Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 5. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-νεογνικός Θάνατος (εντός μήτρας) σε Ιδιωτική Κλινική

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
 

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής, Υγιεινολόγος, Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως τεχνικός σύμβουλος της Ε. Α.-Σ. συζ. Γ., γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα του πληρεξουσίου δικηγόρου Ηρακλείου Κρήτης κ. Γ.Σ., τα ακόλουθα:

  1. Πού οφείλεται ο νεογνικός θάνατός του εντός της μήτρας;
  2. Η αλλοίωση παλμών θέτει θέμα για καισαρική τομή; &
  3. ποια η έλλειψη από την Ιατροδικαστική έκθεση ευρημάτων;

ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Την 1.η Ιουλίου 20.. η κα Ε. Α.-Σ. συζ. Γ., 2.ετών, περί ώρα 03.00 ευρισκόμενη στον 9° μήνα κυήσεως, μετέβη με συμπτώματα αρχόμενου τοκετού στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ Γενική Κλινική» και εισήχθη στο Μαιευτικό Τμήμα, προκειμένου να φέρει στον κόσμο το κυοφορών άρρεν έμβρυο.

Μετά την εισαγωγή της από την μαία που είχε βάρδια, ξεκίνησε η προετοιμασία του τοκετού και την συνέδεσε με μόνιτορ για την παρακολούθηση των παλμών του εμβρύου και τις συσπάσεις της μήτρας. Η διαστολή της μήτρας ήταν πολύ μικρή (1εκ.) και οι ωδίνες αραιές και μικρής εντάσεως.

Στις 09.30 προσέρχεται στην κλινική η ιατρός-μαιευτήρας κα Μ.-Ι. Σ. και αφού εξετάζει την επίτοκο κα Α., διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος τοκετού αφού η διαστολή συνεχίζει να είναι 2εκ., η εξάλειψη τραχήλου στο 70% και το ύψος της κεφαλής εμβρύου στο -1 έως 0. Της εζητήθη το υπερηχογράφημα του κ. Φ. που είχε κάνει πριν μία εβδομάδα και της δήλωσε ότι θα την προετοιμάσει για καισαρική τομή. Της έγινε επισκληρίδος αναισθησία προκαλώντας τεχνητή ρήξη του θυλακίου.

Στις 10.30 της δήλωσε η ιατρός-μαιευτήρας κα Σ. ότι το έμβρυο άρχισε να κατεβαίνει και ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό.

Στις 11.00 και ενώ ευρισκόταν στην αίθουσα ωδίνων, της χορήγησαν οξυγόνο και την μετέφεραν στην αίθουσα τοκετού. Κατά την διάρκεια της εξώθησης που διήρκησε 30'min της ώρας, παρατηρήθηκαν ξανά αλλοίωση παλμών του εμβρύου και προσέτρεξαν προς βοήθειά της δύο ιατροί που ο ένας εξ αυτών πίεζε με μεγάλη δύναμη την κοιλιά της (μέθοδος Kristeller) και η μαιευτήρας προσπαθούσε να τραβήξει το έμβρυο από την μήτρα με "συκιουλκία. Υπολογίζει η επίτοκος ότι ο χρόνος που διήρκησε αυτή η προσπάθεια ήταν τουλάχιστον 20'min της ώρας. Τελικά, το έμβρυο γεννήθηκε νεκρό και οι προσπάθειες ανάνηψης δεν απέδωσαν.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Κάκωση εννοούμε κάθε διατάραξη της ανατομικής ακεραιότητας οιουδήποτε ιστού ή οργάνου του σώματος από την επίδραση ενός εξωτερικού παράγοντα, ποικίλης φύσης (μηχανικής, φυσικής, χημικής κ.λπ.), που έδρασε τοπικά.

Ο θάνατος του εμβρύου κατά την διάρκεια του τοκετούμπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Η ανοξυγοναιμία αποτελεί τον βασικό μηχανισμό και μπορεί να είναι το αποτέλεσμαμιας διαταραχής ή και…

Εντός της μήτρας μπορεί να αναπνεύσει το έμβρυο μετά από μαιευτικούς χειρισμούς, οι οποίοι προκαλούν ρήξη του …., οπότε δημιουργείται…. Πάντως κατά την διάρκεια του τοκετού αναμφίβολα το έμβρυο εκτελεί αναπνευστικές κινήσεις.

Τα υποσκληρίδια αιματώματα οφείλονται στην πλειονότητά τους σε τραύματα. Η υπαραγνοειδής αιμορραγία οφείλεται στην εφαρμογή μιάς θλαστικής δύναμης στην κεφαλή ανεξάρτητα αν υπάρχει κάταγμα ή όχι. Ο παθογενετικός μηχανισμός της αιμορραγίας περιλαμβάνει την…

Θνησιγενές είναι το νεογνό που γεννήθηκε μετά από κύηση τουλάχιστον 28 εβδομάδων και το οποίο δεν εμφάνισε σημείο αναπνοής ή άλλο σημείο ζωής.

Οι θάνατοι εμβρύων διαρκούντος του τοκετού δεν είναι σπάνιοι, οφείλονται σε διάφορα αίτια αλλά κύρια στην…. είναι δυνατόν να έχει ως συνέπεια τον θάνατο του εμβρύου λόγω ανοξίας ή ανοξυγοναιμίας.

Θάνατος από ανοξυγοναιμίαεπέρχεται στο έμβρυο στις περιπτώσεις που υπάρχει μείωση του ποσού του οξυγόνου εντός του κυκλοφορούμενου αίματος. Ενώ θάνατος από ανοξία επέρχεται…

Η εξέταση της πυέλου είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μαιευτήρα και περιλαμβάνει: …
1. η προσθιοπίσθια διάμετροςή η διαγώνια διάμετρος της εισόδου μπορεί να εκτιμηθεί και είναι η απόσταση μεταξύ…

3. η έξοδος της πυέλουεκτιμάται με φυσική εξέταση…. και άρα δυστοκίας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΕΡΓΗΘΕΙΣΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑ - ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ

Από τη μελέτη της Ιατροδικαστικής έκθεσης του ιατροδικαστή Α. Π., η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Γνωμοδότησης, επί των υποβληθέντων ερωτημάτων, επισημαίνω και παραθέτω παρακάτω τα σχετικά συμπεράσματα και απαντήσεις:

Είναι προφανές ότι ο νεκροτομικός έλεγχος υπήρξε λίαν ατελής, πλημμελής, από επιστημονικής και δεοντολογικής απόψεως.

Ειδικότερα ο ιατροδικαστής:

1. Δεν προχώρησε σε ιστοπαθολογική ανάλυση των σπλάγχνων και του εγκεφάλου, για αδιευκρίνιστους λόγους, ως όφειλε και ηδύνατο να πράξει, παρόλο που το επιβάλλει η ιατροδικαστική
δεοντολογία στην προκειμένη περίπτωση.
2. Δεν ζήτησε τον πλήρη "Μαιευτικό ιστορικό" φάκελο, από το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ Γενική κλινική» στο οποίο νοσηλεύτηκε η Ε. Α.-Σ..
3. Δεν αναφέρει το βάρος….
5. Δεν αναφέρει κάτι για το ….
6. Δεν αναφέρει κάτι από τα "πληροφοριακά στοιχεία της Αστυνομίας…

Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου ως Ιατροδικαστής αποφαίνομαι πως:

1) Τα επιστημονικά κριτήρια του νεκροτομικού ελέγχου είναι λίαν ατελή και πλημμελέστατα.
2) Η υδροστατική δοκιμασία των πνευμόνων ή δοκιμασία του….
3) Τα νεκροψιακά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, όπως "εκτεταμένη εκχύμωση" φανερώνουν-δηλώνουν ότι οι κακώσεις έγιναν « εν ζωή ». Επίσης τα νεκροτομικά ευρήματα "αιμορραγική διήθηση" φανερώνουν-δηλώνουν ότι το έμβρυο ήταν « εν ζωή ».
Τα συμπεράσματά του προέρχονται ΜΟΝΟ από την….

ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ - ΑΜΕΛΕΙΕΣ & ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ
ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ

Επισημαίνω και παραθέτω τα κάτωθι:

- Δεν ενήργησε κατά την διάρκεια της κυήσεως τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις, όπως πυελομετρία, υπέρηχο, κλινική εκτίμηση των διαστάσεων της πυέλου, ΩΣΤΕ να γνωρίζει την διάμετρο της πυέλου και την σχέση της με το…
- Αν προέβαινε στις παραπάνω ιατρικές πράξεις, θα είχε διαγνώσει έγκαιρα την… και τις πιθανές επιπλοκές, όπως και ότι η έξοδος του εμβρύου δια της κολπικής οδού θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία του.

Κανόνας της επιστήμης:
Οποιοσδήποτε τοκετός θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας ή του εμβρύου όταν γίνεται από την κολπική οδό αποτελεί ένδειξη καισαρικής τομής !....

- Τα ανωτέρω αποδεικνύονται πλήρως από τις…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, τα ευρήματα της νεκροψίας - νεκροτομίας, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτειαναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι, όσον αφορά την νοσηλεία της Ε. Α.-Σ. στην "Γενική Κλινική ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ" και στο Μαιευτικό θάνατο του αβάπτιστου άρρενος Σ. του Γ. στις 1.-7-20.., τα κάτωθι: ….

- Αρα, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στην πράξη και το αποτέλεσμα…. (ζήτημα αμέλειας και ευθύνης της ιατρού)!.
- εντός της μήτρας μπορεί να αναπνεύσει το έμβρυο μετά… Πάντως κατά την διάρκεια του τοκετού αναμφίβολα το έμβρυο εκτελεί αναπνευστικές κινήσεις.-

Η παρούσα χορηγείται για Δικαστική χρήση.

Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής – Υγιεινολόγος - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών