Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ Πραγματογνωμοσύνες απο ΙΑΤΡΟΥΣ & Ιατροδικαστές > 7. Πλημμελής & Ατελής Ιατροδικαστική Έκθεση-νεογνικός Θάνατος (εντός μήτρας) σε Ιδιωτική Κλινική
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής, Υγιεινολόγος, Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, κάτοικος Ν.Ερυθραίας Αττικής, οδός Αιγαίου αριθ. 1, ενεργών ως τεχνικός σύμβουλος της Ε. Α.-Σ. συζ. Γ., γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα του πληρεξουσίου δικηγόρου Ηρακλείου Κρήτης κ. Γ.Σ., τα ακόλουθα:
- Πού οφείλεται ο νεογνικός θάνατός του εντός της μήτρας;
- Η αλλοίωση παλμών θέτει θέμα για καισαρική τομή; &
- ποια η έλλειψη από την Ιατροδικαστική έκθεση ευρημάτων;
ΙΣΤΟΡΙΚΟ - ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Την 1.η Ιουλίου 20.. η κα Ε. Α.-Σ. συζ. Γ., 2.ετών, περί ώρα 03.00 ευρισκόμενη στον 9° μήνα κυήσεως, μετέβη με συμπτώματα αρχόμενου τοκετού στο «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ Γενική Κλινική» και εισήχθη στο Μαιευτικό Τμήμα, προκειμένου να φέρει στον κόσμο το κυοφορών άρρεν έμβρυο.
Μετά την εισαγωγή της από την μαία που είχε βάρδια, ξεκίνησε η προετοιμασία του τοκετού και την συνέδεσε με μόνιτορ για την παρακολούθηση των παλμών του εμβρύου και τις συσπάσεις της μήτρας. Η διαστολή της μήτρας ήταν πολύ μικρή (1εκ.) και οι ωδίνες αραιές και μικρής εντάσεως.
Στις 09.30 προσέρχεται στην κλινική η ιατρός-μαιευτήρας κα Μ.-Ι. Σ. και αφού εξετάζει την επίτοκο κα Α., διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει πρόοδος τοκετού αφού η διαστολή συνεχίζει να είναι 2εκ., η εξάλειψη τραχήλου στο 70% και το ύψος της κεφαλής εμβρύου στο -1 έως 0. Της εζητήθη το υπερηχογράφημα του κ. Φ. που είχε κάνει πριν μία εβδομάδα και της δήλωσε ότι θα την προετοιμάσει για καισαρική τομή. Της έγινε επισκληρίδος αναισθησία προκαλώντας τεχνητή ρήξη του θυλακίου.
Στις 10.30 της δήλωσε η ιατρός-μαιευτήρας κα Σ. ότι το έμβρυο άρχισε να κατεβαίνει και ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε φυσιολογικό τοκετό.
Στις 11.00 και ενώ ευρισκόταν στην αίθουσα ωδίνων, της χορήγησαν οξυγόνο και την
μετέφεραν στην αίθουσα τοκετού. Κατά την διάρκεια της εξώθησης που διήρκησε 30'min της ώρας, παρατηρήθηκαν ξανά αλλοίωση παλμών του εμβρύου και προσέτρεξαν προς βοήθειά της δύο ιατροί που ο ένας εξ αυτών πίεζε με μεγάλη δύναμη την κοιλιά της (μέθοδος Kristeller) και η μαιευτήρας προσπαθούσε να τραβήξει το έμβρυο από την μήτρα με "συκιουλκία. Υπολογίζει η επίτοκος ότι ο χρόνος που διήρκησε αυτή η προσπάθεια ήταν τουλάχιστον 20'min της ώρας. Τελικά, το έμβρυο γεννήθηκε νεκρό και οι προσπάθειες ανάνηψης δεν απέδωσαν.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΗΣ
Κάκωσηεννοούμε κάθε διατάραξη της ανατομικής ακεραιότητας οιουδήποτε ιστού ή οργάνου του σώματος από την επίδραση ενός εξωτερικού παράγοντα, ποικίλης φύσης (μηχανικής, φυσικής, χημικής κ.λπ.), που έδρασε τοπικά.
Ο θάνατος του εμβρύου κατά την διάρκεια του τοκετούμπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Η ανοξυγοναιμία αποτελεί τον βασικό μηχανισμό και μπορεί να είναι το αποτέλεσμαμιας διαταραχής ή και…
Εντός της μήτρας μπορεί να αναπνεύσει το έμβρυομετά από μαιευτικούς χειρισμούς, οι οποίοι προκαλούν ρήξη του …., οπότε δημιουργείται…. Πάντως κατά την διάρκεια του τοκετού αναμφίβολα το έμβρυο εκτελεί αναπνευστικές κινήσεις.
Θνησιγενέςείναι το νεογνό που γεννήθηκε μετά από κύηση τουλάχιστον 28 εβδομάδων και το οποίο δεν εμφάνισε σημείο αναπνοής ή άλλο σημείο ζωής.
Οι θάνατοι εμβρύων διαρκούντος του τοκετούδεν είναι σπάνιοι, οφείλονται σε διάφορα αίτια αλλά κύρια στην…. είναι δυνατόν να έχει ως συνέπεια τον θάνατο του εμβρύου λόγω ανοξίας ή ανοξυγοναιμίας.
Θάνατος από ανοξυγοναιμίαεπέρχεται στο έμβρυο στις περιπτώσεις που υπάρχει μείωση του ποσού του οξυγόνου εντός του κυκλοφορούμενου αίματος. Ενώ θάνατος από ανοξία επέρχεται…
Η εξέταση της πυέλου είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μαιευτήρα και περιλαμβάνει: …
1. η προσθιοπίσθια διάμετροςή η διαγώνια διάμετρος της εισόδου μπορεί να εκτιμηθεί και είναι η απόσταση μεταξύ…
3. η έξοδος της πυέλουεκτιμάται με φυσική εξέταση…. και άρα δυστοκίας.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΕΡΓΗΘΕΙΣΑ ΝΕΚΡΟΨΙΑ - ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ
Από τη μελέτη της Ιατροδικαστικής έκθεσης του ιατροδικαστή Α. Π., η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας Γνωμοδότησης, επί των υποβληθέντων ερωτημάτων, επισημαίνω και παραθέτω παρακάτω τα σχετικά συμπεράσματα και απαντήσεις:
Είναι προφανές ότι ο νεκροτομικός έλεγχος υπήρξε λίαν ατελής, πλημμελής, από επιστημονικής και δεοντολογικής απόψεως.
Ειδικότερα ο ιατροδικαστής:
1. Δεν προχώρησε σε ιστοπαθολογική ανάλυση των σπλάγχνων και του εγκεφάλου, για αδιευκρίνιστους λόγους, ως όφειλε και ηδύνατο να πράξει, παρόλο που το επιβάλλει η ιατροδικαστική δεοντολογία στην προκειμένη περίπτωση.
2. Δεν ζήτησε τον πλήρη "Μαιευτικό ιστορικό" φάκελο, από το «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ Γενική κλινική» στο οποίο νοσηλεύτηκε η Ειρήνη Αλεξάκη-Σταυρουπούλου.
3. Δεν αναφέρει την χροιά των πνευμόνων (παρά μόνο «...εμφανίζονται ατελεκτασικοί»), αν η επιφάνεια αυτών είναι ….καθώς και σε ποιο ύψος πλευρών βρίσκονται αυτοί.
4. Δεν αναφέρει το …..του εμβρύου.
5. Δεν αναφέρει κάτι για το Ουροποιογ….
6. Δεν αναφέρει κάτι για το ήπαρ, τον σπλήνα και το πάγκρεας.
7. Δεν αναφέρει κάτι για τα οστά της πυέλου.
8.Δεν αναφέρει κάτι από τα "πληροφοριακά στοιχεία της Αστυνομίας.
Συνεπώς, με βάση τη μέχρι σήμερα μεγάλη εμπειρία μου ως Ιατροδικαστής αποφαίνομαι πως:
1) Τα επιστημονικά κριτήρια του νεκροτομικού ελέγχου είναι λίαν ατελή και πλημμελέστατα.
2) Η υδροστατική δοκιμασία των πνευμόνων ή δοκιμασία του Γαληνού ( μικρότερα τμήματα πνεύμονα βυθίζονται στο νερό= αρνητική δοκιμασία - "δεν ανέπνευσε"), η οποία βρίσκεται υπό αμφισβήτηση- θεωρείται αμφιλεγόμενης αξίας και προπαντός ενδεικτικής μόνο σημασίας…
3) Τα νεκροψιακά ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής, όπως "εκτεταμένη εκχύμωση" φανερώνουν-δηλώνουν ότι …». Επίσης τα νεκροτομικά ευρήματα "αιμορραγική διήθηση" φανερώνουν-δηλώνουν ότι …».
Τα συμπεράσματά του προέρχονται ΜΟΝΟ από την μακροσκοπική εικόνα « ..πρόκειται για θνησιγενές το οποίο δεν πρόλαβε να αναπτνεύσει εξαιτίας περιγεννητικής κάκωσης», χωρίς να επιβεβαιώνονται μικροσκοπικώς, αν και πρόκειται περί ενός νεογνικού θανάτου σε ιδιωτική κλινική!.
Επαναλαμβάνω δε, πως ο ιατροδικαστής δεν διενήργησε ιστοπαθολογική ανάλυση των σπλάγχνων για αδιευκρίνιστους λόγους. Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος της εντολής για τη διενέργεια της νεκροψίας-νεκροτομής, να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου στο πτώμα του αβάπτιστου άρρενος Σταυρόπουλου του Γεωργίου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπόψιν μου, τα ευρήματα της νεκροψίας - νεκροτομίας, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτειαναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι, όσον αφορά την νοσηλεία της Ε. Α.-Σ. στην "Γενική Κλινική ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΚΡΗΤΗΣ" και στο Μαιευτικό θάνατο του αβάπτιστου άρρενος Σ. του Γ. στις 1.-7-20.., τα κάτωθι: …
- Αρα, υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στην πράξη και το αποτέλεσμα…. (ζήτημα αμέλειας και ευθύνης της ιατρού)!.
- εντός της μήτρας μπορεί να αναπνεύσει το έμβρυο μετά… Πάντως κατά την διάρκεια του τοκετού αναμφίβολα το έμβρυο εκτελεί αναπνευστικές κινήσεις.-
Η παρούσα χορηγείται για Δικαστική χρήση.
Ο Γνωμοδοτών
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής – Υγιεινολόγος - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών