Αρχική σελίδα > • ΕνδοΟικογενειακή Βία-ΔΙΑΖΥΓΙΟ Γονέων > Γνωμοδοτήσεις > 3. ¨Κατασκευασμένος Δαρμός¨ ΓΙΑ ΄επιμέλεια΄ τέκνου
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSc – PhD - SOC., με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), τ. Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος του κ. Ε. Π. του Π., με ΑΔΤ.: ΑΒ-, 45 ετών, Π. Δ., κατοίκου Η. (οδός … αρ. 1), γνωμοδοτώ στα τεθέντα ερωτήματά του τα ακόλουθα:
- Εάν τα συγκεκριμένα ευρήματα της Ιατροδικαστού Σ.Μ. αποδεικνύουν Ξυλοδαρμό όπως αυτός αναφέρετε στο Κλητήριο Θέσπισμα καθώς και οι άλλες βεβαιώσεις του Γ.Κ.Ν.Αθηνών και ότι άλλο ήθελε προκύψει από την επιστήμη και τέχνη σας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο κ. Ε.Π., κατηγορείται βάση του αριθ. 247/20.. Κλητηρίου Θεσπίσματος της ΕισΠρωτΑθηνών ότι, ως υπαίτιος του ότι στη Δ. την 2.η Νοεμβρίου 20.. με περισσότερες πράξεις τέλεσε τα παρακάτω περισσότερα εγκλήματα: «Α) Με πρόθεση προξένησε σε άλλον σωματικές κακώσεις και βλάβη της υγείας του. Ειδικότερα επιτέθηκε στην εγκαλούσα Κ. Γ. του Γ. και στρίβοντάς της το δεξί της χέρι και γροθοκοπώντας την στο κεφάλι, στο πρόσωπο και το στήθος, τραβώντας τη από τα μαλλιά και κτυπώντας το κεφάλι της στον τοίχο της προξένησε με πρόθεση θλαστικές εκχυμώσεις κατά την έσω πλάγια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα και την έξω πλάγια επιφάνεια του αριστερού, την αριστερή κατ’ αγκώνα άρθρωση και την ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός, άλγος κατά το στέρνο, τη δεξιά πηχεοκαρπική άρθρωση, κεφαλαλγία, ωταλγία δεξιού ωτός, ζάλη, αιμωδίες άνω χείλους του στόματος, μικρό οίδημα (ΔΕ) παρειάς…».
ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ:
-. Όλα τα αναγνωστέα έγγραφα του κατηγορητηρίου.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
Η Ιατροδικαστική τραυματολογία μας παρέχει την ευχέρεια
να συμπεράνουμε όχι μόνον τον μηχανισμό των κακώσεων
αλλά και την βαρύτητά τους.
Πρακτική όμως ιατροδικαστική σημασία έχουν κατά κύριο λόγο τα άμεσα επακόλουθα των κακώσεων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ & ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΤΩΝ ¨ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ¨
& ΤΗΣ ¨ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ¨
Από τα ανωτέρω προκύπτουν:
- τμήμα Γ’ Χειρουργικής, αναφέρει: «… (αναφερόμενος ξυλοδαρμός) με εκδορές ΠΧΚ χώρας, οίδημα, ερυθρότης προσώπου (αναφερόμενο χτύπημα με γροθιά στον θώρακα). Κοιλιά: Χωρίς κακώσεις. Εγινε Ακτινολογικός έλεγχος α/α θώρακος= αρνητική για Παθολογικά ευρήματα».
ΣΧΟΛΙΟ 1Ο :
α. οι «εκδορές ΠΧΚ» [αρθρώσεως] θα έπρεπε να φέρουν επ’ αυτών ένδειξη αιμορραγικής διήθησης στα χείλη ¨αν ήταν πρόσφατες εντός 24ώρου¨ χροιά, επιφάνεια (πάνω-κάτω-πλαγία) και κατεύθυνση δηλ. από πάνω προς τα κάτω ή αντίθετα, πλαγία φορά ή μισοφέγγαρου σε σχήμα ελλειψοειδές ή μια ερυθρωπή γραμμή.
Συνεπώς:
Συμπέρασμα 1ο: Εκδορά θεωρείται η….
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η :
- Καταγράφονται ¨εκδορές και οίδημα¨ χωρίς να δίνεται η μορφολογία & η χροιά τους!
Κοιλιά: Χωρίς κακώσεις, α/α θώρακος= αρνητική για Παθολογικά ευρήματα».
ΣΧΟΛΙΟ 2Ο :
α. Κατά την Ν/Χ εξέταση: GCS (Κλίμακα Γκλασκώβης)= 15/15. Νευροχειρουργικώς: Ουδέν το οξύ. Στον ασθενή εδόθησαν οδηγίες.
Συνεπώς, συμπεραίνεται με βεβαιότητα ότι:
Συμπέρασμα 2ο: Πουθενά και από κανένα κλινικό εύρημα ΔΕΝ παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των κακώσεων της κεφαλής, λείπει το αίτιο που προκάλεσε την κάκωση της κεφαλής. Άλλωστε ΟΛΑ είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ τα κλινικά ευρήματα και σε ΑΡΙΣΤΗ φυσική κατάσταση!
Συνεπώς:
Συμπέρασμα 3ο: είναι όροι ΜΗ ΔΟΚΙΜΟΙ και μη αιτιολογούμενοι επιστημονικά !!!
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν, ότι:
-. Η κα Κ.Γ. αναφέρει ΠΑΝΤΑ: «αναφερόμενος ξυλοδαρμός» ¨ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ¨ από την κλινική εξέταση των ιατρών του Νοσοκομείου.
· Επίσης, σε ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ δεν αναφέρεται ότι της χορηγήθηκε θεραπεία!.
Εκ της μακρόχρονης Ιατροδικαστικής εμπειρίας μου, προκύπτει ότι:
§ Η Ιατροδικαστική Έκθεση της Ιατροδικαστού Σ.Μ. με αρ.πρωτ. 7386/24-11-20.., αναφέρει: «Θλαστικές εκχυμώσεις κατά την έσω πλάγια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα και την έξω πλάγια επιφάνεια του αριστερού, την αριστερή κατ’αγκώνυ άρθρωση και την ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός. Αιτιάται δια άλγος κατά το στέρνο, την δεξιά πηχεοκαρπική άρθρωση, κεφαλαλγία, ωταλγία δεξιού ωτός, ζάλη, αιμωδίες άνω χείλους του στόματος. Όπως προκύπτει από τις βεβαιώσεις νοσηλείας του ΓΚΝΑθηνών (28-11-20.. και 30-11-0.) μετά τον Ορθοπεδικό έλεγχο στον οποίο δεν διαπιστώθηκαν οστικές κακώσεις συνεστήθη ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας με κολλάρο και επανεξέταση. Από τον υπόλοιπο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο δεν διεπιστώθη τι το Παθολογικό. Ελαφρά σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου προκληθείσης, εκ της οποίας η ανωτέρω θέλει νοσήσει επί δέκα – δώδεκα (10-12) ημέρες και απόσχει των ασχολιών της επί πέντε – έξι (5-6) ημέρες, από τον τραυματισμό της, εκτός επιπλοκής τινός ή υστερογενούς βλάβης. Αθήνα 24-11-20..».
ΣΧΟΛΙΟ 4Ο :
- ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΟ είναι το γεγονός ότι: ενώ την ιατροδικαστική της έκθεση υπογράφει στις 24-11-20.. καθώς και ο αρ.πρωτ. φέρει ημερομηνία 24-11-0. ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ τα έγγραφα του Νοσοκομείου με ημερομηνίες 28-11-0. & 30-11-0. !!!
· Σύμφωνα με βασικούς κανόνες της Ιατροδικαστικής Επιστήμης & Τέχνης και κατά πάγια πρακτική, όφειλε και ηδύνατο, λόγω των ειδικών γνώσεών της να αναφέρει την χροιά, το μέγεθος, την έκταση, την φορά και τον προσδιορισμό του χρόνου τελέσεως των ελαφρώνκακώσεων.
ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ δεν το έκαμε!!!.
Συνεπώς:
Συμπέρασμα 4ο: Είναι υπό αμφισβήτηση η ιατροδικαστική της έκθεση ΔΙΟΤΙ δεν διαφωτίζει αλλά συσκοτίζει την έρευνα, αφήνοντας …πολλά ερωτηματικά (;).! που ΔΕΝ ΣΥΝΆΔΟΥΝ στα αναφερόμενα της εκθέσεως: «Ελαφρά σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου προκληθείσης, εκ της οποίας η ανωτέρω θέλει νοσήσει επί δέκα – δώδεκα (10-12) ημέρες και απόσχει των ασχολιών της επί πέντε – έξι (5-6) ημέρες, από τον τραυματισμό της, εκτός επιπλοκής τινός ή υστερογενούς βλάβης», που είναι χρησιμοποίηση μελλοντικού χρόνου!!!.
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSc – PhD - SOC.
Ειδικός ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
Ιατρός Δημόσιας Υγείας-Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
τ. Επιστημονικός Συνεργάτης (Ε.Σ.Δ.Υ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών