Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 12. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ιατρική Αμέλεια¨-ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ (δακτυλίδι στομάχου)

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

 Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας, οδός Αιγαίου αρ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος της κας Ε.Χ. του Γ., 34ετών, ελεύθερη επαγγελματίας στο επάγγελμα Δημοσιογράφος-Αισθητικός, μετά από εντολή των πληρεξουσίων συνηγόρων της δικηγόρων Αθηνών κ. Κ.Γ. και κας Β.Κ., και αποφαίνομαι στα κάτωθι ερωτήματα:
1. εάν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της η «κακοήθης ψυχογενής παχυσαρκία;» και η τοποθέτηση δακτυλιδιού στομάχου= LapBand;
2. εάν τα ανωτέρω δηλαδή είναι επικίνδυνα για την υγεία της και μπορούν να επιφέρουν το μοιραίο;
3. και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνη Σας.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η κα Ε.Χ. στις 16-11-2000 προσήλθε για εξέταση ¨βιοψίας στομάχου¨ σε Ιστολογική εξέταση στην ιατρό-Παθολογοανατόμο κα Κ.Μ.-Χ., η οποία έδειξε: «…μετρίου βαθμού αλλοιώσεις χρόνιας ενεργού ατροφικής γαστρίτιδας και εστία εντερικής μετάπλασης με παρουσία καλυκοειδών κυττάρων, ο ειδικός ιστοχημικός έλεγχος για αναζήτηση μετάπλασης ελικοβακτηριδίου (ΗΡ) απέβη θετικός (3+), στοιχεία κακοήθειας δεν βρέθηκαν».
Στις 13-2-2001 η Γαστροσκόπηση από τον ιατρό Γαστρεντερολόγο κ. Θ.Μ., αναφέρει ως ένδειξη εξέτασης: δυσπεπτικά ενοχλήματα-επιγαστραλγία-γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το Συμπέρασμά του: «διαφραγματοκήλη-γαστρίτις άντρου».
Στις 28-9-2007 η Γαστροσκόπηση από τον ιατρό Γαστρεντερολόγο κ. Θ.Μ., αναφέρει ως ένδειξη εξέτασης: δυσφαγία-δυσπεπτικά ενοχλήματα και το Συμπέρασμά του: «οισοφαγίτις Α' βαθμού-γαστρίτις».
Στις 4-7-2007 η Εκθεση Ιστολογικής Εξέτασης της ιατρού-Παθολογοανατόμου κας Α.Λ. για ¨βιοψία οισοφάγου-στομάχου¨, αναφέρει: «…ελαφρά οιδηματώδες χόριο και μετρίου βαθμού …».
Στις 27-6-2007 το πιστοποιητικό νοσηλείας του νοσοκ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ του επικ.καθ. Ν/Χ κλινικής κ. Γ.Σ., αναφέρει: «…ιστορικό καλοήθους ενδοκράνιας πίεσης (από 6μήνου) σε ύφεση με υποχώρηση κεφαλαγίας, φυσιολογική ….».
Στις 25-7-2007 εισέρχεται στο Θεραπευτήριο Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Α.Ε., με διάγνωση: «χειρουργική αντιμετώπιση διαμερισματοποίησης στομάχου με ιμάντα σύγκλεισης» και εξέρχεται στις 26-7-2007. Ολες οι εξετάσεις αίματος που της εγένετο ήταν= φυσιολογικές.
Η Ιατρική Βεβαίωση της Γενικής Κλινικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στις 26-7-2007, αναφέρει: «η ασθενής Χ.Ε. χειρουργήθηκε εκτάκτως στην κλινική μας στις 25-7-2007 λόγω νοσογόνου παχυσαρκίας με ΒΜΙ: (Υ: 1,60 και Β: 105 κιλά). Οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου έγινε διαμερισματοποίηση στομάχου με καθετήρα (ιμάντα) σύγκλεισης θόλου λαπαροσκοπικά…».
Κατά ΔΗΛΩΣΗ της ιδίας ο διενεργών την εγχείρηση Χειρουργός είναι ο κ. Σ.Γ.   
 
Η Ιατρική Βεβαίωση της Γενικής Κλινικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στις 12-9-2007, αναφέρει: «η ασθενής
Χ.Ε. νοσηλεύθηκε από 10-9-2007 εως 12-9-2007 στο Χειρουργικό τμήμα της κλινικής μας πάσχουσα από μόλυνση εμφυτεύματος-οξύ κοιλιακό άλγος-εμπύρετο. Η ασθενής υπεβλήθη στις 10-9-2007 σε χειρουργική επέμβαση ερευνητικής λαπαροσκόπισης».
Στις 7-4-2008 η Μαγνητική Τομογραφία Ανω Κοιλίας της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ Αθηνών του ιατρού-ακτινοδιαγνωστή κ. Γ.Β., αναφέρει: «…εστιακή αλλοίωση παθολογικής εντάσεως μαγνητικού σήματος στην υποδιαφραγματική μοίρα του ηπατικού τμήματος VIII με ακτινομορφολογικά χαρακτηριστικά απλής ηπατικής κύστης».  
Στις 15-10-2007 το Ιατρικό Σημείωμα του ειδικού Ψυχιάτρου κ. …., αναφέρει: «…εξετάσθηκε για διαταραχή stress μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία, η ασθενής εκδηλώνει αναβίωση της τραυματικής εμπειρίας διαμέσου ονείρων και σκέψεων, άγχος, κατάθλιψη και κρίσεις πανικού…φαρμακευτική αγωγή…επανεξέταση».
Στις 2-5-2008 το Ιατρικό Σημείωμα του ειδικού Ψυχιάτρου κ. ….., αναφέρει: «…παρακολουθείται από 6μήνου για ΧΡΟΝΙΣΑΣΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ στα πλαίσια διαταραχής stress μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία, …».
Στις 24-3-2008 η Αίτηση αρ.πρωτ. …. της κας Χ.Ε. Προς την Εισαγγελία Πρωτ.Αθηνών, Τμήμα Ακροάσεων προς Ο.Α.Ε.Ε.(ΤΕΒΕ) για χορήγηση φακέλου νοσηλείας και λοιπών εγγράφων της Γενικής Κλινικής Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ α.ε., κατ'άρθρο 25$4 του Ν. 1756/88.
Στις 27-3-2008 χορήγηση εγγράφων αρ.πρωτ. …. του Ο.Α.Ε.Ε. (ΤΕΒΕ) προς την κα Χ.Ε..
Στις 7-5-2008 η Ενορκη Βεβαίωση αριθ. . της κας Ε.Α.-Αισθητικού, αναφέρει: «Γνωρίζω την Ε.Χ. πάνω από πέντε χρόνια. Λόγω της φιλικής …να γνωρίζω πολύ καλά ότι τον Ιούνιο του 2007 το βάρος της ήταν περίπου 65-70 κιλά. Οσο καιρό την γνωρίζω δεν υπήρξε ποτέ παχύσαρκη».
Στις 7-5-2008 η Ενορκη Βεβαίωση αριθ. . του κ. Θ.Ν.-εκδότη, αναφέρει: «Εχω εκδοτική εταιρία και γνωρίζω την Ε.Χ. διότι συνεργάζεται με την εταιρία περίπου πέντε χρόνια… ότι τον Ιούνιο του 2007 το βάρος της ήταν περίπου 65-70 κιλά. Οσο καιρό την γνωρίζω δεν υπήρξε ποτέ παχύσαρκη».

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, στην εξεταζόμενη περίπτωση της κας Ε.Χ. αποδεικνύεται ότι:

Η βαριατρική χειρουργική ενδείκνυται σε άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ>40 ή ΔΜΣ>35 με συνοδά προβλήματα)
ή με υπερ-νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ>50) και δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε μικρότερους ΔΜΣ.

Η σωστή χειρουργική τεχνική, η σωστή ρύθμιση του δακτυλίου, η ενημέρωση του ασθενούς και η συστηματική ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ομαλή μετεγχειρητική πορεία.
Η βαριατρική χειρουργική  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  Α Θ Ω Α  Χειρουργική και δεν γίνεται για αισθητικούς λόγους! Αντίθετα πρόκειται για μείζονα χειρουργική του πεπτικού.
Τα κατωτέρω αμφισβητούνται:
-. Στις 25-7-2007 εισέρχεται στο Θεραπευτήριο Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Α.Ε., με διάγνωση: «χειρουργική αντιμετώπιση διαμερισματοποίησης στομάχου με ιμάντα σύγκλεισης» και εξέρχεται στις 26-7-2007. Ολες οι εξετάσεις αίματος που της εγένετο ήταν= φυσιολογικές.
-. Η Ιατρική Βεβαίωση της Γενικής Κλινικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στις 26-7-2007, αναφέρει: «η ασθενής X.E χειρουργήθηκε εκτάκτως στην κλινική μας στις 25-7-2007 λόγω νοσογόνου παχυσαρκίας με ΒΜΙ: (Υ: 1,60 και Β: 105 κιλά). Οδηγήθηκε στο χειρουργείο όπου έγινε διαμερισματοποίηση στομάχου με καθετήρα (ιμάντα) σύγκλεισης θόλου λαπαροσκοπικά…».

Κατά ΔΗΛΩΣΗ της ιδίας ο διενεργών την εγχείρηση Χειρουργός είναι ο κ. Σ.Γ.   

                                                                                                                     

Τα κατωτέρω επιβεβαιώνουν:
-. Απο τις 27-6-2007 πιστοποιητικό νοσηλείας του νοσοκ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ του επικ.καθ. Ν/Χ κλινικής ….
-. Στις 7-5-2008 η Ενορκη Βεβαίωση αριθ. . της κας Ε.Α.-Αισθητικού, αναφέρει:….
-. Στις 7-5-2008 η Ενορκη Βεβαίωση αριθ. . του κ. Θ.Ν.-εκδότη, αναφέρει:
-. Στη σελ. 5 (από τις δύο φωτογραφίες) αποδεικνύεται και από την Αντικειμενική εξέτασή μου, ότι φέρει:  παλαιές ουλές ουλοποιηθήσες στην περιοχή του θώρακα και της κοιλίας, το δε σώμα της ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ραγάδες-ανοίγματα ή άλλης μορφής χαλάρωση δέρματος! το οποίο ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ  ΠΟΤΕ  ΠΑΧΥΣΑΡΚΗ !!!
-. Η βαριατρική χειρουργική αντενδείκνυται σε άτομα με μη νοσογόνο παχυσαρκία και δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε μικρότερους ΔΜΣ. Είναι δε ευτύχημα που δεν επήλθε το μοιραίο !!!
Ολα τα παρακάτω δεν συνάδουν
με την ορθή ιατρική αντιμετώπιση του περιστατικού & την ιατρική δεοντολογία.
Το περιστατικό δεν αντιμετωπίσθηκε ενδελεχώς.
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η:
-. Η κα Ε.Χ. πάσχει από χρόνια δυσφαγία με δυσπεπτικά ενοχλήματα στομάχου και η διάγνωση του Γαστρεντερολόγου, ήταν: οισοφαγίτις Α' βαθμού-γαστρίτις.
 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η:
-. Μετά την εγχείρηση τον μήνα Ιούλιο 2007 και την τοποθέτηση του ¨δακτυλίου¨ παρουσίασε άμεσα φοβερούς κοιλιακούς πόνους, ερυγές, εμετούς οπισθοστερνικό άλγος, δυσκοιλιότητα, ανησυχία, άγχος και αντιμετωπίσθηκε με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος και παυσίπονα.  

-. ΔΕΝ εγένετο ειδικότερος έλεγχος που ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ όταν συνυπάρχει άλλο σοβαρό πρόβλημα ΥΓΕΙΑΣ !
Τούτο προκύπτει, απο:
-. Η συνταγογράφηση της Γενικής Κλινικής Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Α.Ε. εγένετο, χωρίς ημερομηνία και υπογραφή θεράποντος ιατρού.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 3η:
-. Οι επιπλοκές και οι ανεπιθύμητες εκδηλώσεις από την τοποθέτηση του δακτυλίου, αντιμετωπίσθηκαν με επανεπέμβαση τον μήνα Σεπτέμβριο 2007, όπου και εγένετο η αφαίρεσή του προς αποφυγή εξαλλαγής σε πιθανή κακοήθεια !

Τούτο αποδεικνύεται, απο:
-. Η Ιατρική Βεβαίωση της Γενικής Κλινικής ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ στις 12-9-2007, αναφέρει: ….

Τούτο προκύπτει, από τη non lege artis επανεπέμβασή της μετά 2μήνου επιπλοκών:
-. Η απο 7-4-2008 Μαγνητική Τομογραφία Ανω Κοιλίας της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ Αθηνών του ιατρού-ακτινοδιαγνωστή …

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ

                Οι επίμονες, χρόνιες και προφανείς αντιδράσεις προσαρμογής που παίρνουν τον χαρακτήρα τυπικών 
                ψυχώσεων και πρόκειται για μείζονες λειτουργικές ψυχώσεις σε πρόσφατη εμπειρία της ζωής.   
Τούτο επιβεβαιώνεται και αποδεικνύεται:
-. Από 15-10-2007 το Ιατρικό Σημείωμα του ειδικού Ψυχιάτρου ….κ.

               Από την συνεχή σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία της, σήμερα πάσχει από χρονίσασα κατάθλιψη που έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
 

ΣΧΟΛΙΟ 1ο:
- Υπάρχει μία ανακολουθία σχετικά: α) οι υπογραφές που φέρονται στα εξετασθέντα έγγραφα, ήτοι στα δύο ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ, στα δύο ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ και στις δύο ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του άρθρου 8 Ν. 1599/1986, β) οι υπογραφές που φέρονται στα εξετασθέντα και αμφισβητούμενης γνησιότητας ανω έγγραφα, και ειδικότερα: οι υπογραφές στα έγγραφα, Εισιτήριο Νοσηλείας της 25/7/07, ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ της 25/7/07 και ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ της 26/7/07, οι υπογραφές στα έγγραφα Εισιτήριο Νοσηλείας, παραπεμπτικό της 10/9/07 και Υπεύθυνης Δήλωσης της 12/9/07.
 

Τούτο επιβεβαιώνεται και αποδεικνύεται:
-. Η απο 24-3-2008 Αίτηση αρ.πρωτ. …..

Είναι προφανές ότι, από τον μήνα Ιούλιο 2007 όπου υπεβλήθη σε διαμερισματοποίηση στομάχου με καθετήρα (ιμάντα) σύγκλεισης θόλου λαπαροσκοπικά στη Γενική Κλινική ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Α.Ε. σε εγχείρηση λόγω νοσογόνου παχυσαρκίας; με ΜΒΙ: (Υ: 1,60 και Β: 105 κιλά); από τον Χειρουργό κ. Σ.Γ., νοσηλεύθηκε εκ νέου μετά διμήνου τον μήνα Σεπτέμβριο του 2007 στο Χειρουργικό τμήμα της κλινικής πάσχουσα από μόλυνση εμφυτεύματος-οξύ κοιλιακό άλγος-εμπύρετο και στη συνέχεια υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση ερευνητικής λαπαροσκόπισης.

      Αρα, η εγχείρηση ΔΕΝ πέτυχε !.
Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα μνημονευθέντα έγγραφα και γνωματεύσεις ιατρών, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζομένη περίπτωση της κας Ε.Χ.: τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της κας Ε.Χ., προήλθαν από την ανεπιτυχή και άστοχη τοποθέτηση ιμάντα δακτυλίου-εκτέλεσης non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια θεραπεία της με το γνωστό και βλαβερό αποτέλεσμα για την υγεία της, όπου και δημιούργησαν την μόνιμο βαρεία αναπηρία εφ'όρου ζωής με ποσοστό αναπηρίας επι τοις εκατό= άνω του 67% έως 80% και μάλιστα με αισθητικές δυσμορφίες, που σαν γυναίκα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ένδυμα μπάνιου («μαγιό») τύπο της αρεσκείας της ή της εκάστοτε μόδας λόγω της υποχρεώσεώς της να καλύπτει την περιοχή της κοιλίας της και να χρήζει σήμερα Πλαστική Αποκατάσταση.
Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως ότι, το επάγγελμα της παθούσης κας Ε.Χ. ως Δημοσιογράφου-Αισθητικού, είναι απαραίτητος η πλήρης ψυχοσωματική της λειτουργία.
Ο αγώνας της επιστήμης και της σύγχρονης κοινωνίας σήμερον είναι, να παρατείνουμε τη ζωή και την ποιότητα της ζωής. Οι γνώσεις μας και οι τεχνικές μας επιτρέπουν πλέον να ελαττώσουμε σημαντικά τα ιατρικά λάθη μας και να ενεργούμε lege artis.-
 

Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών