Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 7. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ -Ικανότητα για Δικαιοπραξία (άνοια)

 

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφωνιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, μετην ιδιότητα μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής-Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Νέας Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αρ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος των κ.κ. Χρ.  συζ. Α. Κ. και Θ. συζ. Ν.Φ. σχετικά με τον θείο τους Τ.Ι. του Θ., 86ετών,  απαντώ στο ακόλουθο ερώτημα της πληρεξούσιας δικηγόρου Αθηνών  κας  Σ.Π.:
  •  Εάν η παθολογική κατάσταση του θανόντος Ι.Τ. την 8-3-2008 στο Νοσοκομείο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, όπως αναφέρεται στα ιατρικά πιστοποιητικά επηρέαζε εντεύθεν την ψυχική & διανοητική του κατάσταση σε σημείο διαταραχής, ώστε να περιορίζεται αποφασιστικά η λειτουργία της βούλησής του ώστε να δύναται ή όχι να συντάσσει διαθήκη ή να προβαίνει σε άλλες συναφείς πράξεις; και ότι άλλο προκύψει από την Επιστήμη & Τέχνη Σας.
 
 ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο θανών Ι.Τ. από το 2000 έπασχε: από Ca προστάτη με πολλαπλά κυστικά μορφώματα νεφρών, χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα εγκεφάλου προξενώντας του ημιπάρεση που επιδεινώθηκαν ραγδαία ώστε να τον αναγκάσουν να αναζητήσει οικιακή βοηθό παρέχοντάς του νοσηλευτικές υπηρεσίες.
Από το ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ την 1-7-2008 της Ν/Χ κλινικής του νοσοκ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Δ/ντής καθηγητής Δ.Ε.Σ., αναφέρει: «ο Τ.Ι., ετών 86, νοσηλεύτηκε από 11-2-08 έως 8-3-08 όπου και απεβίωσε, ΔΙΑΓΝΩΣΗ: πτώση-ΚΕΚ, παρουσίασε εστιακές κρίσεις Ε, αριστερή ημιπάρεση (3/5), GCS= 10/15 (Μ=5, Ε= 2, V= 3), μετά 10ημερο υποβλήθηκε σε αμφοτερόπλευρη αφαίρεση χρονίων υποσκληρίδιων αιματωμάτων δεξιά μετωποκροταφικά πάχους 1εκ.». Η αξονική εγκεφάλου την 18-2-2008, έδειξε: «…ισχαιμική λευκοεγκεφαλοπάθειαμε παρουσία μικρών εμφράκτων (και στη γέφυρα δεξιά…)».   
Από τη χορήγηση στοιχείων [16-9-2008] του Εθνικού κέντρου άμεσης βοήθειας προκύπτει ότι στις 10-2-08 και ώρα 21.10 κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παραλαβή ασθενή (με αναφερόμενη πάθηση, εμπύρετο) !!!  
Στις 8-3-2008 μετά από νοσηλεία 25ημερών, απεβίωσε με διάγνωση: «καρδιοαναπνευστική ανακοπή, σηπτικό σοκ, λοίμωξη αναπνευστικού».
 
 
       ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ
Οι  ενδοκρανιακές αιμορραγίες εγκεφάλου διακρίνονται σε επισκληρίδιες (εξωμηνιγγικές), υποσκληρίδιες και υπαραχνοειδείς. Υπαραχνοειδής αιμορραγία σημαίνει την αιμορραγία κάτω από την αραχνοειδή μήνιγγα (υπο-αραχνοειδής) που περιβάλλει τον εγκέφαλο.
  Πλαγιοπλαγία διατομή της κεφαλής
 
Πολύ συχνά εξάλλου, υποσκληρίδια αιματώματα (ιδίως του μετωπιαίου λοβού) αναπτύσσονται προοδευτικά και είναι δυνατό να προκαλέσουν ψυχικές ...., ιδίως σε μεγαλύτερης ηλικίας να εκληφθούν ως προγεροντική ..... Με την παύση της αιμορραγίας, οι ψυχικές αυτές διαταραχές μπορεί να καταστούν μονιμότερες και να οδηγήσουν τελικώς το άτομο στο ψυχιατρείο
 
ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Οι κίνδυνοι κατά την πλήξη στο κεφάλι υπάρχουν πάντα λόγω δυνατότητας προκλήσεως κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (π.χ. αιμορραγίες συχνά υποσκληρίδιες ή άλλες εγκεφαλικές βλάβες είναι είτε άμεσες είτε χρόνιες.
Οι χρόνιες βλάβες συχνά είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων μικροτραυματισμών των νευρικών κυττάρων, τα οποία ενδεχομένως στην αρχή να διέρχονται άνευ συμπτωμάτων. Επανειλημμένες πλήξεις κάτωθεν του ορίου βλάβης (ουδός βλάβης), (κάτωθεν του ορίου εγκεφαλικής διάσεισης) μπορούν να προκαλέσουν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, προκαλείται η λεγόμενη αθροιστική ..., η οποία εκδηλώνεται υπο μορφή, ..., με χρόνιες πνευματικές και ψυχικές αλλοιώσεις (αλλαγές) και παρατηρούνται συνήθως μετά από χρόνια με συνεχώς επιδεινούμενοι εξέλιξη (H.H.Marxetal.,1992).Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με το παρκινσονικό σύνδρομο επιβράδυνσης βαδίσεως, ....[οι διαταραχές των γνωσιακών λειτουργιών δεν φαίνεται να διαφέρουν πολύ από ......= προοδευτική έκπτωση μνήμης, ....επιτελικών λειτουργιών]. Οι εκδηλώσεις αυτές, τα συμπτώματα αυτά όσο περνάει ο χρόνος, η πάθηση αυτή τόσο εξελίσσεται σε ... .
Η διάσειση της εκτάσεως, της χρονικής διάρκειας και της διευθύνσεως της δυνάμεως μπορεί να προκαλέσει διαφόρου βαθμού βλάβη, ακόμη και τον θάνατο.
Και σιγά-σιγά γίνονται εμφανή όλα τα συμπτώματα της ...: αδυναμία αντιλήψεως, ....αλλά και κενά μνήμης ως και γνωστικές διαταραχές.
               Η Ιατροδικαστική τραυματολογία μας παρέχει την ευχέρεια να συμπεράνουμε όχι μόνον τον μηχανισμό των κακώσεων αλλά και την βαρύτητά τους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 
ΣΧΟΛΙΟ 1o :
-. Ο ασθενής εμφανίζει εικόνα βαρειάς εγκεφαλοπάθειας κυρίως προσβολή μετωπιαίων λοβών ψυχικές διαταραχές με έντονες διεγέρσεις εναλλασσόμενες με αβουλία,.. ). Λόγω των αναφερόμενων κρίσεων με ¨Ε¨ (επιληψία) είναι απότοκα βαρειάς ΚΕΚ (Κρανιο Εγκεφαλική Κάκωση) που υπέστη κατ'επανάληψη επί σειρά ετών.

Οι βλάβες στον δεξιό κροταφικό λοβό του εγκεφάλουπου είναι υπεύθυνος για την ..... (ενδεχομένως λάμβανε φαρμακευτική αγωγή= με αντικαταθλιπτικά και αντιεπιληπτικά φάρμακα!). Aλλωστε είχε οικιακή βοηθό (για νοσηλευτικές υπηρεσίες) που χρειαζόταν την βοήθειά της για τις περισσότερες καθημερινές του ανάγκες!!! για εντός και εκτός της οικίας του.

 ΣΧΟΛΙΟ 2o :
-. Μετατραυματική ... σημαίνει την διαταραχή των ανωτέρω νοητικών λειτουργιών (μνήμη,...) που παρατηρείται συχνά μετά από βαριές κακώσεις του εγκεφάλου.
 
ΣΧΟΛΙΟ 3o :
-. Εξ αιτίας της εγκεφαλικής κάκωσης, υπέστη διαταραχή των ανωτέρω νοητικών λειτουργιών, διαταραχή του συναισθήματος, κρίσεις επιληψίας και δυσκολία στη βάδιση.

 Τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα όταν υποστούν βλάβη δεν ...τα συμπτώματα να έχουν μόνιμο και ... Δύο και πλέον έτη μετά τον πρώτο τραυματισμό του που υπέστη κατ'επανάληψη επί σειρά ετών, παρουσιάζει παγιωμένη πλέον σοβαρή πνευματική, ... .
 Σημ.:   ¨Οι βλάβες αυτές επιβεβαιώνονται σύμφωνα με την αξονική τομογραφία εγκεφάλου την 11-2-08 του νοσοκ.ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ¨.
 Εκ της μακρόχρονης Ιατροδικαστικής εμπειρίας μου, προκύπτει ότι:
Ο παθών λόγω της προπεριγραφομένης κατάστασης του εγκεφάλου του, παρουσίαζε .... που είχε σαν αποτέλεσμα διαταραχή στη συμπεριφορά και έντονο «κόμπλεξ κατωτερότητας». Καθώς συναισθάνεται την μετατραυματική του κατάσταση που τον υποχρεώνει να ζει ως ανάπηρος, καθώς δεν βρίσκεται σε φυσική και διανοητική ετοιμότητα να εργαστεί, να έχει κοινωνική ζωή κ.λπ., του έχει αναπτυχθεί έντονο το ... και ανάγκη προσκολλήσεως σε άτομα-πρότυπα που με αντάλλαγμα τη «φιλία», τη «παρέα», την ένταξη σε ένα κοινωνικό υποσύνολο, τον εκμεταλλεύονται. Είναι δε τέτοια η ανάγκη του για επιβεβαίωση από τα μέλη της ομάδας που εύκολα θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν αυτά σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Η περίπτωσή του Ι.Τ. εντάσσεται στη «νοσηρή διαταραχή ...» ως έννοια .... και μάλιστα στις οργανικές ή εξωγενείς ψυχώσεις, δηλαδή σε εκείνες τις .... Τέτοιες είναι προπαντός οι ψυχικές ανωμαλίες που οφείλονται σε όγκο ή σε τραύματα στον εγκέφαλο κ.λπ. Η ψυχολογική του ασθένεια έχει ως συνέπεια, ο παθών ενώ μπορούσε να αντιληφθεί ως ένα βαθμό τον άδικο χαρακτήρα των πράξεών του…..
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
 
          Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, στην εξεταζόμενη περίπτωση του Ι.Τ. αποδεικνύεται ότι:
Οι μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες
(χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα= που υπέστη κατ'επανάληψη επί σειρά ετών),
προκαλούν τη λεγόμενη αθροιστική τραυμ.....,
 η οποία εκδηλώνεται υπό μορφή, .....,
 με χρόνιες πνευματικές και ψυχικές αλλοιώσεις (αλλαγές) μετά από χρόνια
 με συνεχώς ...... και όσο περνάει ο χρόνος,
η πάθηση αυτή τόσο εξελίσσεται σε  .......
με όλα τα συμπτώματα της μετατραυματικής άνοιας: ......
 αλλά και κενά μνήμης....
Συνεπώς,ο θανών Ι.Τ. είχε διαταραχή στη σκέψη του ...και δεν μπορούσε πλήρως ...ήταν ανίκανος να συντάσσει διαθήκες και άλλες συναφείς πράξεις.-
Η παρούσα δίδεται για δικαστική χρήση.
 Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτορας Παν/μίου Αθηνών