Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Γνωμοδοτήσεις > 53. ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-% 'Ανοσμία από Κ.Ε.Κ.' συνεπεία τροχαίου ατυχήματος';

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

        Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος της Ανωνύμου Ασφαλιστικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΗ» [δια του πληρεξουσίου δικηγόρου Αθηνών κ. Α. Μ.], για την ¨κατάσταση υγείας¨ του ενάγοντος Π. Η. του Νικολάου, ετών 2., κατοίκου Ν. Η. Αττικής, οδός Π. αρ. 2., Μάγειρα, την 6η-5-200. συνεπεία του τροχαίου ατυχήματος, γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα της με αριθμ. 4272/2006 Απόφαση του Μ/λούς Πρωτ.Αθηνών:

  • εάν ο επίδικος τραυματισμός του προκάλεσε ανοσμία, η οποία είναι μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση και σε θετική περίπτωση το ποσοστό αυτής.

 

ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΤΕΘΗΣΑΝ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ(σε φωτοτυπία).

- Τα έγγραφα που μνημονεύω της δικογραφίας.


Α/α 1: Προεγχειρητική ακτινογραφία προσώπου την ημέρα προσέλευσης στο Νοσ. ΚΑΤ
την 6η-5-200.


Α/α 2: Μετεγχειρητική ακτινογραφία την 18η-5-200. με τοποθέτηση στην μύτη ράβδων,
διακρίνεται το συρμάτινο έλασμα που τις ενώνει να έχει λυγίσει από την Γναθο-Χειρουργική κλινική.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ – ΠΑΡΟΥΣΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Ο ανωτέρω την 6η-5-200. συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και εισήχθη στην ΝευροΧειρουργική κλινική του Νοσοκομείου ΚΑΤ έως τις 11-5-200.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος κ. Στ. Κ. του κ. Π. Η., άσκησε ενώπιον του Μ/λούς Πρωτ.Αθηνών (διαδικασία αυτ/των) ΑΓΩΓΗ κατά της ΕΘΝΙΚΗΣ  ΑΕΕΓΑ και του Στ. Σ., αναφέροντας: σελ.  «…με αποτέλεσμα η μηχανή μου να υποστεί υλικές ζημιές και ο ίδιος να διακομισθώ στο Νοσοκομείο ΚΑΤ…με την ιατρική διάγνωση ¨θλαστικά τραύματα ριζορρινίου-συρραφέντα, εκχυμώσεις οφθαλμών-εκδορές¨…».

Α.
Στη συνέχεια, την 31η-10-200. ο πληρεξούσιος δικηγόρος Αθηνών κ. Α. Μ. με Αίτησή του προς τον κ. Εισαγγελέα Πλημ.Αθηνών, ζήτησε να χορηγηθούν τα έγγραφα του ιατρικού φακέλου νοσηλείας του Π. Η. από το Νοσοκομείο ΚΑΤ.
   
Β.
Στις 10-10-200., στο Γρ. 309 του κ. Γ. Τ. ΝευροΧειρουργός Ν/Χ κλινικής του ΙΑΣΩ GENERAL, [διορισμένου Πραγματογνώμονα] και περί ώρα 12.00 στο σαλόνι του ΙΑΣΩ GENERAL, συζητήσαμε και καταλήξαμε από κοινού για τα ¨υγρά αρωματικά & μη ερεθιστικά¨ που θα χρησιμοποιηθούν για την διαπίστωση την όσφρησής του και αυτά ήταν= το ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ, η ΒΕΝΖΙΝΗ & η ΚΑΜΦΟΡΑ.
Περί ώρα 12.30, εξετάσαμε τον κ. Π. Η., που προσήλθε μόνος του βαδίζων φυσιολογικά. Ατομο καλής θρέψεως και όψεως.
Αντικειμενική εξέταση: Το τεστ με ¨κλειστά μάτια¨ επι ευθείας γραμμής ήταν κ.φ. καθώς και φυσιολογική η κινητικότητα των άκρων του. ΔΕΝ παρουσίασε διαταραχές δυσφασικές αλλά ούτε ημιανοψία και η ακοή-όραση= κ.φ.
Μακροσκοπικά παρατηρήθηκε: ισολκή μετωπιαίου κόλπου και παλαιές ουλές ουλοποιηθείσες στο ριζορρίνιο και ράχη ρινός.
Κλινικός έλεγχος: Για την δυνατότητα του ελέγχου της όσφρησής του [ενώ είχαμε προαποφασίσει ποια υγρά αρωματικά & μη ερεθιστικά θα χρησιμοποιηθούν= το ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ, η ΒΕΝΖΙΝΗ & η ΚΑΜΦΟΡΑ], λόγω του ότι ΔΕΝ υπήρχαν στο Φαρμακείο του ΙΑΣΩ η Βενζίνη και η Καμφορά, ο κ. Ι.Τ. χρησιμοποίησε ΟΞΥΖΕΝΕ, HIBITANE-S & EVATON-T.

ΣΧΟΛΙΟ 2ο:
Αναφέρεται ΨΕΥΔΩΣ !!! από τον κ. Ι.Τ. ότι, «χρησιμοποιήθη Οινόπνευμα» στην από 16-10-200. έκθεσή του (σελ. 1η) για την δυνατότητα όσφρησής του. Επίσης, αντί του Οινοπνεύματος χρησιμοποίησε ΟΞΥΖΕΝΕ !!!

Από το ιστορικό του και την νοσηλεία του, μας ανέφερε: «Στις 6-5-200. είχα ένα τροχαίο ατύχημα με την μηχανή μου και ήταν μετωπική η κρούση. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας μου στο ΚΑΤ επί δύο εβδομάδες έτρεξε η μύτη μου και πήρα αντιβίωση, επίσης για εξι μήνες πήρα χάπια για την επιληψία Depakin προληπτικά- ενώ δεν έκαμα κρίση, ήμουν σε όρθια στάση στο κρεβάτι ¨ για να μην κάνω ρινόρροια και τρέξει¨, δεν με ενημέρωσαν για την ¨απότομη εισρόφηση¨ ότι μπορώ να πάθω μηνιγγίτιδα! Στην ΓναθοΧειρουργική έκαμαν ΛΑΘΟΣαπό την αρχή ΔΕΝ ΕΚΑΜΕ καλή επαφή- και στις 18-5-200. είχε λυγίσει το διάφραγμα κι εκαμαν διαστολή ΅όπου τότε από τον πόνο-έχασα το φώς μουΆ!!! Οι πλάκες μολύβδου μου αφαιρέθησαν γύρω στις 10-6-200. αφού είχα πάει στην οικία μου. Ροχαλίζω τα βράδια και είμαι καπνιστής».    

Η Υ.Τ. ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ την 17η-5-200. της ιατρού Σ. Ι., αναφέρει:
«…επανελέγχεται ευμεγέθης ενδοεγκεφαλική θλάση μετωπιαία δεξιά σε φάση απορροφήσεως, στην παρούσα εξέταση δεν απεικονίζεται μικρό υποσκληρίδιο αιμάτωμα μετωπιαία δεξιά, επανελέγχεται βαθμός διάχυτου διάμεσου εγκεφαλικού οιδήματος».

Από το πρακτικό εγχείρησης της 18ης-5-200. της ΓναθοΧειρουργικής κλινικής, αναφέρεται στην εγχείρηση-κάταγμα Ρινοηθμοειδικό:
«υπο γενική αναισθησία με ενδοστοματοτραχειακή διασωλήνωση, έγινε κλειστή ανάταξη της ρινικής πυραμίδας με τη βοήθεια των λαβίδων των ρινικών οστών και του διαφράγματος, τοποθετήθηκαν ρινικοί πωματισμοί Mcvocell και πλάκες μολύβδου με ρινική οστεορραφή, ο ασθενής ανένηψε χωρίς πρόβλημα».

Το εξιτήριο-ιατρική γνωμάτευση την 26η-5-200. του ΓναθοΧειρουργικού τμήματος, αναφέρει:
«ο Η. Π. νοσηλεύθηκε από 11-5-0. έως 26-5-0., μετά από κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε: ¨κάταγμα ρινοηθμοειδικό, κάταγμα πρόσθιου-οπίσθιου τοιχώματος μετωπιαίου κόλπου, εγκεφαλική θλάση (μετωπιαία) σε αποδρομή, συντριπτικό κάταγμα [αρ] πηχεοκαρπικής σε γύψινο νάρθηκα¨. Υποβλήθηκε σε: ¨κλειστή ανάταξη ρινικών οστών, ακινητοποίηση με πλάκες μολύβδου, φαρμακευτική αγωγή- CT εγκεφάλου και σπλαχνικού κρανίου¨».

Δ.
Η ιατρική γνωμάτευση της 19ης-4-200. του ιατρού κ. Ι. Δ.-Πλαστικός Χειρουργός, αναφέρει:
«…β) σημαντικού βαθμού μετατραυματική δυσμορφία της ρινός του, γ) μετατραυματική σκολίωση με μεγάλη παρεκτόπιση προς τα αριστερά του ρινικού του διαφράγματος, η οποία του προκαλεί σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια. Δια την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων του ήτοι: …γ) την βελτίωση της εμφανίσεως της ρινός του, δ) την αποκατάσταση του ρινικού του διαφράγματος…».

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
        Εκ των στοιχείων τα οποία ετέθησαν υπΆ όψιν μου, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζόμενη περίπτωση του Π. Η., γνωμοδοτώ στα ακόλουθα ερωτήματα της με αριθμ. 4272/2006 Απόφαση του Μ/λούς Πρωτ.Αθηνών:

Η ακατάλληλη ή μη απαραίτητη καθυστερημένη απόπειρα αποκατάστασης
έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές αισθητικές δυσμορφίες και λειτουργικές απώλειες
 οι οποίες είναι συχνά δύσκολο ή αδύνατο να διορθωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Είναι προφανές ότι, στην περίπτωση του Π. Η. αποδεικνύεται ότι:   
Η non lege artis αντιμετώπιση, μετά 12 ημέρες εγχειρίσθηκε στην ΓναθοΧειρουργική κλινική του Νοσοκ. ΚΑΤ, για κάταγμα Ρινοηθμοειδικό και στη συνέχεια θεραπεία με βλαβερό αποτέλεσμα για την υγεία του.
¶ρα, η εγχείρηση ΔΕΝ πέτυχε !.

- Σε ιδιαιτέρως συντριπτικά κατάγματα για υποστήριξη των κατεαγόντων οστικών τμημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 μικρές μολύβδινες πλάκες μία από κάθε πλευρά, που συγκρατούνται μεταξύ τους με μεταλικό σύρμα. Οι πλάκες αυτές εμποδίζουν τη δημιουργία αιματώματος μεταξύ δέρματος και ρινός, στενεύουν τη ράχη της ρινός και διατηρούν την προβολή τους.

Προς επίρρωσιν, μάλιστα, παραθέτω ότι
Αντιθέτως, τα ρινοηθμοειδικά κατάγματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με τον τρόπο αυτό, αλλά χρειάζονται ανοικτή ανάταξη και συνήθως οστεοσύνθεση.

Το ανωτέρω επιβεβαιώνεται, από:

. Η ιατρική γνωμάτευση της 19ης-4-200. του ιατρού κ. Ι. Δ.-Πλαστικός Χειρουργός, αναφέρει: …

- το αυτό επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον παθόντα… Στην ΓναθοΧειρουργική έκαμαν ΛΑΘΟΣαπό την αρχή ΔΕΝ ΕΚΑΜΕ καλή επαφή- και στις 18-5-200. είχε λυγίσει το διάφραγμα κι εκαμαν διαστολή ΅όπου τότε από τον πόνο-έχασα το φώς μουΆ!!! ...Ροχαλίζω τα βράδια και είμαι καπνιστής. 

Η δυσχέρεια στη ρινική αναπνοή είναι λόγω παρέκλισης του ρινικού διαφράγματος
εξαιτίας κακής ανάταξης.

. Η συμμετοχή του ρινικού διαφράγματος στο κάταγμα σημαίνει άμεση ανάταξή του, το συντομότερο δυνατόν και ΟΧΙ μετά 12 ημέρες !

. Εάν τα κατάγματα παραμείνουν ατελή, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αργότερα απόκλιση των κατεαγόντων τμημάτων και υποτροπή.

Τούτο επιβεβαιώνεται και αποδεικνύεται:
. Το Σχ. 18, Υ/Τ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ την 24η-6-200. του Θεραπευτήριου ΣΩΤΗΡ Α.Ε.-κλινική ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ, η ιατρός Ε. Κ.-Αντινολόγος, αναφέρει:

«…δεν αναγνωρίζονται αιμορραγικά στοιχεία εντός της βλάβης (μετωπιαίο λοβό)…δίδεται η εντύπωση λύσης της οστικής συνεχείας ως επι παρουσίας καταγμάτων στην περιοχή των ρινικών οστών άμφω, κυρίως δεξιά, των μετωπιαίων οστών αμφω καθώς και του οστέινου διαφράγματος μεταξύ των διαμερισμάτων των μετωπιαίων κόλπων».

 

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπΆ όψιν τα μνημονευθέντα έγγραφα και γνωματεύσεις ιατρών, από την διεθνή βιβλιογραφία, τις ειδικές μου γνώσεις, την κρίση μου και την πείρα μου, προκύπτει αναμφισβητήτως και επιστημονικά τεκμηριωμένα, ότι στην εξεταζομένη περίπτωση του Π. Η.:

- ΟΥΔΕΝ πρόβλημα υγείας διεπιστώθη κατά την εξέτασή του στις 10-10-200. στο ΙΑΣΩ GENERAL ! ...περί ώρα 12.30, εξετάσαμε τον κ. Π. Η., που προσήλθε μόνος του βαδίζων φυσιολογικά. Ατομο καλής θρέψεως και όψεως.
- Αντικειμενική εξέταση: Το τεστ με ¨κλειστά μάτια¨ επι ευθείας γραμμής ήταν κ.φ. καθώς και φυσιολογική η κινητικότητα των άκρων του. ΔΕΝ παρουσίασε διαταραχές δυσφασικές αλλά ούτε ημιανοψία και η ακοή-όραση= κ.φ.
Συνεπώς, δεν τεκμηριώθηκε οτι ο επίδικος τραυματισμός του
¨προκάλεσε¨ επέφερε ανοσμία.-

Η παρούσα χορηγείται για Δικαστική χρήση.
Ο Γνωμοδοτών Ιατροδικαστής
           
Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής - Κοινωνιολόγος
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
Καθηγητής Ι.Ε.Κ. Αττικής (Ο.Ε.Ε.Κ.)