Αρχική σελίδα > • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 2. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Οδοντιατρική Αμέλεια¨-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ malpractice
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMS – MPH - SOC., με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος, τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας, τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.), τ. Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.), Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος την 17η Οκτωβρίου 2011 της κας S.-C. A. του B., 3.ετών, σερβιτόρα, κάτοικος Ν.Ι. Α., οδός Σ. αρ. 6., γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα της, τα ακόλουθα:
- Ποία υπήρξε η πορεία της ¨στοματικής μου κοιλότητας¨ μετά την οδοντιατρική παρέμβαση του Χειρουργού-Οδοντιάτρου κ. Ο. Μ. από τον μήνα Σεπτέμβριο του 200. έως τον μήνα Ιούνιο του 201.;
- Οι αναφερόμενες στοματολογικές βλάβες μου είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες; και πόσο βλαβερές είναι για την πορεία της υγείας μου;
- Ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνη Σας.
Έγγραφα τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου σε φωτοτυπία και πρωτότυπα:
α)Πανοραμική ακτινογραφία και Οδοντιατρικό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε σε Οδοντιατρείο της Ρουμανίας στις 7-7-201. και μεταφράστηκε επίσημα στην Αθήνα στις 24-6-201.
β)Γναθογραφία της 17-10-201. του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ.
γ)Ιατρικό Σημείωμα του ειδικού Ψυχιάτρου την 14-5-201. & 27-10-201..
δ)Βεβαίωση-Γνωμάτευση της Χειρουργού-Οδοντιάτρου κας Αφρ. Κ. την 11η-10-201.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Η κα S.-C. A., σερβιτόρα, 3. ετών, είχε έντονη ενόχληση κατά την έκφυση του δοντιού της 3ου γομφίου-σωφρονηστήρα (φρονιμίτη) 18, τελευταίο δόντι δεξιά άνω γνάθο το οποίο εκφυόταν λοξά και η θεία του συζύγου της πρότεινε να πάνε σ΄ ένα κοντινό Οδοντίατρο τον Χειρουργό-Οδοντίατρο κ. Ο. Μ. στη Ν.Ι. Α., οδός Λ. Η. αρ. 19., τον οποίο και επισκέφθηκαν στις 06.09.200. και ώρα 17:00 μ.μ.
- Παραθέτω διάγραμμα αρίθμησης των δοντιών της ΠΡΙΝ την παρέμβαση του οδοντίατρου 4-10-200., το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε αυτά που συνέβησαν στη συνέχεια από την οδοντιατρική παρέμβαση.
-
ΔΕΞΙΑ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
Γ Γ Γ Π Π Κ Τ Τ Τ Τ Κ Π Π Γ Γ Γ
-- Γ Γ Π Π Κ Τ Τ Τ Τ Κ Π Π Γ Γ Γ
ΔΕΞΙΑ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
Τ = τομείς (κοπτήρες), Κ = κυνόδοντες, Π = προγόμφιοι, Γ = γομφίου, --= ο γομφίος (φρονιμίτης 48) δεν έχει εκφυθεί ακόμα.
Έως τότε, η κα Α. είχε όλα τα δόντια της, πλην του φρονιμίτη 48 στη δεξιά κάτω γνάθο εφόσον δεν της έχει εκφυθεί ακόμα και δεν είχε υποστεί καμία απολύτως οδοντιατρική επέμβαση μέσα στη στοματική της κοιλότητα. Κατά την εξέτασή της ο ανωτέρω οδοντίατρος έκρινε ότι πρέπει να γίνει εξαγωγή του φρονιμίτη 18 και καθαρισμός των δοντιών από την τρυγία (πέτρα) και τις χρωστικές.
Επειδή πριν πολλά χρόνια είχε σπάσει ένα μικρό κομματάκι στην άκρη του δοντιού κυνόδοντα 23 στην αριστερή άνω γνάθο, η κα Α. ρώτησε τον οδοντίατρο αν μπορεί να το φτιάξει για αισθητικούς λόγους κι εκείνος της είπε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να τροχίσει το δόντι 23 καθώς και τα παρακείμενά του, δηλαδή τον τομέα (κοπτήρα) 22 και τον προγόμφιο 24 για να τοποθετήσει μία γέφυρα που αποτελείται από 3 ενωμένες θήκες.
………..
ΣΧΟΛΙΟ 1ο
Ενώ στην πραγματικότητα,
- η αισθητική αποκατάσταση του κυνόδοντα 23
- ήταν ο τροχισμός μόνο αυτού του δοντιού και
- η τοποθέτηση επάνω του μιας θήκης.
Τελικά συμφωνήσανε να αναλάβει ο οδοντίατρος έναντι αμοιβής 700ε τις εξής εργασίες:
α) Την εξαγωγή του φρονιμίτη 18,
β) Καθαρισμό των δοντιών και
γ) την άνευ λόγου τοποθέτηση γέφυρας με τροχισμούς των οδόντων 22, 23 και 24.
- ΟΡΑ, διάγραμμα ως ανωτέρω.
……
Εν τω μεταξύ, είχαν αρχίσει να πονάνε πολύ τα δόντια της κάτω γνάθου γομφίοι 36, 37, 38 στην αριστερή πλευρά και 46, 47 στη δεξιά πλευρά, διότι κάθε φορά που τοποθετούσε γέφυρα στην άνω γνάθο, για να διορθώσει τη σύγκλιση και να εφάπτονται αρμονικά τα …., διότι οι γέφυρες κοστίζουν, τρόχιζε για να διορθώσει τη σύγκλιση, τις μασητικές επιφάνειες….., διότι έχει φύγει το σμάλτο (αδαμαντίνη) από τα δόντια όταν κάνανε την σύγκλιση των προσθετικών γεφυρών της άνω γνάθου. Απονευρώνει τα δόντια… και κάνει εξαγωγή της ρίζας του, ενώ αρχίζει πυόρροια στο 36 και αναγκαστικά γίνεται και η εξαγωγή και του κολοβώματος 36.
Στη συνέχεια… ώστε να καλυφθούν τα κενά αυτών των 6 εξαχθέντων μπροστινών δοντιών της κάτω γνάθου. Η γέφυρα που φτιάχτηκε όμως ήταν μικρή και δεν χωρούσαν μέσα τα τροχισμένα δόντια και ξανατροχίζει τα κολοβώματα 34, 35, 44, 45 θέλοντας να τα κάνει πιο λεπτά για να χωρέσουν μέσα στην γέφυρα, αντί του ορθού να ξαναπάρει νέα….. δηλαδή να ξαναπάρει σωστά τα μέτρα και να φτιαχτεί νέα γέφυρα, τραυματίζοντας έτσι τα νεύρα των δοντιών εφόσον…, αφήνοντας έτσι την πρόσθια κάτω γνάθο όχι μόνο χωρίς γέφυρα αλλά και χωρίς δόντια.
Δείχνοντάς του η παθούσα ότι τα απονευρωμένα μπροστινά δόντια της άνω γνάθου…., το πρήξιμο και η πυόρροια δεν υποχωρούσαν με τελική κατάληξη την εξαγωγή και του κολοβώματος 28, μένοντας έτσι η αριστερή άνω γνάθος όχι μόνο χωρίς γέφυρα αλλά και χωρίς δόντια.
Παράλληλα, …και βλέπει ότι μέσα στο 46 ήταν σπασμένη μία βελόνα κατά την απονεύρωση που του είχε κάνει. …., αλλά δεν τα καταφέρνει και σφραγίζει το δόντι αφήνοντας τη βελόνα μέσα (όρα, πανοραμική α/α 5-7-2010 τη σπασμένη βελόνα μέσα στο κολόβωμα 46, προτελευταίο δόντι στη δεξιά κάτω γνάθο).
- Όλη αυτή η τραγωδία εκτυλίχθηκε από τον Οκτώβριο του 200. έως τον Ιούνιο του 201. και συνολικά φτιάχτηκαν 9 γέφυρες για την άνω γνάθο και 10 γέφυρες για την κάτω γνάθο.
Το στόμα της παθούσας όμως είχε ήδη αρχίσει να στραβώνει, μετά από τους τροχισμούς και τις εξαγωγές των δοντιών λόγω της μη στήριξης. Επίσης, δεν μπορούσε να φάει, όλο πονούσε, ήταν πρησμένη και είχε φτάσει να ζυγίζει 39 κιλά.
- Η Πανοραμική ακτινογραφία με ημερομηνία 5-7-201. που της έγινε στη Ρουμανία, δείχνει την κατάσταση και κατάληξη της στοματικής της κοιλότητας 9 μήνες μετά την οδοντιατρική παρέμβαση, …Η Πανοραμική ακτινογραφία, δείχνει: …….
- Στην αριστερή κάτω γνάθο εξαγωγές των οδόντων 31, 32, 33, 36, 38, τα εναπομείναντα δόντια 34, 35, 37 είναι κολοβώματα, ημιτελή απονευρωμένα με οξεία ακρορριζική περιοδοντίτιδα, γάγγραινα και ακρορριζικό κοκκίωμα στο κολόβωμα 37.
-
Απόκλιση & στροφή των προγόμφιωνι 44+45 κάτω γνάθο ΔΕ
- Οστική καταστροφή – οστεόλυση στην πρόσθια κάτω γνάθο στις περιοχές των εξαχθέντων 31, 32, 33, 41, 42, 43.
Το κεντρικό μέταλλο που είναι ενωμένο στις 2 πλευρές της μασέλας εφάπτεται στην υπερώα (ουρανίσκο) συγκρατώντας τη μασέλα στη θέση της.
Στην Γναθογραφία με ημερομηνία 17-10-201. που έγινε στο Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, χωρίς όμως να της δώσουν μαζί με την γναθογραφία και διάγνωση ως όφειλαν! (ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα όταν υφίσταται ιατρική αμέλεια),
ΔΗΛΑΔΗ από μια εξαγωγή που της είπε ο ανωτέρω οδοντίατρος ότι χρειάζεται στο δόντι της φρονιμίτη 18, όταν η παθούσα τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά στις 6-10-200., η τελική κατάληξη της στοματικής της κοιλότητας μέχρι τις 17-10-201. σύμφωνα με την Γναθογραφία, είναι οι εξαγωγές άλλων 18 δοντιών. ΣΥΝΟΛΙΚΑ 19 εξαχθέντα δόντια και τα εναπομείναντα 12 δόντια είναι όλα τροχισμένα= κολοβώματα, απονευρωμένα, ραγισμένα και ορισμένα σπασμένα, με απλά λόγια κατεστραμμένα εκτός των υπολοίπων βλαβών που έχει υποστεί.
ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α ΠΟΡΙΣΜΑ
Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης
¨σημαίνει¨ ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής.
Η σωματική & ηθική περιφρόνηση εκ μέρους
της Ιατρικής & Οδοντιατρικής επιστήμης,
είναι μία κατάπτωση & μία ζημία
χειρότερη απ' όλα τα εγκλήματα.
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, στην εξεταζόμενη περίπτωση της κας S.-C. A. αποδεικνύεται ότι: …..
Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η στοματική υγεία
επιδρά στην γενική υγεία του οργανισμού
και ότι πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή.
Εκ των SINE QUA NON
προκύπτουν
τα κάτωθι ερωτήματα & απορίες: ….
- ΣΧΕΤΙΚΑ με τις Λανθασμένες εργασίες ΚΑΙ ενέργειεςτου Χειρουργού-Οδοντιάτρου κ. Ο. Μ., η παθούσα αναφέρει, ότι: ……..
Τούτο επιβεβαιώνεται και αποδεικνύεται, από: ……
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΗ ΑΡΧΙΣΕ Ο ΚΛΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ
Από την συνεχή σωματική και ψυχολογική ταλαιπωρία της,
σήμερα πάσχειαπό χρονίσασα κατάθλιψη
που έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε
¨αναβίωση της τραυματικής εμπειρίας μετά από
ιατρογενείς οδοντογναθικές τραυματικές κακώσεις,
μολύνσεις και εξαγωγές των 19 δοντιών της¨.
Είναι προφανές ότι, στην εξεταζόμενη περίπτωση της κας S.-C. A. -λόγω της πολύπλευρης διάστασης και έκτασης των προβλημάτων υγείας που επήλθαν από τις ένδικες Ιατρογενείς Οδοντογναθικές τραυματικές κακώσεις, …….-απώλειες των 19 δοντιών της και την ολοκληρωτική καταστροφή της στοματικής της κοιλότητας, αποδεικνύεται ότι, ενδεικτικώς σήμερα παρουσιάζει μόνιμο βαρεία σωματική κάκωση του στόματος και της υγείας της εφ'όρου ζωής, προσωρινά αξιολογείται η α ν α π η ρ ί α της με ποσοστό αναπηρίας επί τοις εκατό= άνω του ..% έως ..% και μάλιστα με αισθητικές δυσμορφίες του στόματός της -οδοντοστοματολογικής της κοιλότητας.-
Η παρούσα χορηγείται για Δικαστική χρήση.
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSc – PhD - SOC.
Ειδικός ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
Ιατρός Δημόσιας Υγείας
Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
τ. Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Ο.Περίδη, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα 1996, Η εφαρμογή της ιστολογικής εξετάσεως των οδόντων στη μεταθανάτια ταυτοποίηση του πτώματος.