Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΟΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ > Γνωμοδοτήσεις > 1. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-¨Οστεοπαθητική - Χειροπρακτική Αμέλεια¨ Κακή Τεχνική από Φυσικοθεραπεία ΓΟΝΑΤΟΣ

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως τεχνικός σύμβουλος της κ. Κ.Δ. του Γρ., κατοίκου Χαλανδρίου Αττικής, συνταξιούχος, γνωμοδοτώ στο ακόλουθο ερώτημα της πληρεξούσιας δικηγόρου Αθηνών δας Α.Γ., τα ακόλουθα:

  • Ποιές είναι οι προκληθείσες σωματικές βλάβες κατά την κάκωση (στρέψη) του δεξιού γόνατος της την 14η-12-20.., εάν είναι παροδικές ή μόνιμες και ποίου βαθμού;
  •  

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αμέσως μετά την κάκωση (στρέψη) την οποία υπέστη στο δεξιό γόνατό της, παρουσιάστηκαν συμπτώματα όπως έντονος πόνος, πρήξιμο και ακαμψία, με αποτέλεσμα οι διάφορες από τον «δράστη» θεραπείες, επαλείψεις από -το μπουκάλι με υγρό-για να ξεπρηστεί ταχύτερα !δεν απέδωσαν.
Την 23η-12-20.. υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία δεξιού γόνατος στα Πολυιατρεία ΓΑΛΗΝΟΣ όπου διεπιστώθη ότι έχει υποστεί «ρήξη του έξω μηνίσκου».
Σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις-πιστοποιητικά και λοιπά ιατρικά έγγραφα (α) της συνεστήθη από τον θεράποντα Ορθοπεδικό ιατρό της συντηρητική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ακινησία, η οποία δεν απέδωσε και της συνέστησε να υποβληθεί σε επέμβαση αρθροσκόπησης, (β) την 18η-03-20.. εισήχθη στην Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ λόγω block δεξιού γόνατος και υπεβλήθη σε αρθροσκόπηση η οποία ανέδειξε τον έξω μηνίσκο κατακερματισμένο στο οπίσθιο-μέσο τμήμα του και χονδροπάθεια 2ου βαθμού, έγινε αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του έξω μηνίσκου. Όλες οι ανωτέρω περιγραφείσες κακώσεις είναι βαρειές σωματικές βλάβες.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Η ρήξη (κάκωση-βλάβη) του έξω μηνίσκου ήταν τελεία και παρά την χειρουργική επέμβαση μετά από 15μήνες περίπου εκτός από την μόνιμο αναπηρία-ανικανότητος σε ποσοστό επί τοις εκατό περίπου 15-20% προκάλεσε κάποιου (γ) μικρού βαθμού (1ου) μετατραυματική αρθρίτιδα σοβαρότερη κατά το έξω διαμέρισμα απ'ότι τω εσέ [Ιατρική βεβαίωση 12-07-20..]. Η αξιολόγηση όμως της παθήσεως αυτής σήμερα, η οποία βρίσκεται σε φάση προοδευτικής εξελίξεως είναι αδύνατον αφού είναι εξελικτικής μορφής και με την πάροδο του χρόνου (δηλαδή της ηλικίας της παθούσης) συνεχώς θα επιδεινώνεται. Είναι σαφές ότι η ελευθέρα βάδιση εμποδίζεται και καθίσταται επώδυνος.

ΣΧΟΛΙΑ σχετικά με τις Ιατρικές Γνωματεύσεις (Γνωμοδοτήσεις ως τεχνικοί σύμβουλοι) προφανώς θέλουν να πουν! ο ιατρός Ε.Χ. και Δ.Ε.-Ορθοπεδικοί με την προτροπή του κ. Ε.Μ.-Φυσιοθεραπευτή:
1. Ο χόνδρος (μεσοσπονδύλιος δίσκος, πλάκα) είναι ένας ιστός, ο οποίος μπορεί να συμπιεσθεί και έχει ανθεκτικότητα, δηλαδή μεγάλη αντοχή στην φθορά. Δεν υπάρχει τροφοδότηση με αίμα στο χόνδρο, έτσι υπάρχει ένα όριο στο πάχος του. Όταν ο χόνδρος σε κάθε οστό φθάσει σε ένα κρίσιμο μέγεθος για την επιβίωση των κυττάρων του χόνδρου, αρχίζει η οστεοποίηση. Η χονδροπάθεια του γόνατος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ με τον μηνίσκο και δεν τον επηρεάζει.
2. Η ρήξη του έξω μηνίσκου ήταν το πρόβλημα, δηλαδή η οξεία κάκωση του δεξιού γόνατος που υπέστη η κα Κ.Δ. στην επίσκεψή της στο φυσιοθεραπευτή κ. Μ. την 14η-12-20.., με την κακή τεχνική -με βία- που της έκανε στο δεξιό γόνατό της. Θυμίζω ότι, ένας Boxer που εξασκεί τα χέρια του, έχει πολύ δύναμη- ακόμη και φονική πολλές φορές- όταν κτυπήσει τον αντίπαλό του. Δεν έχει την ίδια φονική δύναμη στα χέρια ένας Δικαστής που εξασκεί το πνεύμα του. Ο φυσιοθεραπευτής ασκεί τα χέρια του –άλλωστε αυτή είναι και η δουλειά του- να έχει δυνατά και γυμνασμένα χέρια για το επάγγελμά του που είναι 100φορές μεγαλύτερη από τον ασκούμενο άνθρωπο με το πνεύμα .
3. Η έντονη εσωτερική εκφύλιση από το πρόσθιο και το οπίσθιο κέρος του έξω μηνίσκου με την ύπαρξη κύστης σ'αυτόν, είναι δείγμα της φθοράς όχι του μηνίσκου. Η ρήξη του έξω μηνίσκου έγινε από βίαιη κίνηση-βλάβη-με σαφή εικόνα, από οξεία κάκωση στο δεξιό γόνατο και όχι από ένα χρόνιο πρόβλημα, γι'αυτό άλλωστε έκανε εισαγωγή στην Ορθοπαιδική κλινική του Νοσοκ. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ και της έγινε αρθροσκόπηση, η οποία ανάδειξη τον έξω μηνίσκο κατακερματισμένο στο οπίσθιο-μέσο τμήμα του και αφαίρεση του μεγαλύτερου τμήματος του έξω μηνίσκου.
Δηλαδή, εάν ένα σπίτι είναι πεπαλαιωμένο και πέσει μετά από έναν σεισμό, η πτώση του θα οφείλεται στον σεισμό ή στην παλαιότητά του; Μα φυσικά από τον σεισμό. Το ίδιο είναι και με την βίαιη ασκηθείσα δύναμη «βίαιη στροφική κάκωση του δεξιού γόνατος» ομιλούν οι Ορθοπεδικοί του Νοσοκομείου που είχε σαν αποτέλεσμα την ρήξη του έξω μηνίσκου.
4. Ομιλούμε πάντα για έναν υγιή μηνίσκο που είχε η παθούσα, πριν πάει στον φυσιοθεραπευτή και της ασκήσει βίαιη στροφική εφαρμογή δύναμης-ο σπασμένος μηνίσκος ομοιάζει σαν το ύφασμα που ξεφτίζει- και όχι σ'έναν μηνίσκο που έχει ήδη το πρόβλημα.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α

Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπ' όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση της Κ.Δ., σήμερα παρουσιάζει μόνιμον βαρεία σωματική βλάβη.
Ενδεικτικώς σήμερα, προσωρινά αξιολογείται η α ν α π η ρ ί α της σε ποσοστό επί τοις εκατό δεκαπέντε έως είκοσι (15-20%), χωρίς να συνυπολογίζεται το ποσοστό της αρθρίτιδας και της μη παγιώσεως ακόμη της βλάβης, η οποία στο μέλλον θα επιδεινωθεί.-

Ο Γνωμοδοτών
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης DMSPhD - SOC.
Ειδικός Ιατροδικαστής
Ιατρός Δημόσιας Υγείας - Κοινωνιολόγος