήρους ισχαιμικού συνδρόμου του δεξιού σκέλους κάτωθεν του γόνατος με απώλεια κινητικότητας και αισθητικότητας του άκρου ποδός και παρουσία δερματικών υποστάσεων και κατά τόπους δερματικών νεκρώσεων στο κάτω τριτημόριο της κνήμης και στο σύστοιχο άκρο πόδι-Τραυματική κάκωση του τριχασμού της ιγνιακής αρτηρίας. Υποβλήθηκε σε Επείγουσα DSA κάτω άκρων-Επείγουσα χειρουργική επέμβαση επανεμάτωσης του δεξιού σκέλους με τοποθέτηση φλεβικού μοσχεύματος από την ιγνιακή ΙΙΙ προς την οπίσθια κνημιαία αρτηρία. Μετεγχειρητικά υπολειπόμενη ισχαιμία του άκρου ποδός και μυών του προσθίου κνημιαίου διαμερίσματος με συνοδό φλεγμονή.
Φωτό 6: Ψηφιακές Ακτινογραφίες (DSA) στις 8-2-07 μετά την εγχείρηση στη Β' Ορθ/κή κλινική:
Στις 15-2-2007 λόγω αιφνίδιας θρόμβωσης του μοσχεύματος, υπεβλήθη σε επέμβαση θρομβεκτομής με επιτυχή έκβαση. Τις επόμενες ημέρες έγιναν χειρουργικοί καθαρισμοί του προσθίου κνημιαίου διαμερίσματος σε συνεργασία με τους Πλαστικούς Χειρουργούς.
Στις 27-2-2007: θρόμβωση μοσχεύματος και των περιφερικών αρτηριών του δεξιού σκέλους-αιμάτωμα με συνοδό πυώδη συλλογή στη δεξιά γαστροκνημιαία- Επείγουσα Χειρουργική επέμβαση διερεύνησης: μη εφικτή η αρτηριακή αποκατάσταση-ακρωτηριασμός του δεξιού σκέλους άνωθεν του γόνατος.
Μετεγχειρητικά: ικανοποιητική επούλωση του κολοβώματος...».
-. Στις 7-1-2009 το ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ του Ψυχιάτρου, αναφέρει: «ο ασθενής Π.Α. εξετάστηκε σήμερα στο Ψυχιατρικό ιατρείο για ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ στα πλαίσια μετατραυματικού stress από ακρωτηριασμό δεξιού κάτω άκρου, εδόθη Θεραπευτική αγωγή…».
-. Στις 24-3-2009 με αρ.πρωτ. 1903ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ του Γ.Κ.-Αγγειοχειρουργού Β' Χειρουργικού τομέα Νοσοκ. ΄ΚΑΤ΄, αναφέρει: «…διεκομίσθη στην Αγγειοχειρουργική κλινική στις 8-2-2007 από την Β' Ορθοπεδική κλινική λόγω πλήρους ισχαιμικού συνδρόμου δεξιού σκέλους κάτωθεν του γόνατος. Ο ασθενής είχε υποβληθεί … Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε απουσία ανιχνεύσιμης αρτηριακής ροής με απώλεια κινητικότητας και αισθητικότητας του δεξιού άκρου ποδός και παρουσία δερματικών υποστάσεων και κατά τόπους δερματικών νεκρώσεων στο κάτω τριτημόριο της κνήμης και στον σύστοιχο άκρο πόδα. Εγινε επείγουσα ψηφιακή αγγειογραφία η οποία ανέδειξε εικόνα τραυματικής κάκωσης των κνημιαίων αγγείων με πλήρη απόφραξη της οπίσθιας κνημιαίας και περονιαίας αρτηρίας. Ακολούθησε επείγουσα χειρουργική επέμβαση επαναιμάτωσης δεξιού σκέλους.... Στις 27-2-2007 λόγω εμφάνισης οξείας περιφερικής ισχαιμίας του σκέλους, ο ασθενής υπεβλήθη ξανά σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ανευρέθη θρόμβωση του μοσχεύματος και της οπίσθιας κνημιαίας αρτηρίας, πυώδης συλλογή και αιμάτωμα στη δεξιά γαστροκνημιαία. Η αρτηριακή αποκατάσταση – επαναιμάτωση του σκέλους υπήρξε ανέφικτη και ακολούθησε ακρωτηριασμός του δεξιού σκέλους άνωθεν του γόνατος. …».
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζομένη περίπτωση του κ. Α.Π., σήμερα παρουσιάζει μόνιμο βαρεία σωματική βλάβη του σώματος και της υγείας του.
Ενδεικτικώς σήμερα, προσωρινά αξιολογείται η α ν α π η ρ ί α - α ν ι κ α ν ό τ η τ α του σε ποσοστό επί τοις εκατό: άνω του ογδόντα ( 80% ) και η οποία στο μέλλον θα επιδεινωθεί, ανίκανος προς πάσα εν τω μέλλοντι επαγγελματική εργασία κατά το αυτό ποσοστό και εφ' όρου ζωής.
Υπήρξε πληθώρα εσφαλμένων, ελλειπών & άστοχων ιατρικών πράξεων, όπως περιγράφονται στο ανωτέρω σκεπτικό, μερικές εκ των οποίων επαναπαραθέτω: ….
Συνεπώς, με βάση τα επιστημονικά ιατροδικαστικά κριτήρια και τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου, ως Ιατροδικαστού, αποφαίνομαι πως:
ΣΧΟΛΙΟ 1ο:
- Η εξωτερική οστεοσύνθεση απαιτείται όταν υπάρχει ρυπαρό τραύμα και απώλεια δέρματος προϋποθέτοντας ότι το κεντρικό και περιφερικό τεμάχιο είναι αρκετά μεγάλα για να συγκρατούν τις τέσσερις βελόνες που απαιτούνται για σταθερή συγκράτηση.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η:
- Κατά την εξωτερική οστεοσύνθεση (φωτό 5+7)το κάταγμα έγινε χειρότερα, όπως φαίνεται από τις α/α με παρεκτόπιση των κατεαγόντων άκρων και εφίππευσης οστού της κνήμης-περόνης ΑΛΛΑ και σε μη αποδεκτή θέση ανατομικά ώστε να αντιμετωπισθεί συντηρητικά (με νάρθηκα).
ΣΧΟΛΙΟ 2ο:
- Η κυκλοφορία του ποδιού πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά για τις πρώτες 24ώρες. Το κάταγμα πρέπει να εξετασθεί ακτινολογικά αμέσως μετά την ανάταξη, 24ώρες αργότερα και σε 1 εβδομάδα μετά.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η:
- Από τη μελέτη των α/α παρατηρείται ότι, έγιναν πολλαπλές προσπάθειες εφαρμογής των βελονών στο οστό της κνήμης δηλ. 3 περιφερικά και 2 κεντρικά από τα ίχνη που φαίνονται εφαρμογής των βελονών και της αφαίρεσής τους διότι δεν τοποθετήθησαν στην σωστή θέση και έγινε επανατοποθέτησή τους.
ΣΧΟΛΙΟ 3ο:
- Ο αγγειακός τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η:
- Η αγγειογραφία δείχνει τρώση της αρτηρίας από τις αιχμηρές βελόνες της εξωτερικής οστεοσύνθεσης.
Λόγω της ανωτέρας βλάβης –ως μη δυνάμενος να ενεργεί από μόνη του για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του από το 2007- (πλήρως ανίκανος προς αυτοεξυπηρέτηση στις στοιχειώδεις λειτουργίες του), ευρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση απαιτούσα συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση εφ' όρου ζωής ετέρου προσώπου εφ' όσον οι βλάβες που διαπιστώθησαν είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες.
Εν κατακλείδι,
1. Σαφώς και δεν έγινε η πρέπουσα κλινική αξιολόγηση των συμπτωμάτων από τον υπεύθυνο θεράποντα ειδικευμένο ιατρό-Ορθοπεδικό, ως αυτός όφειλε και ηδύνατο.
2. Η πλημμελής, χωρίς επιμέλεια παρακολούθηση της αρρώστου και τον σαθρό τρόπο του σκέπτεσθε της Β' Ορθοπεδικής κλινικής, «ο προσανατολισμός αυτός απεμάκρυνε & την σκέψη διενέργειας ¨Ακτινολογικού ελέγχου αμέσως μετά την ανάταξη αλλά και 24ώρες αργότερᨻ, οι οποίες έπρεπε και μπορούσαν να γίνουν! (εφόσον διαπίστωσαν ότι είχε ¨ο άρρωστος¨ προβλήματα κυκλοφορίας κάτω σκέλους(αγγειακών προβλημάτων-ισχαιμικών αλλοιώσεων!)λόγω πλήρους ισχαιμικού συνδρόμου του δεξιού σκέλους κάτωθεν του γόνατος με απώλεια κινητικότητας και αισθητικότητας του άκρου ποδός και παρουσία δερματικών υποστάσεων και κατά τόπους δερματικών νεκρώσεων στο κάτω τριτημόριο της κνήμης και στο σύστοιχο άκρο πόδι συνεπεία- Τραυματικής κάκωσης του τριχασμού της ιγνιακής αρτηρίας.
3. Στο ίδιο «Ενημερωτικό Σημείωμα» της Β' Ορθοπεδικής κλινικής, παρατηρείται πλημμελής αξιολόγηση των ευρημάτων διότι ο συντάκτης του εγγράφου στηρίζεται επί σαθρής βάσεως!, αντί του ολοκληρωμένου, ρέοντος, γλαφυρού δοκίμου ιατρικού κειμένου.
Συνεπώς, έπρεπε και μπορούσε ως εκ της εξειδικευμένης και πολυετούς εργασίας του ως ειδικός Ορθοπεδικός …να σκεφθεί και όχι να αφεθεί…!
4. Ο άρρωστος έμεινε αρκετό χρόνο χωρίς την πρέπουσα εργαστηριακή και φαρμακευτική αγωγή και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τη διορθώσει (!) ΄η κυκλοφορία του ποδιού πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά για τις πρώτες 24ώρες΄ενδεικτικό και αυτό της επιδεικνυομένης επιμέλειας τεκμηριώσεως, η αμέλεια είναι τριπλή !
5. Οι παραλείψεις για τον συγκεκριμένο άρρωστο, συνιστούν β α ρ υ τ ά τ η α μ έ λ ε ι α για τους καθ'οιονδήποτε τρόπο επιμελούμενους, εκτελούντες ειδικές ιατρικές πράξεις ή συμμετείχαν στην διαγνωστική διαδικασία, θεραπεία και εν γένει αγωγή του πάσχοντος και τελικώς να αποβούν σε βάρος της υγείας του= εντός κλινικής νοσοκομείου από«μη εφικτή η αρτηριακή αποκατάσταση – επαναιμάτωση και ακολούθησε ακρωτηριασμός του δεξιού σκέλους άνωθεν του γόνατος»!!.
Ο αγώνας της επιστήμης και της σύγχρονης κοινωνίας σήμερον είναι, να παρατείνουμε τη ζωή και την ποιότητα της ζωής. Οι γνώσεις μας και οι τεχνικές μας επιτρέπουν πλέον να ελαττώσουμε σημαντικά τα ιατρικά λάθη μας και να ενεργούμε legeartis.
Εδώ θα πρέπει να τονισθούν τα παρακάτω:
Οι ιατρικές πρακτικές που οφείλουν να ακολουθούν οι ιατροί στην Ελλάδα είναι οι πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς και επί προκειμένω στην Ευρωπαική Ενωση !!.
Ομως ακόμα στο «ΚΑΤ» νοσοκομείο, λειτουργεί βιβλιοθήκη με επιστημονικά περιοδικά, αλλά και υφίσταται μόνιμη σύνδεση με το διαδίκτυο (Internet), οι διεθνώς ακολουθούμενες πρακτικές οφείλουν να διέπουν όλες τις ιατρικές πράξεις του προσωπικού τους για την: ….
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι οι ιατροί σήμερα έχουν κάθε δυνατότητα να εφαρμόζουν στην πράξη άμεσα, κάθε ιατρική τεχνογνωσία, κάθε ιατρική εξέλιξη επάνω στο αντικείμενο του λειτουργήματός τους, αλλά και να πληροφορούνται, και να αναζητούν να πληροφορούνται (!!), για κάθε πτυχή και ενδεχόμενο, οποιασδήποτε παθολογικής κατάστασης, αντιμετωπίζοντας πάντοτε έναν έκαστο ασθενή ως ξεχωριστό περιστατικό με ειδικές, εξατομικευμένες, ανάγκες αντιμετώπισης και όχι σαν απλό στατιστικό στοιχείο.
Συνεπώς ουδεμία δικαιολογία υφίσταται, από πλευράς οποιουδήποτε ιατρού, για την διαγνωστική ... «ελαφρότητα» με την οποία αντιμετωπίσθηκε και την πλημμελή ιατρική βοήθεια που τελικώς έλαβε, εντός της κλινικής του νοσοκομείου ο 'ακρωτηριασμένος' ασθενής Α.Π.
Οταν στα ανωτέρω προσθέσουμε την πλημμελέστατη, ανακριβή και λίαν ατελή περίθαλψη όπως αυτή εξάγεται από τον φάκελο νοσηλείας, τότε σαφώς προκύπτει, αναμφίβολα, πως:
Η νοσηλεία και ο επελθών 'ακρωτηριασμός' του Α.Π., ως ιατρικό περιστατικό, διερευνήθηκε και αντιμετωπίσθηκαν πλημμελώς και ατελώς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που εκλήθησαν να το χειριστούν.-
Η παρο΄θσα δίδεται για δικαστική χρήση.
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών