Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
κιν.: +30 6970 157277
email: info@iatrodikastis.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 14. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ιατρική Αμέλεια¨ Nοσοκομείου απο Χειρ/κή Επέμβαση Οφθαλμού

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

 Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητα μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής-Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος του κ. Isam AL A. του Γ., εργάτη-τεχνίτη φορτηγών αυτοκινήτων, 43ετών, κάτοικο Περάματος, γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα που μου ετέθησαν δια του πληρεξουσίου  του κ. Κ.Α., Δικηγόρου  Αθηνών:

  •   Ποίες είναι οι προκληθείσες σωματικές βλάβες κατά την κάκωση του οφθαλμού του εν ώρα εργασίας την 17η Απριλίου 2003, εάν είναι παροδικές ή μόνιμες και ποίου βαθμού, όπως εξ εγγράφων προκύπτει;
  •   Σε ποίο ποσοστό αναπηρίας ανέρχεται η πάθησή του; κατά πόσο η επελθούσα αναπηρία του έχει επιδράσει ή θα επιδράσει στο μέλλον του & συγκεκριμένα στις προσωπικές, εργασιακές και κοινωνικές του σχέσεις;
  •   Που αποδίδεται η επελθούσα αναπηρία και αν οφείλεται σε ιατρική πράξη ή παράλειψη.
  •   & ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνη σας, σχετικά  με  άλλες παθήσεις του παθόντος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΥΠΟΨΙΝ  ΜΟΥ:
1.    Ιατρικές Γνωματεύσεις ειδικών Οφθαλμιάτρων.
2.    Έγγραφο γεν.επιθ.ΣΕΥΥΠ-πόρισμα.
3.    Έγγραφο του Συνηγόρου του πολίτη.
4.    Σχετικά έγγραφα της δικογραφίας.
5.    Ιατρική Γνωμάτευση ειδικού Ψυχίατρου .

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Α. Ο Isam AL A., στις 8.15 π.μ. εν ώρα εργασίας στην Μάνδρα Αττικής την 17η-4-2003 τραυματίσθηκε στον δεξιό οφθαλμό του και μετεφέρθη στο εφημερεύον Νοσοκομείο ¨ΘΡΙΑΣΙΟ¨ Ελευσίνας, όπου:

  •   Δεν έγινε καταγραφή του περιστατικού στο αρμόδιο τμήμα επειγόντων περιστατικών και δη του Οφθαλμολογικού, όπως προβλέπεται.
  •   Ο ασθενής δεν εξετάσθηκε από ιατρό Οφθαλμίατρο και δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότης της κατάστασής του.
  •   Παραπέμφθηκε στο ¨ΤΖΑΝΕΙΟ¨ νοσοκ. Πειραιά χωρίς επίσημο παραπεμπτικό έγγραφο από νοσηλεύτρια που ευρίσκετο στο χώρο των επειγόντων περιστατικών αφού πρώτα του ενστάλαξαν άγνωστο και μη καταγεγραμμένο κολλύριο!

Β. Συνάδελφος του παθόντα τον μετέφερε στο εφημερεύον «ΤΖΑΝΕΙΟ» νοσοκ. Πειραιά, όπου ετέθη η διάγνωση: «διαμπερές τραύμα δεξιού οφθαλμού, λόγω εργατικού ατυχήματος».

  •   Οι εφημερεύοντες ιατροί τον υπέβαλαν σε σειρά διαγνωστικών εξετάσεων (ακτινογραφίες & αξονική τομογραφία οφθαλμικών κογχών).
  •   Δεν εφάρμοσαν καμία θεραπευτική πρακτική.
  •   Δεν έγινε άμεσα συρραφή του τραύματος.
  •   Δεν αντιμετωπίσθη από ειδικευμένο Οφθαλμίατρο.
  •   Με ευθύνη των εφημερευόντων ειδικευομένων ιατρών παρεπέμφθη σε άλλο νοσοκ. δηλ. στο ¨Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ¨ για περαιτέρω αντιμετώπιση, δίχως να αναφέρεται το όνομα του ασθενούς αλλά και ούτε το όνομα του συντάξαντος ιατρού που φέρει και την αποκλειστική ευθύνη της παραπομπής του περιστατικού κατόπιν αξιολόγησής του, ούτε μέσω ΕΚΑΒ (αλλά ιδιωτικά) και φυσικά δίχως την ενδοεπικοινωνία των δύο νοσοκομείων!

Γ. Παρότι δεν ήταν σε γενική εφημερία το νοσοκ. ¨Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ¨ δέχθηκε το περιστατικό λόγω της σοβαρότητάς του στην Πανεπιστημιακή 2η Οφθαλμολογική κλινική τομέας Χειρουργικός και άμεσα ο ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο για συρραφή του τραύματός του, με διάγνωση: «ενδοβόλβιο αλλότριο σώμα (ΔΟ) δεξιού οφθαλμού».
Το ΄ πρακτικό΄ χειρουργείου στις 17-4-2003, αναφέρει:
«υπό γενική αναισθησία έγινε διάνοιξη επιπεφυκότα (ΔΟ) δεξιού οφθαλμού, διερεύνηση τραύματος-συρραφή σκληρού με ράμματα Vircof 7-0 και συρραφή επιπεφυκότα με ράμματα  vircof 8-0». 
Στις 24-4-2003 υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής και έγινε αφαίρεση του αλλοτρίου σώματος.   
Το ΄ πρακτικό΄ χειρουργείου στις 24-4-2003, αναφέρει:
«υπό γενική αναισθησία διάνοιξη επιπεφυκότος σε διάνοιξη σκληροτομή, καθαρισμός της υαλοειδικής κοιλότητας από την αιμορραγία, αποκόλληση του φλοιώδους υαλώδους, καθαρισμός της περιφέρειας με σκληρική πίεση… Συρραφή επιπεφυκότος. Ένεση αντιβιοτικού υπό τον επιπεφυκότα».
Στις 2-5-2003 εξέρχεται κατόπιν οδηγιών, δόθηκαν οδηγίες για τη θέση του σώματος. Φαρμακευτική αγωγή: con. Thilocof fl 2σταγ. Χ 4 φορές, con. Maxidex fl. 2σταγ. Χ 4 φορές, con. Denaclof fl 2 σταγ. Χ 4 φορές, con. Atropine fl 2σταγ. Χ 3 φορές, con. Temcerin fl 2 σταγ. Χ 2.  Επανεξέταση την 13-5-2003.
Δ. ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΄Κλινική Ψυχικού΄ στις 16-5-2003, αναφέρει:
Υποβάλλεται σε επέμβαση «φακοθρυψία και ένθεση ψευδοφακού οπισθίου θαλάμου δεξιού οφθαλμού, υαλοειδεκτομή, αφαίρεση επιαμφιβληστροειδικών μεμβρανών, ρετινεκτομή, ένθεση σιλικόνης ενδοleiser και έμμεσο leiser στον δεξιό οφθαλμό λόγω τραυματικής αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς στον (ΔΟ)». ΚΑΙ στις 27-1-2005 ακολουθεί ΝΕΑ χειρουργική επέμβαση όπου διαπιστώθηκε ότι πάσχει από γλαύκωμα λόγω σιλικόνης και γίνεται εξαίρεση σιλικόνης και περιφερική ιριδεκτομή στο (ΔΟ) από τον κ. Χ.Ρ.-Χειρουργό Οφθαλμίατρο.
Ε. ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΄ORASIS΄ Π.Φαλήρου στις 1-10-2003, αναφέρει:
«…ο ΔΟ παρουσιάζει ψευδοφακία με θολερότητες στο οπίσθιο περιφάκιο ενώ κατά την βυθοσκόπιση ο αμφιβληστροειδής εμφανίζεται επίπεδος με εμφανή εικόνα από διάχυτες περιφερικές ουλές και ωχρότητα στο οπτικό νεύρο …από τον Δρ. Γρ. Γ., Χειρουργό-Οφθαλμίατρο».
ΣΤ. Στις 9-2-2004 & στις 22-6-2005 ο καθ.της Παν/κής Οφθ/κής Κλινικής κ. Μ.Μ. εξετάζοντας τον παθόντα, αναφέρει: «στις περιπτώσεις ασθενών που φέρουν ενδοβόλβιο αλλότριο σώμα γίνεται άμεση συρραφή του τραύματος … η οπτική οξύτητα του ΔΟ έχει απωλεσθεί, η κατάσταση είναι μόνιμη και δεν επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση».
Ζ. Στις 3-5-2005 η εξέτασή του από την Ψυχιατρική κλινική του 414 Σ.Ν.Ε.Ν. λόγω αναβολής στράτευσης, αναφέρει: «καταθλιπτικές εκδηλώσεις αντιδραστικού τύπου». ΚΑΙ στις 9-2-2007, αναφέρει: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ Ι5 (ΣΙ5) παρ. 175, ΠΑΣΧΩΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ (ΝΟΣΟΣ ΔΥΣΙΑΤΟΣ).
Η. Στις 8-4-2006 η γνωμάτευση από το Ι.Κ.Α ΙΛΙΟΥ Υγειονομικής Υπηρεσίας του κ. Βασιλείου ΣΟΛΙΑ- Ψυχιάτρου, αναφέρει: « …τον ασφαλιζόμενο βρήκα να πάσχει από Χρονίσασα Κατάθλιψη και έχει ανάγκη από χρόνια Ψυχιατρική παρακολούθηση και Φαρμακευτικής αγωγής tabl. Remeton 30mg, Seroxat 20mg, Solian 100mg». 

 
ΕΠΙΣΗΜΕΣ  ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΙΑΤΡΙΚΕΣ  ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

1.    ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΙΑΣ-Ιατρική έκθεση Νο. 4744/Ρ/5-11-03 του Δρ. ΜΟΧΑΜΜΑΝΤ ΣΑΛΙΜ ΑΛ-ΧΑΓΙΑΤ, Οφθαλμολόγος-Χειρουργός: «…ο κ. Ισσάμ Αλ Ασσάαντ σήμερα πάσχει από ατροφία της θηλής του οπτικού νεύρου που οφείλεται σε υποδιαπότιση συνοδευόμενη από ανοφθαλμία και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία».
2.    ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΙΑΣ-Ιατρική έκθεση Νο. 311723/Α/11-11-03 του Γενικού Οργανισμού Νοσοκομείου Δαμασκού Δρ. Ρέφαατ Τζαλίλ: «…διαπιστώθηκε ατροφία στη θηλή του οπτικού νεύρου».
3.    Διεθνές Νοσοκομείο Οφθαλμολογίας & ΩΡΛ-Ιατρική Γνωμάτευση Νο. 23655-1/1/12-11-03 του Δρ. Alex E.Jalkh-ΛΙΒΑΝΟΣ:
«…Ο ασθενής εξετάσθηκε στις 12-11-2003. Η οπτική οξύτητα στον δεξιό οφθαλμό δεν παρουσιάζει αντίληψη φωτός… Η βυθοσκόπιση στον ΔΟ αποκάλυψε την παρουσία ωχρού οπτικού δίσκου με προσ-κολλημένο αμφιβληστροειδή. Υφίσταται η ύπαρξη ελαίου σιλικόνης στην οξύτητα του υαλοειδούς υγρού του οφθαλμού… Ο κ. Al Assaad ενημερώθηκε ότι η απώλεια της όρασής του στο ΔΟ οφείλετο σε οπτική ατροφία. Δεν προτείνεται περαιτέρω θεραπεία για τη βελτίωση της όρασης… υπογραφή».
Θ. ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ Α'/ΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ι.Κ.Α  ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Η αρ. …γνωμάτευση με ΔΙΑΓΝΩΣΗ: ΄Χειρ/σα αποκόλληση αμφ/δούς (ΔΕ) οφθαλμού, ατροφία οπτικού νεύρου από μετατραυματικό δευτεροπαθή καταρράκτη χειρ/θέν με ενδοφακικό-ένθεση σιλικόνης΄ και τον παραπέμπει στην ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ… 

Ι. Πόρισμα εξέτασης 23-10-2006 πρακτικό Νο 19317 ανανέωσης για Β' επαγγελματικού διπλώματος (οι Α'/θμιοι γιατροί του το μετατρέπουν σε ερασιτεχνικό).  
Κ. Το αριθμ.πρωτ. … έγγραφο του Νοσοκ. Πειραιά ¨ΤΖΑΝΕΙΟ¨ προς την Επιτροπή Προάσπισης Δικαιωμάτων του Πολίτη: «…».
Λ. Η με αριθμ.πρωτ. Α133/03-07-2006 Εκθεση Ερευνας του Τεχνικού Επιθεωρητή κ. Ευθύμιου Λιγνού, αναφέρει: «…αποτέλεσμα του τραυματισμού του ήταν να υποστεί ολική απώλεια όρασης από το δεξί μάτι…Το ατύχημα θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν είχαν χορηγηθεί από τον εργοδότη τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας (προστατευτικά γυαλιά) …». 
Μ. Το υπ.αρ.πρωτ. ….απάντηση σε αίτησή του Νοσοκ. ¨Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ¨ τμήμα κίνησης ασθενών-προιστάμενος, αναφέρει: «… σας ενημερώνουμε ότι παρά τις ενέργειες, προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ο ιατρικός φάκελος νοσηλείας σας και θα ζητηθεί από το αρχείο της Παν/κής Οφθ/κής κλινικής και πιο συγκεκριμένα από τον καθηγητή της περιόδου 2003 κ. Θ…».
1.    Το υπ.αρ.πρωτ. απάντηση σε αίτησή του Νοσοκ. ¨Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ¨ τμήμα κίνησης ασθενών, αναφέρει: «…ότι μετά από επόμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο αρχείο της Παν/κής Οφθ/κής κλινικής, βρέθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μια ακτινογραφία θώρακος και ένα καρδιογράφημα ως και ξένο σώμα που αφαιρέθηκε από τον οφθαλμό ουδέν άλλο στοιχείο ανευρέθη στο φάκελο νοσηλείας». 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

      Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζομένη περίπτωση του κ. Isam AL A., σήμερα παρουσιάζει μόνιμο βαρεία σωματική βλάβη του σώματος και της υγείας του.
Ενδεικτικώς σήμερα, προσωρινά αξιολογείται  η  α ν α π η ρ ί α  του σε ποσοστό επί τοις εκατό:
  α) χρονίσασα  κατάθλιψη= 67-80%,
  β) διαμπερή τραύματα οφθαλμού από αλλότριο σώμα= 50-80%,
  γ) κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου= 35-50%,
ήτοι: ογδόντα εννέα (89,2%), χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσοστό της αρθρίτιδος και της μη παγιώσεως ακόμη της βλάβης, η οποία στο μέλλον πιθανόν θα επιδεινωθεί, ανίκανος προς πάσα εν τω μέλλοντι επαγγελματική εργασία  κατά το αυτό ποσοστό και εφ' όρου ζωής.
Είναι προφανές ότι, τον κ. Isam AL A. την 17η-4-2003 με το «διαμπερές τραύμα και το ενδοβόλβιο αλλότριο σώμα (ΔΟ) δεξιού οφθαλμού λόγω εργατικού ατυχήματος»,  περιέφεραν «οι λειτουργοί της υγείας» δίκην άψυχου αντικειμένου από νοσηλευτικό ίδρυμα σε νοσηλευτικό ίδρυμα χωρίς την προβλεπόμενη σωστή ιατρική περίθαλψή του με αποτέλεσμα όχι την καθ' ολοκληρία επιδείνωση του προβλήματος της υγείας του και την ταλαιπωρία του πάσχοντα! ΠΛΗΝ  ΟΜΩΣ «ΛΟΓΩ  ΤΗΣ  ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ  ΟΦΘΑΛΜΟΥ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΑΛΛΟΤΡΙΟ  ΣΩΜΑ» ΔΕΝ  ΕΓΙΝΕ  ΑΜΕΣΑ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ  ΕΠΕΜΒΑΣΗ &  ΑΦΑΙΡΕΣΗ  ΑΥΤΟΥ - ΑΛΛΑ  ΜΕΤΑ  7ΜΕΡΟ !!! Με αποτέλεσμα να γίνουν δύο εκ νέου χειρουργικές επεμβάσεις.
Η αφαίρεση του ξένου σώματος έπρεπε να γίνει το αργότερο εντός 72 ωρών αλλά έγινε μετά από 7 μέρες με αποτέλεσμα να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Λόγω της βασίμως πιθανολογούμενης  λόγω του τραυματισμού και της χειρουργικής επέμβασης πιθανολογουμένης πρόκλησης αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, και προς αποτροπή της ή άμεσης αποκατάστασής της, έπρεπε να παρακολουθείται ο τραυματισθείς οφθαλμός καθημερινώς δι υπερήχων ώστε να  τυχόν αποκόλληση να γίνει αντιληπτή άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. 
    Η όραση του κ. Isam AL A. σήμερα, δηλαδή η οπτική οξύτητα του είναι:
Δεξιός οφθαλμός (ΔΟ): μηδέν δέκατα (0/10) του φυσιολογικού.
Αριστερός οφθαλμός (ΑΟ): δέκα δέκατα (10/10) του φυσιολογικού.
Tα δέκα δέκατα (10/10) αντιστοιχούν στη φυσιολογική όραση του (ΑΟ), στο δε (ΔΟ) έχουμε πλήρη απώλεια οράσεως δηλαδή δεν παρουσιάζει αντίληψη φωτός. ΚΑΙ στο τέλος να καταλήξουμε στην διάγνωση, ότι:
Η κατάσταση είναι μόνιμη και δεν επιδέχεται περαιτέρω βελτίωση.
¨Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης σημαίνει ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής¨.
Επίσης παρουσιάζει, στένωση του 05/Ι1 μεσοσπονδυλίου διαστήματος με σκληρυντικές αλλοιώσεις… (οσφυοισχιαλγία) και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.
Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως ότι, το επάγγελμα του παθόντα-αρρώστου κ. Isam AL A. είναι «εργάτη-τεχνίτη φορτηγών αυτοκινήτων» που του είναι απαραίτητος η πλήρης λειτουργικότητα της οράσεώς του για την ικανότητα καθορισμού των κατευθύνσεων αλλά και την σωματική αντοχή του.
Εν κατακλείδι, λόγω δε, της πάθησής του από την συνεχή σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία του, πάσχει από χρονίσασα  κατάθλιψη που έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε. Χρειάζεται δε, ν'ακολουθεί ψυχοθεραπεία (να του χορηγείται αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή) η οποία θα τον βοηθήσει στην αποκατάσταση και επανένταξη στην επαγγελματική, προσωπική και κοινωνική ζωή του.
Τέλος, η νομοθεσία της ΕΕ καθιστά τους εργοδότες υπεύθυνους για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Οι εργοδότες είναι νομικά υπεύθυνοι για την αξιολόγηση των κινδύνων στους χώρους εργασίας και για τη διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και λοιπών προσώπων που μπορεί να υποστούν βλάβες. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εκτίμηση κινδύνου.-

 

Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών