Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email:
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 1. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ¨Οδοντιατρική Αμέλεια¨-ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ malpractice

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

      Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής – Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος την ……. της δ. Α.Φ. του Σπ., αδελφή νοσοκόμος, 36 ετών, κατοίκου Αττικής, γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα της, τα ακόλουθα:
1. Ποία υπήρξε η πορεία των ¨προσθετικών εργασιών¨ ψεύτικα δόντια «γέφυρες» από τον μήνα Ιανουάριο του 200. της Χειρουργού-Οδοντιάτρου κας Π.Σ. έως τον μήνα Ιούλιο του 200.;
2. Οι αναφερόμενες στοματολογικές βλάβες μου είναι μόνιμες και μη αναστρέψιμες; και πόσο βλαβερές είναι για την πορεία της υγείας μου;
3. Ότι άλλο προκύψει από την επιστήμη και τέχνη Σας.
 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η δ. Α.Φ., αδελφή νοσοκόμος, 3. ετών σήμερα, επισκέφθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 200. την Χειρουργό-Οδοντίατρο κα Π.Σ. στο οδοντιατρείο της στα ….. Ηλείας, με σκοπό να αντικαταστήσει «σφράγισμα» από ένα δόντι που την πόνεσε ξαφνικά κατά την διαδρομή της από Αθήνα προς Καλλιθέα Ηλείας κατοικία του αρραβωνιαστικού της κ. Ε.Γ.
Μετά το σφράγισμα του δοντιού της, η Χειρουργός-Οδοντίατρος την συμβούλευσε να αναλάβει να της προσθέσει δόντια -από την έλλειψη ορισμένων- που είχε στην στοματική της κοιλότητα αποκαταστόντας τα προς όφελός της με καλύτερες τιμές και με «εγγυημένη εργασία».
Τον Δεκέμβριο 200., ξεκίνησαν τα πρώτα τροχίσματα των δύο πίσω δοντιών της στην δεξιά άνω γνάθο και λέγοντάς της χαρακτηριστικά [όπως η δ. Α.Φ. βεβαιώνει]: «θα σου κάνω το γεφυράκι λιγάκι σφικτό, θέλω να το νιώθεις ένα ελάχιστο σφίξιμο, όχι να σε σφίγγει πολύ, λίγο, ίσα-ίσα να το νοιώθεις, γιατί ξεκολλάγανε συχνά σε ορισμένους τελευταία κι εγώ από τότε αποφάσισα να τα κάνω λιγάκι πιο σφιχτά».
Τον Ιανουάριο 200. περί ώρα 19.00 ¨τοποθέτησε¨ το πρώτο γεφυράκι απευθείας με μόνιμη κόλα. Φεύγοντας με ενημέρωσε ότι, επειδή είναι για μένα μια καινούργια κατάσταση, να μην ανησυχήσω ιδιαίτερα αν έχω κάποια ενόχληση.
Τον Φεβρουάριο 200. ¨τοποθέτησε¨ το δεύτερο γεφυράκι στην δεξιά κάτω γνάθο. Τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας της καθώς και τα παράπονα δυσαρέσκειας ήταν καθημερινά, πλην όμως εκείνη την διαβεβαίωνε ότι πρέπει να ηρεμήσει λιγάκι και να δεχθεί την «νέα κατάσταση» που πλέον για την ίδια είχε γίνει αφόρητη. Στη συνέχεια αποφασίσθηκε να φτιαχτεί και τρίτο γεφυράκι αριστερά της κάτω γνάθου νομίζοντας ότι με τη σωστή σύγκλειση και χωρίς αυτή την έλλειψη δοντιών πλέον θα επέρχετο αρμονία του στόματος.
Τον Μάρτιο 200. ¨τοποθέτησε¨ το τρίτο γεφυράκι που στην άμεση πορεία του παρουσίασε φαινόμενα εκτός των άλλων και τσούξιμο, ερεθισμό, διόγκωση του ούλου, έντονο πόνο κατά την μάσηση και λέγοντας ότι το κρεμαστό δόντι κλωτσάει. Τις επόμενες ημέρες με μεγάλη ένταση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψή της στην Οδοντίατρο η οποία της πρότεινε «να κόψει τα δύο γεφυράκια και να βάλει στα τροχισμένα δόντια θήκες».
Ποιος ο λόγος τότε,να χαλάσει με τα τροχίσματα τα καλά δόντια, για να τα βάλει μετά μέσα σε θήκες;;;
https://iatrodikastis.gr/datafiles/image/ODONT1.jpg
Τον Ιούλιο 200. αφού υπέφερε πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα, επισκέφθηκε πάλι την Οδοντίατρο και της πρότεινε να πάρει κάποια βουρτσάκια που καθαρίζουν τις τροφές κάνουν για τα δόντια και να κάνει ακόμη έξι μήνες υπομονή! Της ζήτησε η παθούσα δ. Α.Φ. να δουν μαζί εκ νέου το εκμαγείο που είχε πάρει από τα τροχισμένα δόντια πριν τοποθετηθεί το τρίτο γεφυράκι και διαπίστωσε η Οδοντίατρος ότι δεν υπήρχε αρχικό πρήξιμο του ούλου. Έτσι αποφάσισε και έκοψε αμέσως το γεφυράκι, έφτιαξε ένα δεύτερο καινούργιο πλέον γεφυράκι που το τοποθέτησε. Αλλά και πάλη δεν επανερχόταν το ούλο στην πρότερα κατάστασή του, άρχισε να κοκκινίζει, να τσούζει πολύ έντονα, να πονάει και να έχει πιαστεί και ερεθιστεί ο υπογνάθιος αδένας της.
Τον Αύγουστο 200. βρισκόμενη σε πλήρη απόγνωση επισκέφθηκε τον Χειρουργό-Οδοντίατρο κ. Κ.Κ. ο οποίος της έκοψε-αφαίρεσε το αρχικό γεφυράκι για να βρει τελικά λίγη ανακούφιση! και να σταματήσει αυτό το ξόδεμα ζωής και η αλόγιστη σπατάλη ενέργειας ¨ελέγχοντας τον πόνο της και τις δυσάρεστες εκδηλώσεις συμπεριφοράς της¨ με όλες της τις δυνάμεις στην ήδη αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί στην καθημερινή της ζωή συνεπεία των άστοχων ενεργειών της Οδοντιάτρου έως τις αρχές του μήνα Αυγούστου 2007.
Η από 15-7-200. βεβαίωση εξέτασης του Χειρουργού-Οδοντιάτρου κ. Κ.Κ., αναφέρει: «κατόπιν εξέτασης της πανοραμικής ακτινογραφίας (ημερ. 16-4-200.) βρέθηκε ότι ο γομφίος (17) φαίνεται να έχει στροφή και ο προγόμφιος (35) απόκλιση ρίζας».

Η από 17-7-200. βεβαίωση εξέτασης του Χειρουργού-Οδοντιάτρου κ. Κ.Κ., αναφέρει: «κατόπιν εξέτασης της ακτινογραφίας (ημερ. 31-3-200.) παρατήρησα ότι:
1. υπάρχει στροφή του 17 και πτώση του περιοστέου, 2. υπάρχει απόκλιση της ρίζας του 35.
Για την αποκατάσταση χρειάζεται να πάει στους εξής ιατρούς:
α) Ορθοδοντικό για αποκατάσταση της στροφής και της απόκλισης δοντιών,
β) Γναθοχειρούργο για την αλλοίωση του περιοστέου,
γ) Προσθετικό για την αποκατάσταση των ελλειπόντων δοντιών».

Η από 17-7-200. βεβαίωση εξέτασης του Χειρουργού-Οδοντιάτρου κ. Κ.Κ., αναφέρει: «τον Αύγουστο του 200. και συγκεκριμένα στις 9/8 ήλθε στο ιατρείο μου η κα Φ.Α. Μου είπε ότι από τις αρχές του 2007 είχε πάει σε κάποιον Οδοντίατρο για να φτιάξει τα δόντια της. Παραπονιόταν ότι ένοιωθε μούδιασμα, σφίξιμο, πίεση και τσούξιμο στις περιοχές όπου είχε κάνει τις προσθετικές εργασίες. Κατόπιν εξέτασης είδα ότι πράγματι είχε φτιάξει τις εξής εργασίες:

  • μία γέφυρα με δύο στηρίγματα στα 14 & 17 δόντια και δύο ενδιάμεσα στα 15 & 16 δόντια,
  • μία γέφυρα με δύο στηρίγματα στα 44 & 45 δόντια και το 46 κρεμαστό,
  • μία γέφυρα με δύο στηρίγματα στα 34 & 35 δόντια και το 36 κρεμαστό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιαζόταν στις γέφυρες 14-17 και 34-36.

Αποφασίσαμε να τις αφαιρέσουμε. Πράγματι τις αφαιρέσαμε και ένοιωσε αμέσως ανακούφιση. Όταν τις έβγαλε τις γέφυρες παρατήρησα ότι πίεζαν τα ούλα γύρω από τα κολοβώματα και ότι τα ούλα είχαν ερεθιστεί. Πίστεψα τότε ότι ήταν μακριές οι γέφυρες και ερέθιζαν τα ούλα. Προσπάθησα να διορθώσω την μία γέφυρα κονταίνοντας την (η άλλη καταστράφηκε στην προσπάθεια να την βγάλω και την αντικατέστησα). Μάταια όμως. Το πρόβλημα εξακολουθούσε. Αν θυμάμαι καλά ξαναφτιάξαμε την γέφυρα αλλά και πάλι δεν κατάφερα να την ανακουφίσω. Αποφασίσαμε τότε να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό στην Αθήνα. Είμαι 25 χρόνια Οδοντίατρος και τέτοια περίπτωση δεν είχα αντιμετωπίσει».

Η από 23-7-200. Ιατρικές Οδηγίες της Γναθοχειρουργικής κλινική του Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, αναφέρουν: «αναφερόμενη οδονταλγία στην περιοχή του 17 που αντανακλά στην ομόπλευρη γνάθο. Πιθανό επώδυνο μυομασητηριακό σύνδρομο. Σύσταση για επίσκεψη σε Ενδοδοντιστή και Γναθολόγο».
Η από 23-7-200. Γνωμάτευση του ειδικού Ορθοδοντικού κ. Σπ. Γ., αναφέρει: «…χρήζει περαιτέρω εξέταση από: α) Οδοντίατρο – Προσθετολόγο, β) Περιοδοντολόγο για την αντιμετώπιση του προβλήματός της».
-. Η από 9-1-200. Ιατρικό Σημείωμα του ειδικού Ψυχιάτρου κ. Β.Σ., αναφέρει: «…παρακολουθείται από 2μήνου στο Ψυχιατρικό ιατρείο για ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία. Η ασθενής εκδηλώνει αναβίωση της τραυματικής εμπειρίας μετά από κακώσεις από την τοποθέτηση των οδοντοστοιχιών της, διαμέσου ονείρων και σκέψεων, άγχος κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή… Συνεστήθη ταυτόχρονα υποστηρικτική τύπου ψυχοθεραπεία. Επανεξέταση σε ένα μήνα. Δίδεται για Δικαστική χρήση».
-. Η από 3-5-200. Ιατρικό Σημείωμα του ειδικού Ψυχιάτρου κ. Β.Σ., αναφέρει: «…παρακολουθείται από 6μήνου στο Ψυχιατρικό ιατρείο για ΧΡΟΝΙΣΑΣΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία. Η ασθενής εκδηλώνει αναβίωση της τραυματικής εμπειρίας συνεπεία των κακώσεων από την τοποθέτηση των οδοντοστοιχιών της, διαμέσου ονείρων και σκέψεων, άγχος κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή… Είναι υπό υποστηρικτική τύπου ψυχοθεραπεία. Επανεξέταση σε ένα μήνα. Δίδεται για Δικαστική χρήση».

Η ένορκη βεβαίωση του κ. Ε.Γ.-Υπαστυνόμου ε.α. ΕΛΛΑΣ, ενώπιον της Συμβολαιογράφου Αθήνας κας Ε.Α.Λ.Β. την 21-7-200., αναφέρει: «…στις 23-11-200. επισκεφθήκαμε την Οδοντίατρο κ. Π.Σ. στο ιατρείο της στην πόλη ….Ηλείας διότι έσπασε ένα σφράγισμα και χρειαζόταν επείγουσα αποκατάσταση…της πρότεινε η οδοντίατρος να αναλάβει προσθετική θεραπεία με συμφέρουσες τιμές και «εγγυημένη εργασία»…ξεκίνησε τον μήνα Ιανουάριο 200. και έγιναν συνολικά τρείς προσθετικές…..».

Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι η στοματική υγεία επιδρά στην γενική υγεία του οργανισμού και ότι πρέπει να λαμβάνει ιδιαίτερη προσοχή.

Τα ανθρώπινα δόντια εξυπηρετούν τις παρακάτω λειτουργίες: Την μάσηση Την ομιλία Την κατάποση
Επιπλέον συμβάλλουν στην αισθητική εμφάνιση του προσώπου και στη σωστή ομιλία.
https://iatrodikastis.gr/datafiles/image/Clipboard07.jpg  https://iatrodikastis.gr/datafiles/image/Clipboard08.jpg
Αρίθμηση για τους μόνιμους οδόντες:
https://iatrodikastis.gr/datafiles/image/Clipboard09.jpg

ΣΚΕΠΤΙΚΟ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ – Τ Ε Λ Ι Κ Ο  Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α

Κίνηση χωρίς δύναμη λέει η Φυσική δεν υπάρχει,
Επομένως η δύναμη είναι η πρωταρχική αιτία
που προκαλεί δευτερογενώς την κίνηση.
Μετακίνηση δοντιών ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ με την τοποθέτηση
ενός εξωτερικού παράγοντα δύναμης πάνω στα δόντια
ΕΞΑΣΚΩΝΤΑΣ περιφερική πίεση στην μύλη των δοντιών.
Η σωματική & ηθική περιφρόνηση εκ μέρους της ιατρικής επιστήμης, είναι μία κατάπτωση & μία ζημία χειρότερη απ΄όλα τα εγκλήματα.
Αναφορικά με την δ. Α.Φ. σε σχέση με τα τεθέντα ερωτήματα προκύπτουν τα κάτωθι:
Παράλειψη ή υποβάθμιση της κλινικής εξέτασης ¨σημαίνει¨ ανορθόδοξη άσκηση της ιατρικής
1. Η μεγάλη δύναμης ένταση που εφαρμόστηκε πάνω στα δόντια της άνω γνάθου από το σφικτό γεφυράκι με νωπή ακόμη την κόλλα, δημιούργησε λόγω της απόστασης των δοντιών την ταλάντωση μεταξύ του προγόμφιου 14 και του γομφίου 17, προκαλώντας την βίαιη μετακίνηση του γομφίου 17, εφόσον δεν υπήρχε όμορο δόντι καθώς….
2. Ο τοπικός παράγοντας που ευνόησε την μετακίνηση σε συνδυασμό με τον σπασμό της ταλάντωσης από το πιεστικό γεφυράκι, είναι η ανεπαρκής και ακατάλληλη λέπτυνση των δοντιών (τρόχισμα αδαμαντίνης – οδοντίνης), ώστε το πάχος της ….
Σημείωση 1η: Aλλωστε, αλλοίωση στο ούλο και πτώση του περιοστέου δεν συμβαίνουν ποτέ υπό κανονικές συνθήκες και επιπλέον δεν ανήκουν στην κατηγορία των συγγενών ανωμαλιών, αλλά είναι αποτέλεσμα….
Και βίαιη μετακίνηση είναι η άσκηση μεγάλης σε ένταση δύναμης, που συντελείται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΣΧΟΛΙΟ 1ο: Αν αναλογιστούμε ότι για να μετακινήσουμε δόντια στην σωστή τους θέση μέσω της Ορθοδοντικής, ότι αυτό γίνεται με την πάροδο του χρόνου (ένα έως τρία χρόνια), με σταθερή, μικρής έντασης….
3. Η απόκλιση της ρίζας του προγόμφιου 35, είναι φαινόμενο δημιουργίας συνεχών μετακινήσεων του δοντιού, που χωρίς αυτές τις μετακινήσεις η απόκλιση θα ήταν αδύνατη και ανύπαρκτη.
Σημείωση 2η: Τα λανθασμένα μέτρα της ακατάλληλης προσθετικής αριστερά της κάτω γνάθου με τροχίσματα στους προγόμφιους 34 & 35 και τοποθετώντας τον γομφίο 36 κρεμαστό, σε συνδυασμό με το ακατάλληλο τρόχισμα των δοντιών ευνόησαν στην δημιουργία των συνεχών ….
Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι λανθασμένες προσθετικές εργασίες ήταν τα πρωταρχικά αίτια των δυνάμεων που προκάλεσαν δευτερογενώς τις μετακινήσεις των δοντιών.
4. Μετακίνηση δοντιών ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ με την τοποθέτηση ενός εξωτερικού παράγοντα δύναμης πάνω στα δόντια ΕΞΑΣΚΩΝΤΑΣ περιφερική πίεση στην μύλη των δοντιών.
Επομένως, η τοποθέτηση του εξωγενή παράγοντα δυνάμεως πάνω στα δόντια (λανθασμένες γέφυρες) μαζί με το ακατάλληλο τρόχισμα των ευαισθητοποιημένων και πλέον ευάλωτων δοντιών, ….
5. Οι Οδοντιατρικές εργασίες που έγιναν στην στοματική κοιλότητα της δ. Α.Φ. και διήρκεσαν από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009, χωρίς ακόμα να έχει γίνει αποκατάσταση των κακώσεων, έχουν ως εξής:
α) στην δεξιά κάτω γνάθο παρόλο που είχε έντονες ενοχλήσεις στους τροχισμένους προγόμφιους 44 & 45 και ήθελε να αφαιρεθεί η αρχική προσθετική με το κρεμαστό δόντι από το στόμα της, οι τροχισμένοι προγόμφιοι 44 & 45 τελικά παρέμειναν μέσα στην….
β) στα τροχισμένα δόντια προγόμφιους 34 & 35 αριστερά της κάτω γνάθου τα οποία παρέμειναν ακάλυπτα από τον Φεβρουάριο του 2008 έως τον Μάιο του 2009, ….προγόμφιος 34 ξανατροχίστηκε ώστε να μειωθεί το πάχος της μύλης και μπήκε σε θήκη.
Ο προγόμφιος 35 ξανατροχίστηκε κι αυτός σε πάχος διαμορφώνοντας μάλιστα ευθεία την…. ανταγωνιστικό δόντι για τον γομφίο 27.
6. Δεξιά της άνω γνάθου μετά τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες του αμέσως επόμενου Οδοντίατρου για αντικατάσταση της αρχικής και ακατάλληλης προσθετικής, τα τροχισμένα δόντια τελικά, ο απονευρωμένος πλέον προγόμφιος 14 και ο…..
Έκτοτε, αυτήν την προσθετική την τοποθετεί αναγκαστικά και χωρίς κόλλα πάνω στα τροχισμένα δόντια, αρκετά…., μη έχοντας άλλη λύση για τους εξής λόγους: ….
7. Από την δυσαρμονία που επήλθε στα δύο τεταρτημόρια του στόματος μετά την αφαίρεση των βλαβερών προσθετικών, εφόσον είχαν ….
Έκτοτε, κοιμάται κάθε βράδυ με ελαστικό μασελάκι - νάρθηκα, αλλά η ευαισθητοποίηση κυρίως των μπροστινών δοντιών συνεχίζεται, εφόσον κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν μπορεί να ελέγξει την ξαφνική και ακούσια ενεργοποίηση των μασητήριων μυών οι οποίοι έλκουν απότομα την κάτω γνάθο προς τα άνω και κλείνουν με δύναμη το στόμα, προκαλώντας έντονο σφίξιμο των δοντιών, ξυπνώντας πάντα με μουδιασμένο στόμα, οδονταλγία και υπερβολικό μούδιασμα κυρίως στους κυνόδοντες και τους κοπτήρες και τα οποία δεν υποχωρούν κατά την διάρκεια της ημέρας απλά μειώνονται σε ένταση, εφόσον όταν συμβαίνει προσπαθεί να κρατάει το στόμα ανοικτό για να συγκρατήσει την ανυπόφορη έλξη της κάτω γνάθου, αποφεύγοντας έτσι το εκνευριστικό και επώδυνο δάγκωμα του στόματος.
ΣΧΟΛΙΟ 2ο: Εξάλλου, το ελαστικό μασελάκι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ορθοδοντική θεραπεία, αλλά ένας τύπος κινητού Ορθοδοντικού μηχανήματος που….
Στην Ιατροδικαστική Γνωμοδότησή μου, η οποία συντάχθηκε στις ….., αναφέρονται εκ των προτέρων οι ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ που θα ακολουθούσαν, από την τοποθέτηση όπως αποδεικνύεται τελικά των περιττών & βλαβερών προσθετικών, όπως (πολφίτιδα, περιοδοντίτιδα, τραυματογόνος σύγκλειση, μυομασητηριακά προβλήματα), τα οποία ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ & ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ από τα μετέπειτα ιατρικά έγγραφα !
Εκ των SINE QUA NON προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα & απορίες:

  • ΓΙΑΤΙ δεν έβγαλε η Οδοντίατρος, μικρές Οδοντιατρικές ακτινογραφίες, που οφείλει να βγάλει ο ίδιος ο Οδοντίατρος εφόσον διαπιστώσει κατά την κλινική εξέταση οποιοδήποτε ανωμαλία των δοντιών;
  • ΓΙΑΤΙ δεν ζήτησε πανοραμική ακτινογραφία που υποχρεούται & επιβάλλεται να εξετάσει και να εκτιμήσει ο Οδοντίατρος, σε περιπτώσεις σοβαρών Ορθοδοντικών και Γναθικών προβλημάτων πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε προσθετική εργασία, με σκοπό να…;
  • ΓΙΑΤΙ δεν της αφαιρούσε την προσθετική με το κρεμαστό δόντι αριστερά της κάτω γνάθου, ώστε να αποφευχθεί η απόκλιση της ρίζας, παρά της επέβαλλε μάλιστα να την συνηθίσει;
  • ΓΙΑΤΙ δεν της αφαιρούσε την προσθετική δεξιά της άνω γνάθου αφήνοντάς την να υποφέρει φρικτά από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 200. και αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε άλλον Οδοντίατρο (κ. Κ. Κ.: …
  • ΓΙΑΤΙ της κατέστρεψε με τα τροχίσματα όλους τους προγόμφιους (34-35-44-45) της κάτω γνάθου, τέσσερα απολύτως φυσιολογικά και υγιέστατα…;
  • ΓΙΑΤΙ της κατέστρεψε με τα τροχίσματα τα απολύτως φυσιολογικά και υγιή δόντια δεξιά της άνω γνάθου προγόμφιο 14 & γομφίο 17, με ανέφικτη ακόμα την ….;

Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της δ. Α.Φ. προήλθαν από την non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια θεραπεία της Χειρουργού-Οδοντιάτρου κας Π.Σ.
Το προσωπικό VII και το τρίδυμο V νεύρο συνεργάζονται στις κινήσεις του προσώπου και του στόματος για την έκφραση διάθεσης και συγκίνησης, την παραγωγή ομιλίας και την μάσηση….
Το τρίδυμο νεύρο είναι σημαντικό για την αισθητικότητα του δέρματος του προσώπου.
https://iatrodikastis.gr/datafiles/image/image026.jpg
Ο άνω γναθικός κλάδος: περνά διαμέσου του εδάφους του κόγχου και μετά στρέφει προς τα κάτω προς το δέρμα της παρειάς και τα δόντια της άνω γνάθου.
Ο κάτω γναθικός κλάδος: τροφοδοτεί το δέρμα στο πλάι του κεφαλιού και την κάτω γνάθο.
Απώλεια αισθητικότητας στο πρόσωπο οδηγεί σε δυσκολία σε δραστηριότητες όπως το ξύρισμα και το μακιγιάζ. Οι κινητικοί κλάδοι του νεύρου νευρώνουν τον κροταφίτη και τους μασητήρες μύες που χρησιμοποιούνται στην μάσηση της τροφής.
ΧΑΡΑΚΤΗΣΤΙΚΑ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ¨με κατάθεση ψυχής της¨, ότι:
«Στις 25-9-200. ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.30 π.μ., είδα στην Τ.V που παρουσίαζε την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ο κ. Παπαδάκης στον ΑΝΤ1 ότι, στην Μυτιλήνη από Βρετανούς Οδοντίατρους ΓΙΝΕΤΑΙ Οδοντιατρική & Ορθοδοντική σε γαιδούρια και μουλάρια αλλά και σεμινάριο ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής για την πρόληψη υγιεινής και φροντίδας της στοματικής κοιλότητας των συγκεκριμένων ζώων», εμένα ¨οι εκπρόσωποι της ιατρικής επιστήμης¨ με θεωρούν κατώτερη από ΖΩΟ …λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης !.
-. Σύμφωνα με την ιατρική δεοντολογία όφειλε & ηδύνατο να με συμβουλέψει, να τοποθετήσω έξι οδοντικά εμφυτεύματα στα έξι δόντια που μου έλλειπαν ΚΙ ΟΧΙ να μου προτείνει τόσο επίμονα και να αναλάβει τόσο γρήγορα προσθετικές εργασίες στο στόμα μου, λέγοντάς μου μάλιστα ότι δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος για την περίπτωσή μου από αυτήν που μου πρότεινε η ίδια!.
-. Σχεδόν όλοι οι γιατροί τους οποίους επισκέφθηκα μου έλεγαν ο καθένας φυσικά πάνω στην ειδικότητά του, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα σαν τα δικά μου αλλά ΟΧΙ ΕΜΕΝΑ, ΟΧΙ τη δική μου την περίπτωση και όταν τους ρωτούσα το λόγο που δεν με αναλάμβαναν μου εξηγούσαν ότι αυτό συνέβαινε, επειδή σε εμένα είχε παρέμβει στο στόμα μου Οδοντίατρος και ότι δεν ήθελαν να μπλέξουν αφού τα προβλήματα αυτά μου δημιουργήθηκαν μετά την Οδοντιατρική παρέμβαση, εκφράζοντάς μου ξεκάθαρα μάλιστα την αμφιβολία τους για το αν θα βρεθεί συνάδελφός τους στην Ελλάδα που θα αναλάβει την αποκατάστασή μου.
-. Στις αρχές Οκτωβρίου του 200. απευθύνθηκα στην Πανεπιστημιακή Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών αφού έτσι κι αλλιώς ήμουν σε αναμονή από τις 13-3-200. με αριθμό φακέλου ……, στηρίζοντας εκεί πλέον όλες μου τις ελπίδες για την Οδοντογναθική μου αποκατάσταση γιατί είχαν αρχίσει να μου δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και ο Πρόεδρος στο Πανεπιστήμιο μου δήλωσε αυτοπροσώπως μετά λύπης του, ότι στο Πανεπιστήμιο δεν αναλαμβάνουν ανθρώπους με τροχισμένα δόντια γιατί οι φοιτητές λόγω της πρακτικής τους εξάσκησης, έπρεπε να τροχίζουν οι ίδιοι τα δόντια για τις προσθετικές και επομένως δεν γινόταν να αναλάβουν την ημιτελή εργασία κάποιου άλλου συναδέλφου τους.
Από τη στιγμή εκείνη αισθάνομαι όλο και πιο έντονα, ότι οι εκπρόσωποι της ¨ιατρικής επιστήμης¨ με θεωρούν κατώτερη από γαιδούρι και μουλάρι, λόγω συναδελφικής αλληλεγγύης, φυσικά και το ρητό του Ιπποκράτη που λέει ότι: «το προλαμβάνειν εστί σοφότερο του θεραπεύειν», απ΄ότι φαίνεται εφαρμόζεται ακόμα και στα άνοα ζώα, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση του Οδοντιατρικού σφάλματος που έχω υποστεί. Αντιθέτως, στη δική μου περίπτωση την ιδιαίτερη όπως την χαρακτηρίζουν, από το 2007 έως και σήμερα, μου συνιστούν με τον τρόπο απόρριψής τους, τον πόνο και το πέρασμα του χρόνου ως θεραπεία αποκατάστασης των Οδοντογναθικών βλαβών που μου έχουν δημιουργηθεί.
-. Ο αποθηκευμένος πόνος ευθύνεται για ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών προβλημάτων. Ο θαμμένος πόνος μεταμφιέζεται σε θυμό, άγχος και κατάθλιψη. Δεν υπάρχει τίποτε το ευγενικό και το ωραίο στην κατάσταση του πόνου, είτε πρόκειται για σωματικό είτε για ψυχικό πόνο, αν και τα δύο αυτά είδη πόνου είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, διότι δεν είναι δυνατόν να πάσχει το σώμα χωρίς να συμπαρασύρει και την ψυχή και το αντίστροφο βέβαια όπως δηλώνει άλλωστε και ο όρος ¨ψυχοσωματικός», επηρεάζοντας αρνητικά το νοητικό, συναισθηματικό και κινητικό επίπεδο λειτουργίας του ανθρώπινου όντος.
Η σωματική & ηθική περιφρόνηση εκ μέρους της ιατρικής επιστήμης,
είναι μία κατάπτωση & μία ζημία χειρότερη απ΄όλα τα εγκλήματα.
-. Είναι κάπως δολοφονικό να επιβάλλεις σ΄έναν άνθρωπο μια οδυνηρή κατάσταση που τον διεγείρει και να τον αναγκάζεις να μένει σε αυτήν ενώ μπορεί να την αποφύγει. Είναι βλαβερό να τον αναγκάζεις να κρατήσει τον πόνο του που είναι διεγερτικός, εφόσον δεν πρόκειται για ανίατη περίπτωση και για τον οποίο μάλιστα δεν ευθύνεται ο ίδιος. Ο σωματικός πόνος και το οδυνηρό συναίσθημα, μπλοκάρουν και μειώνουν το ποσοστό των δυναμικών επιβίωσης ενός ατόμου. Ο χρόνος απ΄την άλλη, δεν μπορεί να γιατρέψει από μόνος του τέτοιες περιπτώσεις τραυματικών κακώσεων, αλλά ούτε λυτρώνει από τον πόνο και το οδυνηρό συναίσθημα της μη αποκατάστασης των βλαβών που δημιουργήθηκαν στη στοματική κοιλότητα, από την τοποθέτηση των ακατάλληλων προσθετικών.
-. Πριν πάω στη συγκεκριμένη Οδοντίατρο ΔΕΝ ΕΙΧΑ θήκες στα δόντια μου, ΟΥΤΕ παρεκκλίσεις και Οδοντογναθικές κακώσεις. Μετά την αρχική παρέμβαση της Οδοντιάτρου στο στόμα μου το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ να έχω βρεθεί με εννέα τροχισμένα δόντια, τα επτά μέσα σε θήκες, το ένα εκ των οποίων έχει υποστεί απόκλιση της ρίζας του και απονεύρωση, τα υπόλοιπα δύο παραμένουν τροχισμένα χωρίς αντικατάσταση της αρχικής προσθετικής, εκ των οποίων το ένα κατέληξε απονευρωμένο και το άλλο στριμμένο με τραυματικές κακώσεις της γνάθου, τέσσερα οδοντικά εμφυτεύματα κι ένα ελαστικό μασελάκι – νάρθηκα το οποίο πρέπει να τοποθετώ στα δόντια της κάτω γνάθου κάθε βράδυ στον ύπνο εφ¶όρου ζωής, εξαιτίας του συνδρόμου της κροταφογναθικής διάρθρωσης σύμφωνα με την εξήγηση που μου έδωσαν.
Από όλα αυτά ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ότι τα έξι οδοντικά εμφυτεύματα ήταν η καλύτερη μέθοδος για την περίπτωσή μου (αφού δεν περιλαμβάνουν κοπή υγιών δοντιών) αν με είχε συμβουλέψει με ευθυκρισία, αποτρέποντας έτσι, όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα.».
Εν κατακλείδι Επαναπαραθέτω ότι,
Τα ανωτέρω προβλήματα υγείας της δ. Α.Φ., προήλθαν από την ανεπιτυχή και άστοχη τοποθέτηση-εκτέλεση non lege artis αντιμετώπιση και στη συνέχεια θεραπεία της με το γνωστό και βλαβερό αποτέλεσμα για την υγεία της, όπου και δημιούργησαν την μόνιμο βαρεία αναπηρία εφ΄όρου ζωής με ποσοστό αναπηρίας επί τοις εκατό= άνω του ..% έως ..% και μάλιστα με αισθητικές δυσμορφίες του στόματός της-οδοντοστοματολογικής της κοιλότητας. ΔΗΛΑΔΗ για την έλλειψη δύο δοντιών της δεξιά άνω γνάθου φτιάχτηκαν τέσσερις προσθετικές και για την πρόθεση ενός δοντιού αριστερά της κάτω γνάθου φτιάχτηκαν δύο, συνολικά -¨φτιάχτηκαν πέντε¨- με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει καμία, μένοντας ακάλυπτα τα τροχισμένα δόντια της και χωρίς να υπάρχει σύγκλειση δοντιών…..
Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως ότι, κάθε έμβιος οργανισμός ακόμη και η παθούσα δ. Α.Φ., είναι απαραίτητος η πλήρης ψυχοσωματική της λειτουργία σε κάθε φάση της ΖΩΗΣ της !.
Ο αγώνας της επιστήμης και της σύγχρονης κοινωνίας σήμερον είναι, να παρατείνουμε τη ζωή και την ποιότητα της ζωής. Οι γνώσεις μας και οι τεχνικές μας επιτρέπουν πλέον να ελαττώσουμε σημαντικά τα ιατρικά λάθη μας και να ενεργούμε lege artis.-
Η παρούσα χορηγείται για Δικαστική χρήση.
Δρ. Ορφέας  Κ.  Περίδης DMSc PhD - SOC.
Ειδικός ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ
Ιατρός  Δημόσιας  Υγείας
Κοινωνιολόγος
τ. Καθηγητής Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας
τ. Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)
τ. Επιστημονικός Συνεργάτης στην έδρα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας
Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.)
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.
Ο.Περίδη, Διδακτορική Διατριβή, Αθήνα 1996, Η εφαρμογή της ιστολογικής εξετάσεως των οδόντων στη μεταθανάτια ταυτοποίηση του πτώματος.