Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 1. ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Ευθύνη Νοσοκομείου προς ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ¨

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ   ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής – Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος την ……. του κ. Θ.Λ. του Κ., Βιολόγου, 32 ετών, κατοίκου …… Αττικής, γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματά του, τα ακόλουθα:   

1.    Ποίες είναι οι πιθανές μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να ¨επέμβουν¨ στον οργανισμό μου με συνέπεια την σοβαρότατη βλάβη της υγείας μου, μετά το συμβάν της 16ης-10-2003 και να αποβούν μοιραίες για τη μελλοντική ζωή μου;
2.    Ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνη Σας.


ΣΥΝΤΟΜΟ  ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο κ. Θ.Λ., Βιολόγος στο επάγγελμα, 32ετών, την 16η-10-2003 περί ώρα 12.30 ενώ διερχόταν από το πεζοδρόμιο της οδού Μιχαλακοπούλου -στο ρεύμα δεξιά προς Αθήνα έμπροσθεν της οπίσθιας πλευράς του Π.Γ.Ν.ΑΘΗΝΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»- αίφνης, «περιλούστηκε με αίμα στο ¨πρόσωπο και στη θωρακική χώρα¨ που προήρχετο από κοινή σακούλα απορριμμάτων που εργάτης του Νοσοκομείου τοποθέτησε εντός του κοντέινερ».
Το λερωμένο υποκάμισό του, εστάλη στο Εργαστήριο Ιατροδικαστής και Τοξικολογίας του Παν/ μίου Αθηνών προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν το υγρό που το είχε λερώσει και που εδέχθη στο σώμα του προήρχετο και ήταν από αίμα. Ο ίδιος δε, αυθημερόν υπεβλήθη σε δειγματοληψία αί-ματος, για την διενέργεια εξετάσεων: Ηπατίτιδας & ΑΙDS. 
          Η με αρ.πρωτ. 2494/29-10-2003 έκθεση τοξικολογικής εξετάσεως του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Παν/μίου Αθηνών, αναφέρει:

«…παρελήφθη εντός σφραγισμένου φακέλου υποκάμισο χρώματος ροζ, το οποίο έφερε δύο κηλίδες χρώματος καστανερύθρου στη δεξιά περιοχή του γιακά και μία μεγάλη κηλίδωση χροιάς καστανοκίτρινης, στην κάτω δεξιά περιοχή του υποκαμίσου διαστάσεων 22 χ 15εκ. Κατά την τοξικολογική εξέταση όλων των ως άνω κηλίδων ανιχνεύθηκε η παρουσία αίματος».

          Το αρ.πρωτ. 206/13-4-2004 ΠΟΡΙΣΜΑ Ένορκης Διοικητικής Ανάκρισης, διενεργηθείσα υπό της Στυλ.Μ.-Α., υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού με βαθμό Διευθυντού, κατόπιν της αρ. 534/17-10-03 έγγραφης παραγγελίας του Αναπλ.Διοικητή του Νοσοκ. κ. Γ.Ν., αναφέρει:

1.    ένορκη κατάθεση Θ.Β., εργάτης της Εταιρείας «ΦΑΣΜΑ»: «…Το κοντέινερ ήταν σχεδόν γεμάτο από σακούλες που είχαν τοποθετηθεί ενωρίτερα και είχαν πρεσαριστεί. Είχε βάλει τρεις σακούλες απο αυτές που υπήρχαν στο επάνω μέρος του καροτσιού και που λογικά προήρχοντο από τη Δ' 3ου, αφού αυτές πήρε τελευταία όταν χρειάστηκε να πρεσάρει τις σακούλες κατεβάζοντας το καπάκι του κοντέινερ. Τότε ακριβώς συνέβη το αναπάντεχο γεγονός. Έγινε έκρηξη μιας σακούλας, ακούστηκε ένα δυνατό «μπαμ», σηκώθηκε το καπάκι του κοντέινερ και αυτομάτως ξανάπεσε, αφού είχε εκτοξευτεί το αιματηρό υγρό, το οποίο περιείχε κάποια από τις σακούλες που μόλις είχε τοποθετήσει…».
2.    Ένορκη κατάθεση Ε.Π., Προισταμένη του Παθολογικού τμήματος: «…το προσωπικό της Πτέρυγας τηρεί σχολαστικά τις οδηγίες που αφορούν τα μολυσματικά απορρίμματα». 
 

  •  Εξ όσων ανωτέρω εξετέθησαν, ίσως κάποιος άλλος Καθαριστής ή Καθαρίστρια να τοποθέτησε μία ή δύο σακούλες απορριμμάτων στο κοντέινερ και αυτές να περιείχαν τον συγκεκριμένο ασκό…όπου συνέβη το αναπάντεχο.
  •  Πως είναι όμως δυνατόν να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εναντίον κάποιου εργαζόμενου, όταν ο ιδιος δεν παραδέχετα την ενοχή του και όταν μετ'εμμονής οι πάντες ισχυρίζονται ότι ουδέποτε θα προέβαιναν στην επιπόλαιη ενέργεια να τοποθετήσουν μολυσματικά βιολογικά υγρά σε κοινή σακούλα απορριμμάτων, χωρίς να λάβουν τα μέτρα εκείνα που αφορούν τα μολυσματικά.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΙΜΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΤΕΛΗΞΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
   
α) ότι σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται ο Εργάτης Θ.Β.,
β) σε καμία περίπτωση δεν δύναμαι να αποδώσω ευθύνες σε κάποιο εργαζόμενο, αφ'ενός γιατί όσοι ερωτήθησαν αρνήθηκαν, και αφ'ετέρου, γιατί το ήμισυ και πλέον από το προσωπικό του Νοσοκομείου, (νοσηλευτικό, παραιατρικό και ιατρικό) εκτελούν νοσηλευτικές & ιατρικές πράξεις και κάποιος εξ αυτών θα μπορούσε να έχει προβεί στην ατυχή ενέργεια.
Κατόπιν των ανωτέρω …εισηγούμαι όπως:
    1.    Αμεσα κυκλοφορήσουν έγγραφες υπενθυμισθηκές οδηγίες προς όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό σχετικές με τη διαχείριση των μολυσματικών απορριμμάτων…,
    2.    Να υποβάλλεται στην ίδια σειρά εργαστηριακών εξετάσεων ο Λ.Θ. με αυτή που ξεκίνησε την 16-10-03 (ημερομηνία του συμβάντος) ανά τακτά διαστήματα, με δαπάνη του Νοσοκομείου, έτσι ώστε να διαπιστώνει εάν το υγρό το οποίο εδέχθη επί του προσώπου και του σώματός του, του μετέδωσε κάποιο μεταδοτικό νόσημα,
    3.     Να αναλάβει το Νοσοκομείο την αποζημίωση των ρούχων που φορούσε ο Λ.Θ. την 16-10-03 όταν εδέχθη επάνω του το εκτοξευθέν υγρό, τα οποία ενδεχομένως να αχρήστευσε. Η ενεργήσασα την ΕΔΕ Στυλ.Μ.-Α.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι η εξεταζόμενη περίπτωση του κ. Θ.Λ.:
¨Με τη σκιά ενός πλήρως αβέβαιου μέλλοντος,όπου ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου πλανάται απειλητικός αλλά ταυτόχρονα και τόσο υπαρκτός,δεν μπορώ πλέον να ζήσω φυσιολογικά τη ζωή μου, ακόμη και να κάνω όνειρα για το μέλλον¨ !!!

1ον.
Από τα παραπάνω, καθώς και από το ρηθέν συμβάν της εκτόξευσης επάνω στο πρόσωπο, θωρα-κική χώρα και σώμα του αίμα αγνώστου προέλευσης και άγνωστης παθολογικής κατάστασης, εισήλθε στον οργανισμό του και στο αίμα του από την στοματική και ρινική κοιλότητα, το δέρμα και την οφθαλμική κοιλότητα, προερχόμενο από κάποιο ασθενή που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», προκύπτει ότι:
ΣΧΟΛΙΟ 1Ο:
-.  Το νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» έχει ασθενείς-άτομα ¨πολυμεταγγιζόμενα¨, όπως είναι οι αιμοφιλικοί ή οι πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες κ.α. !!!  
ΣΧΟΛΙΟ 2Ο:
-.  Το νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» έχει ασθενείς-άτομα με ¨Ca Θυρεοειδούς¨ όπου τους γίνεται σπινθηρογράφημα το οποίο περιέχει Ραδιενέργεια !. 

2ον.

Είναι προφανές ότι, από τον μήνα Οκτώβριο 2003 όπου συνέβη το αναπάντεχο και μοιραίο συμβάν! ο Θ.Λ., βιολόγος στο επάγγελμα, 32ετών σήμερα, υποβάλλεται σε τακτική 6μηνη σειρά πολλαπλών αιματολογικών και κλινικών εξετάσεων, για το φόβο, την αγωνία και την αβεβαιότητα που τον διακατέχει για το υπόλοιπο της ζωής του που είναι αναγκασμένος να ζει και βιώνει καθημερινά την δραματική αλλαγή της ζωής του από την ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΑΛΛΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΟΛΟ του/ΤΩΝ υπαλλήλου/ΛΩΝ του νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» να πετάξει/ΞΟΥΝ με κοινές σακούλες σκουπιδιών μολυσματικά υγρά και συγκεκριμένα αίμα που προερχόταν μετά βεβαιότητος από ασθενή που νοσηλευόταν στο Ιδρυμα και που φυσικά έχουν πλήρως υιοθετηθεί από την διοίκηση του νοσοκομείο και τους ιατρούς της και να μην είναι δυνατό να διαγνωσθεί η σοβαρότητα της βλάβης της υγείας του που μπορεί να έχει υποστεί !!!.   

3ον

Ο παθών, από την ημέρα του συμβάντος της 16ης-10-2003, διακατέχεται από φόβο και αγωνία για το μέλλον του, τον τρόμο του άγνωστου που ζει καθημερινά, έχει καταστραφεί οριστικά και αμετάκλητα η ψυχική του ηρεμία και γαλήνη, αφού σε κάθε λεπτό της ώρας σκέπτεται ότι μπορεί μέσα στο αίμα του να καραδοκεί κάποια θανατηφόρος νόσος, η οποία δεν ανιχνεύεται σήμερα αλλά μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε στιγμή της ζωής του ! [και ποιος άλλωστε ΔΕΝ ΘΑ ΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΕΤΣΙ;;;].   
 

  • ΔΕΝ μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον και την καριέρα του,
  • ΔΕΝ μπορεί να κάνει οικογένεια μη τυχόν και καταστραφεί η ζωή του,
  • ΔΕΝ μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή με την απειλή του θανάτου που πλανάται καθημερινά.


 Εν κατακλείδι:
α)
1.    Η Ασυμπτωματική φάση  του AIDS με διάρκεια 10 ή και περισσότερα χρόνια, η εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων με διάρκεια από 10μήνες μέχρι 10 χρόνια.
2.    Η μεταπρωτογενής φυματίωση των ενηλίκων, το μυκοβακτηρίδιο είναι δυνατό να υφίσταται αδρανές αλλά ζωντανό για πολλά έτη σε διάφορες εστίες του οργανισμού και να δραστηροποιηθεί, σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα.
3.    Στο μη Hodgkin λέμφωμα, η αιτιολογία του είναι άγνωστη.
4.     Η νόσος των βοοειδών ¨σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια¨ (νόσος Creutzfeldt-Jakob), μια κατηγορία σπάνιων νοσημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος, που ήταν γνωστό ότι προσβάλλει τα πρόβατα (νόσος scrapie) και τον άνθρωπο. Ανακαλύφθηκε ότι ο μολυσματικός παράγοντας στις σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες δεν είναι ιός, δεν είναι βακτήριο ούτε παράσιτο, αλλά μια παθολογική πρωτεΐνη. Ο χρόνος εμφάνισής του είναι άγνωστος.
5.    Στα Ραδιενεργά υλικά, πρέπει να εφαρμόζεται η κατάλληλη άσηπτη τεχνική και οι προφυλάξεις χειρισμού ραδιενεργών υλικών. Τα μολυσμένα υλικά πρέπει να απορρίπτονται ως ραδιενεργά απόβλητα μέσω της προκαθορισμένης οδού, διότι η χορήγηση των ραδιοφαρμάκων δημιουργεί κινδύνους, για άλλα άτομα από την εξωτερική ακτινοβολία ή τη μόλυνση με υπολείμματα ούρων, εμετούς, κ.λπ.Το δε βάθος εισχώρησης στον ιστό μπορεί να είναι περισσότερο από 5mm -με την προοδευτική καταστροφή των ιστών αυτών- ακόμη μετά και από 30χρόνια.
6.    Στις Χημικές ουσίες και άλλων παραγόντων ως προς την ικανότητα καρκινογένεσής των, οι καρκινογόνοι παράγοντες είναι χημικές ουσίες, μίγματα ουσιών, επαγγελματικές εκθέσεις σε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες, φυσικά συστατικά τροφίμων, ποτών κ.λπ. Η μεταλλαξιγόνος ικανότητα ενέχει και πιθανότητα σε μεγάλο ποσοστό καρκινογόνου δράσης.
7.    Η Οξεία τοξικότητα μετά από δερματική απορρόφηση. Η Υποχθόνια ή χρόνια τοξικότητα, πάνω από 5ετία. Η Αβιοτική αποικοδόμηση-υδρόλυση ως συνάρτηση του pΗ (4.0, 7.0 & 9.0), σε διάφορες θερμοκρασίες μεγαλύτερες ή μικρότερες των 50οC, απουσία οξυγόνου.
β)
Η όλη κλινική πορεία του Θ.Λ. με το συνεχές stess στην καθημερινότητά του από τη ΜΟΝΙΜΗ ΙΔΕΑ της πιθανής και επαπειλούμενης θανατηφόρου αρρώστιας που ενδεχομένως τον βρει στην ζωή του και τα αντιβιοτικά ως ¨σημείο Χημειοπροφύλαξης¨ από την λοίμωξη των αναπνευστικών οδών ή του πνεύμονα -ακόμη και από την εξαγωγή οδόντος-, ενέχουν τους παράγοντες του αιφνιδίου θανάτου.-

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής
Διδάκτωρ Παν/μίου ΑθηνώνΣημ.: Όρα …για περισσότερα στις ¨Αποφάσεις¨ στο site!