Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ Πραγματογνωμοσύνες απο ΙΑΤΡΟΥΣ & Ιατροδικαστές > 8. Ταλαιπωρία ΠΑΘΟΥΣΑΣ- για το ΕξωΙδρυματικό (%) ΕΠΙΔΟΜΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ της Α.Π.

Αξιότιμε κ. Περίδη,

Είμαι .. ετών κάτοικος ......., με πλήρη μαιευτική παράλυση δεξιού άνω άκρου, στα 20 περίπου και ενώ ήμουν έμμεσα ασφαλισμένη από τον πατέρα μου στον ΟΑΕΕ, ξεκίνησα τις διαδικασίες για το εξωιδρυματικό επίδομα στο ασφαλιστικό φορέα. Αρχικά μου είπανε ότι πρέπει να περάσω επιτροπή του ΙΚΑ για να μου δώσουν ποσοστό αναπηρίας, η επιτροπή μου έδωσε 67% και έπειτα πέρασα τις επιτροπές του ΟΑΕΕ.Η Α'βαθμια και η Β'βαθμια ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ επιτροπή με έκοψε με δικαιολογία πως "ναι μεν έχω 67% αλλά ΔΕΝ εμπίπτω στις διατάξεις του νόμου περί χορηγήσεως εξωιδρυματικού επιδόματος". (Προς διευκόλυνση σας σας τα αναφέρω εδω), ότι:

 1. παραπληγία - τετραπληγία, διπληγία, τριπληγία, παραπάρεση, τετραπάρεση, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
 2. μυασθένεια - μυοπάθεια , με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ή
 3. σκλήρυνση κατά πλάκας που επιφέρει παραπληγία ή τετραπληγία με ποσοστό 67% και άνω, ή
 4. το σύνδρομο κλάματος γαλής ή
 5. ατελή οστεογένεση , με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
 6. οστεοψαθύρωση , με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ή
 7. έχουν ακρωτηριασμό των δύο άνω ή δύο κάτω άκρων ή κατά το ένα άνω και ένα κάτω άκρο, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
 8. έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους ή
 9. έχουν φωκομέλεια που επιφέρει τον ίδιο βαθμό κινητικής αναπηρίας με την περίπτωση.

Αφού με έκοψε και η Β'βαθμια υγειονομική, η υπάλληλος  που διαχειριζόταν το φάκελο μου με  ενημερώσει πως έχω το δικαίωμα να προσφύγω στην τοπική διοικητική επιτροπή του ΟΑΕΕ η όποια κρίνει με κοινωνικά κριτήρια και όχι με ιατρικά καθώς την επιτροπή την αποτελούν εκπρόσωποι επαγγελμάτων, εγώ θεώρησα πως δεν θα έχω κανένα θετικό αποτέλεσμα παρά μόνο θα ταλαιπωρηθώ άδικα της  είπα πως θα  σταματήσω τη διαδικασία εδω. Μετά από 5-6 μήνες (αν δεν κάνω λάθος) δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από την υπάλληλο η οποία με ενημέρωσε πως πήρα το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς εκείνη συνέχισε μόνη της τις διαδικασίες γιατί θεώρησε πως είχα πιθανότητες να το πάρω. Τελικά μου το έδωσε η τοπική διοικητική επιτροπή του ΟΑΕΕ  για 3 χρόνια χωρίς να γίνει καμιά προσφυγή στην απόφαση της τοπικής από τον ΟΑΕΕ και χωρίς να εκκρεμεί κάποιο δικαστήριο πάνω μου. Αφού πηρά το επίδομα ασφάλεια είχα του ΙΚΑ πλέον καθώς όποιοι παίρνουν εξωι.επιδ.ασφαλιζονται μετά εκεί ανεξαρτήτως του ταμείου που κάνανε διαδικασίες. Στη συνέχεια ξαναπέρασα επιτροπές (αυτή τη φορά όχι του ΙΚΑ καθώς το ποσοστό το είχα πάρει) αυτήν της Α/βαθμιας και Β/βαθμιας οι οποίες πάλι και με έκοψαν. Έκανα ξανά ένσταση για να περάσω την τοπική επιτροπή η οποία μου το έδωσε για 1 χρόνο με μια διάφορα, ο υπάλληλος που είχε το φάκελο εκείνη τη χρόνια μου είπε πως ναι μεν το επίδομα το πηρά αλλά θα εκκρεμεί ένα δικαστήριο, (συγχωρέστε με αν δεν τα αναφέρω σωστά) καθώς  ο ΟΑΕΕ έκανε προσφυγή στην απόφαση της τοπικής που μου  έδωσε το επίδομα, με ενημέρωσε πως εάν βγει κατά εμού θα επιστρέψω τα λεφτά που πηρά.
Μετά το πέρας αυτού του χρόνου ξαναέκανα τις διαδικασίες για επέκταση χρόνου του επιδόματος, ξαναέγινε η ιδία διαδικασία και η τοπική μου έδωσε το επίδομα για 2 χρόνια, αυτή τη φορά κάποιος άλλος υπάλληλος που είχε το φάκελο μου και ΑΦΟΥ βγήκε η απόφαση με ενημέρωσε πως  ξαναεκρεμμεί κι άλλο δικαστήριο όμως αυτή τη φορά για να συνεχίσει τις διαδικασίες και να "δώσει το οκ" για να πληρωθώ μου είπε πως θα έπρεπε να υπογράψω ένα χαρτί όπου έλεγε ότι σε περίπτωση που η απόφαση είναι κατά μου θα πρέπει να γυρίσω όλα τα χρήματα στο ταμείο και μάλιστα με τόκο. Της είπα τι θα γίνει εάν δεν το υπογράψω και μου είπε πως σταματάει η διαδικασία και δεν θα πληρωθώ. Έτσι υπέγραψα το χαρτί. Τώρα τον Ιανουάριο το επίδομα φτάνει στο τέλος και θα ξαναρχίσω διαδικασίες. Οι διαδικασίες είναι παρά πολύ χρονοβόρες, σε σημείο που για να πάρω λεφτά στα χεριά μου εάν μου το εγκρίνει η τελευταία επιτροπή περνάει μέχρι και 1,5 χρόνο εκτός αυτού είναι πολύ ψυχοφθόρο όλο αυτό, ενώ παράταση στην ασφάλεια του ΙΚΑ μου δίνουν για έως και 6 μήνες αφού κοπεί το επίδομα και μετά μένω ανασφάλιστη. Αυτό που θέλω από εσάς είναι μια γνωμοδότηση όπως έχω δει στη σελίδα σας, για να την προσκομίσω στις Α/βαμιες και Β/βαθμιες επιτροπές του ΟΑΕΕ.
Αυτά που με παραξενεύουν και με βάζουν σε διάφορες υποψίες είναι το γεγονός ότι την πρώτη φορά δεν υπήρξε προσφυγή στην απόφαση της τοπικής, εκτός αυτού από τη στιγμή που λέει "έχουν ακρωτηριασμό του ενός άνω ή κάτω άκρου με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που δεν επιδέχεται εφαρμογής τεχνητού μέλους" αναρωτιέμαι...ένας άνθρωπος με πλήρη παράλυση άνω άκρου δεν επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιον που έχει ακρωτηριασμένο το άκρο.
/////

 • ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ως Ιατροδικαστής, θα έλεγα ότι:
 • οι Ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζονται στον πινάκα με τα ποσοστά αναπηρίας που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Εμπορίου για την Ελλάδα ή την αντίστοιχη νομοθεσία για τα αλλά κράτη της Ε.Ε  αναφέρουν ότι:

''η πλήρης και ανεπανόρθωτη απώλεια της λειτουργικής χρήσης ενός άκρου ή οργάνου, λαμβάνεται ως ανατομική απώλεια του ιδίου. Έτσι εξισώνονται σαφώς οι λειτουργικές με τις ανατομικές απώλειες και επομένως η παράλυση ενός άκρου, ισοδυναμεί με τον ακρωτηριασμό του''.

 • Αυτό φυσικά κανένας -δεν το λέει- στο ΤΑΜΕΙΟ σας 'προφανώς' εσκεμμένα!!!