Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 11. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ιατρική Αμέλεια¨ Αναπηρία % από άστοχη Πνευμονεκτομή

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ


       Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος του κ. Π.Ν. του Σπ., κατοίκου Ν. Αργολίδας, ετών 56, Οικιακά, γνωμοδοτώ στο ακόλουθο ερώτημά της τα ακόλουθα:
1.    εάν η ύπαρξη χωροκατακτικής βλάβης στο δεξιό άνω λοβό του πνεύμονος μαζί με την βρογχοπνευμονική αλλοίωση του έξω τμήματος του δεξιού μέσου λοβού χωρίς παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες στο μεσοθωράκιο και τις πύλες και η υποψία για CA  χαμηλής διαφοροποίησης ( όχι – μικροκυτταρικό ) είναι λόγος για ολική αφαίρεση του δεξιού πνεύμονος και ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και την τέχνη σας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Π.Ν. στις  5-8-2001 παρουσίασε εμπύρετο και θωρακικό άλγος και στη συνέχεια βήχα και αιμόφυρτα πτύελα.

Νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο του Aργους από  10 / 8  έως  17 / 8  με πύκνωση στον δεξιό μέσο λοβό στην ακτινογραφία θώρακος και πιθανή διάγνωση πνευμονίας ή πνευμονικής εμβολής. Αγωγή με  ZINACEF, RULID, CLEXANE.
    
 Στις 11/9 η ασθενής υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία θώρακος απ' όπου αναφέρεται ΄΄ η ύπαρξη χωροκατακτιτικής βλάβης στον δεξιό άνω λοβό και δεν παρατηρούνται παθολογικά διογκωμένοι λεμφαδένες ή άλλης φύσεως εξεργασία ΄΄.
     Στις 13/9 εισήχθη στην Γ΄ Πνευμονολογική κλινική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου όπου και βρογχοσκοπήθηκε χωρίς άμεσα ευρήματα, μόνο εύθρυπτο βλεννογόνο ο οποίος αιμορράγησε.

     Στις 13/9 οι καλλιέργειες πτυέλων είναι ΄΄ αρνητικές ΄΄.

     Στις 14/9 η Ιστολογική εξέταση Βιοψίας Βρόγχου αναφέρει, ΄΄ . . . . αρκετοί κυψελιδιακοί χώροι του οποίου παρουσιάζουν μακροφάγα πνευμονοκύτταρα με αιμοσιδηρίνη στο πρωτόπλασμά τους.

     Στις 19/9 C/T θώρακος : ΄΄ Βρογχοπνευμονική αλλοίωση περιφερικά …΄΄.

     Στις 20/9 έγινε παρακέντηση δια βελόνης της βλάβης υπό υπερηχογραφικό έλεγχο και η κυτταρολογική του δείγματος αναφέρει ότι είναι ΄΄ ύποπτο για CA χαμηλής διαφοροποίησης ( όχι – μικροκυτταρικό ) ΄΄.

     Στις 26/9 εισήχθη στο Τμήμα Χειρουργικής Θώρακος του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός με διάγνωση ΄΄ Σκίαση δεξιού πνεύμονος – αιμόπτυση – δύσπνοια ΄΄.

     Την 1/10 υποβλήθη σε ΄΄ δεξιά θωρακοτομή – δεξιά πνευμονεκτομή με σύστοιχο λεμφαδενικό καθαρισμό ΄΄.

Η Ιστολογική εξέταση έδειξε :

΄΄ Θρομβοαποφρακτική νόσο δεξιού πνεύμονος, με παρουσία εμφράκτων… ΄΄.

Εξιτήριο στις 8/10 με διάγνωση : CA δεξιού πνεύμονος – δεξιά θωρακοτομή – δεξιά πνευμονεκτομή μετά λεμφαδενικού καθαρισμού. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μετεγχειρητικής πορείας.

     Στις 20/10 εισήχθη στο Νοσοκομείο Aργους με ΄΄ δύσπνοια κυρίως στην προσπάθεια και άλγος στην περιοχή της δεξιάς κνήμης χωρίς ερυθρότητα και αύξηση της θερμοκρασίας ΄΄.

Αγωγή με ZINACEF, FLAGYL, FLAXIPARINE. Εξιτήριο στις 22/10.

     Στις 23/10 επανεισαγωγή στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο προς περαιτέρω διερεύνηση. Παρουσιάζει μετεγχειρητική κοίλη δεξιού ημιθωρακίου και άλγος στην περιοχή του κατώτερου πρόσθιου θώρακος.

     Στις 29/10 από το σπινθηρογράφημα αιματώσεως πνευμόνων προκύπτει η πιθανότητα της πνευμονικής εμβολής.

     Στις 1/11 στο TRIPLEX φλεβών κάτω άκρων διαπιστώνεται πολύ μικρού βαθμού ανεπάρκεια της αριστερής κοινής μηριαίας φλέβας.

     Στις 16/11/2001 υπεβλήθη σε SCANNING αερισμού αιματώσεως πνευμόνων και ήταν υψηλής πιθανότητας για πνευμονική εμβολή και η ασθενής τέθηκε σε αντιπηκτική αγωγή από το στόμα ( PER OS ) όπου και βελτιώθηκε.

     Από την επιτροπή Ι.Κ.Α. Aργους στις 6/12/2001 λόγω πνευμονεκτομής CA πνεύμονος δεξιά της έχει χορηγηθεί 80% ( ογδόντα της εκατό ) αναπηρία εφ' όρου ζωής.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Αναφορικά με την κα Π.Ν. σε σχέση με τα τεθέντα ερωτήματα προκύπτουν τα κάτωθι :

Θρόμβωσις καλείται η πήξη του αίματος εν ζωή εντός των αγγείων και αποβαίνει καταστρεπτική όταν προκαλεί απόφραξη κλάδων που οφείλουν να παραμένουν πάντοτε βατοί ως είναι τα στεφανιαία ή τα εγκεφαλικά αγγεία.

Από την στάση του αίματος αναπτύσσονται θρόμβοι που παρατηρούνται στις φλέβες των κάτω άκρων. Η απόσπαση του θρόμβου έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενός εμβολικού επεισοδίου που παρατηρούνται κατ' εξοχή στους πνεύμονες.

Η κλινική εικόνα σε απόφραξη μικρού ή μέτριου κλάδου της πνευμονικής αρτηρίας είναι η δύσπνοια, το θωρακικό άλγος, ο βήχας, η αιμόπτυση.

Ο καρκίνος του πνεύμονος απαντά σήμερα συχνότερα στους άνδρες από τις γυναίκες και σε αναλογία  4 : 1.

CA χαμηλής διαφοροποίησης νοούμε ότι δηλαδή δεν είναι φυσιολογικό. Πλην των καρκινωμάτων εκ των APUD κυττάρων κληθέν σύστημα προέρχονται και τα καλοήθη καρκινοειδή των βρόγχων.

Στην προκειμένη περίπτωση της κας Παναγιώτας ΝΤΕΒΕ, ετών 48, πάσχουσα από όγκο δεξιού πνεύμονος – αιμόπτυση – δύσπνοια αιτία εισιτηρίου στις 26/9 στο τμήμα Χ/Θ του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού.

Το αρ. ιστορικού 016044 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ – Ενυπόγραφες εντολές αναφέρει στις 25/9 αιτία εισόδου: …..

Τελικά, ποια αιτία εισόδου ισχύει, αυτή της 25/9 ή της 26/9/2001.

Υπεβλήθει την 1/10/2001 σε ολική αφαίρεση του δεξιού πνεύμονος, ΕΝΩ η από 11/9 και 19/9 αξονικές τομογραφίες θώρακος ανέφεραν . . . ΄΄ ύπαρξη χωροκατακτιτικής βλάβης στο δεξιό άνω λοβό . . . βρογχοπνευμονική αλλοίωση . . . έξω τμήμα του μέσου λοβού . . . χωρίς παθολογικά διογκωμένους λεμφαδένες στο μεσοθωράκιο και τις πύλες ΄΄.

Οι καλλιέργειες πτυέλων στις 13/9 είναι ΄΄ αρνητικές ΄΄.

Η βρογχοσκόπιση στις 13/9 . . . χωρίς άμεσα ευρήματα. ….άλλωστε δεν αναφέρει κάτι για τον καρκίνο και τον τύπο του !!! που αυτό ήταν το ζητούμενο και γι' αυτό το λόγο έγινε !

Όμως, η άστοχη Χειρουργική επέμβαση της 1/10 είχε ως αποτέλεσμα να εισαχθή στις 20/10 εκ νέου στο Νοσοκομείου Aργους με . . . ΄΄ δύσπνοια κυρίως στην προσπάθεια και άλγος . . . ΄΄ και στις 23/10 επανεισαγωγή στην Γ΄ Πνευμονολογική κλινική του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου με . . .

Ακόμη και σήμερα η κα Π.Ν. να παρουσιάζει προβλήματα υγείας όπως δύσπνοια κυρίως στην προσπάθεια και άλγος στο δεξιό ημιθωράκιο, το δε  Ι.Κ.Α. Aργους να της χορηγήσει ποσοστό αναπηρίας 80 %.

Ο αγώνας της επιστήμης και της σύγχρονης κοινωνίας σήμερον είναι να παρατείνουμε τη ζωή και την ποιότητα της ζωής. Οι γνώσεις μας και οι τεχνικές μας επιτρέπουν πλέον να ελαττώσουμε σημαντικά τα ιατρικά λάθη μας και να ενεργούμε LEGE ARTIS.                           
          
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α

Εκ ων ανωτέρω αναφερθέντων στοιχείων, τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, σε συνδυασμό με την διεθνή βιβλιογραφία, ως και σε συσχετισμό με τα τεθέντα ερωτήματα, τις ειδικές γνώσεις μου, την επιστημονική κρίση και πείρα μου, προκύπτει ότι η κα Π.Ν. πάσχει από:

-    CA δεξιού πνεύμονος – ολική αφαίρεση δεξιού πνεύμονος – πνευμονεκτομή, να παρουσιάζει σήμερα προβλήματα υγείας όπως δύσπνοια κυρίως στην προσπάθεια και άλγος στην περιοχή του κατώτερου πρόσθιου θώρακος – συνέπεια της άστοχης Χειρουργικής επέμβασης NON LEGE ARTIS.

-    Το ποσοστό αναπηρίας της ανέρχεται του 80% αγγίζοντας το 100% και ως τούτου ανίκανη προς πάσα εν τω μελλόντι επαγγελματική εργασία…

-    ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα ιατρικής Χειρουργικής επέμβασης δυνάμενης να διορθώσει την πάθησή της προς μείωση της αναπηρίας της.-
 

Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
        
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών