Διεύθυνση:

Αιγαίου 1 & Λυθρί 20α χάρτης
146 71 Νέα Ερυθραία Αττικής
τηλ.: +30 210 8000607,
Fax : +30 210 8000607
email: iatrodikastiso.peridis@yahoo.gr
blog: blog.iatrodikastis.gr

Αρχική σελίδα > • ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ - ΕΥΘΥΝΗ > Κλητήριο ΘΕΣΠΙΣΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ Αρχών > 8. ¨Κατασκευασμένος Δαρμός¨ ΓΙΑ ΄επιμέλεια΄ τέκνου

                                                        ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ο υπογράφων ιατρός Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης, με την ιδιότητά μου ως Ειδικός Ιατροδικαστής- Κοινωνιολόγος – Ιατρός Δημόσιας Υγείας, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ενεργών ως Τεχνικός Σύμβουλος του κ. Ε. Π. του Π., με ΑΔΤ.: ΑΒ-, 45 ετών,  Π. Δ., κατοίκου Η. (οδός … αρ. 1), γνωμοδοτώ στα τεθέντα ερωτήματά του τα ακόλουθα:

 • Εάν τα συγκεκριμένα ευρήματα της Ιατροδικαστού Σ.Μ. αποδεικνύουν Ξυλοδαρμό όπως αυτός αναφέρετε στο Κλητήριο Θέσπισμα καθώς και οι άλλες βεβαιώσεις του Γ.Κ.Ν.Αθηνών και ότι άλλο ήθελε προκύψει από την επιστήμη και τέχνη σας.

  ΙΣΤΟΡΙΚΟ 
         Ο κ. Ε.Π., κατηγορείται βάση του αριθ. 247/20.. Κλητηρίου Θεσπίσματος της ΕισΠρωτΑθηνών ότι, ως υπαίτιος του ότι στη Δ. την 2.η Νοεμβρίου 20.. με περισσότερες πράξεις τέλεσε τα παρακάτω περισσότερα εγκλήματα: «Α) Με πρόθεση προξένησε σε άλλον  σωματικές κακώσεις και βλάβη της υγείας του. Ειδικότερα επιτέθηκε στην εγκαλούσα Κ. Γ. του Γ. και στρίβοντάς της το δεξί της χέρι και γροθοκοπώντας την στο κεφάλι, στο πρόσωπο και το στήθος, τραβώντας τη από τα μαλλιά και κτυπώντας το κεφάλι της στον τοίχο της προξένησε με πρόθεση θλαστικές εκχυμώσεις κατά την έσω πλάγια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα και την έξω πλάγια επιφάνεια του αριστερού, την αριστερή κατ' αγκώνα άρθρωση και την ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός, άλγος κατά το στέρνο, τη δεξιά πηχεοκαρπική άρθρωση, κεφαλαλγία, ωταλγία δεξιού ωτός, ζάλη, αιμωδίες άνω χείλους του στόματος, μικρό οίδημα (ΔΕ) παρειάς…».  

ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ:
-. Όλα τα αναγνωστέα έγγραφα του κατηγορητηρίου.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΣΥ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α
 

Η  Ιατροδικαστική  τραυματολογία  μας παρέχει την ευχέρεια να συμπεράνουμε όχι μόνον τον μηχανισμό των κακώσεων αλλά και την βαρύτητά τους.
Πρακτική όμως ιατροδικαστική σημασία έχουν κατά κύριο λόγο τα άμεσα επακόλουθα των κακώσεων.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΣΧΟΛΙΑ & ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ  ¨ΙΑΤΡΙΚΩΝ  ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ¨  & ΤΗΣ  ¨ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ  ΕΚΘΕΣΗΣ¨
Από τα ανωτέρω προκύπτουν:

 1. τμήμα Γ' Χειρουργικής, αναφέρει: «… (αναφερόμενος ξυλοδαρμός) με εκδορές ΠΧΚ χώρας, οίδημα, ερυθρότης προσώπου (αναφερόμενο χτύπημα με γροθιά στον θώρακα). Κοιλιά: Χωρίς κακώσεις. Εγινε Ακτινολογικός έλεγχος α/α θώρακος= αρνητική για Παθολογικά ευρήματα».

   ΣΧΟΛΙΟ 1Ο :
  α. οι «εκδορές ΠΧΚ» [αρθρώσεως] θα έπρεπε να φέρουν επ' αυτών ένδειξη αιμορραγικής διήθησης στα χείλη ¨αν ήταν πρόσφατες εντός 24ώρου¨ χροιά, επιφάνεια (πάνω-κάτω-πλαγία) και κατεύθυνση δηλ. από πάνω προς τα κάτω ή αντίθετα, πλαγία φορά ή μισοφέγγαρου σε σχήμα ελλειψοειδές ή μια ερυθρωπή γραμμή.
  Συνεπώς:
              Συμπέρασμα 1ο: Εκδορά θεωρείται η….
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η :

  • Καταγράφονται ¨εκδορές και οίδημα¨ χωρίς να δίνεται η μορφολογία & η χροιά τους!

                  Κοιλιά: Χωρίς κακώσεις, α/α θώρακος= αρνητική για Παθολογικά ευρήματα».

ΣΧΟΛΙΟ 2ο:
α. Κατά την Ν/Χ εξέταση: GCS (Κλίμακα Γκλασκώβης)= 15/15. Νευροχειρουργικώς: Ουδέν το οξύ. Στον ασθενή εδόθησαν οδηγίες.  
Συνεπώς, συμπεραίνεται με βεβαιότητα ότι:
            Συμπέρασμα 2ο: Πουθενά και από κανένα κλινικό εύρημα ΔΕΝ παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των κακώσεων της κεφαλής, λείπει το αίτιο που προκάλεσε την κάκωση της κεφαλής. Αλλωστε ΟΛΑ είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ τα κλινικά ευρήματα και σε ΑΡΙΣΤΗ φυσική κατάσταση!
Συνεπώς:  
            Συμπέρασμα 3ο: είναι όροι ΜΗ ΔΟΚΙΜΟΙ και μη αιτιολογούμενοι επιστημονικά !!!
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνουν, ότι:
-. Η κα Κ.Γ. αναφέρει ΠΑΝΤΑ: «αναφερόμενος ξυλοδαρμός» ¨ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΗΜΑΤΑ¨ από την κλινική εξέταση των ιατρών του Νοσοκομείου.                       

 • Επίσης, σε ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ δεν αναφέρεται ότι της χορηγήθηκε θεραπεία!.

Εκ της μακρόχρονης Ιατροδικαστικής εμπειρίας μου,
προκύπτει ότι:

 • Η Ιατροδικαστική Έκθεση της Ιατροδικαστού Σ.Μ. με αρ.πρωτ. 7386/24-11-20.., αναφέρει: «Θλαστικές εκχυμώσεις κατά την έσω πλάγια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα και την έξω πλάγια επιφάνεια του αριστερού, την αριστερή κατ'αγκώνυ άρθρωση και την ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός. Αιτιάται δια άλγος κατά το στέρνο, την δεξιά πηχεοκαρπική άρθρωση, κεφαλαλγία, ωταλγία δεξιού ωτός, ζάλη, αιμωδίες άνω χείλους του στόματος. Όπως προκύπτει από τις βεβαιώσεις νοσηλείας του ΓΚΝΑθηνών (28-11-20.. και 30-11-0.) μετά τον Ορθοπεδικό έλεγχο στον οποίο δεν διαπιστώθηκαν οστικές κακώσεις συνεστήθη ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας με κολλάρο και επανεξέταση. Από τον υπόλοιπο κλινικοεργαστηριακό έλεγχο δεν διεπιστώθη τι το Παθολογικό. Ελαφρά σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου προκληθείσης, εκ της οποίας η ανωτέρω θέλει νοσήσει επί δέκα – δώδεκα (10-12) ημέρες και απόσχει των ασχολιών της επί πέντε – έξι (5-6) ημέρες, από τον τραυματισμό της, εκτός επιπλοκής τινός ή υστερογενούς βλάβης. Αθήνα 24-11-20..».

   ΣΧΟΛΙΟ 4Ο :

  • ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΟ είναι το γεγονός ότι: ενώ την ιατροδικαστική της έκθεση υπογράφει στις 24-11-20.. καθώς και ο αρ.πρωτ. φέρει ημερομηνία 24-11-0. ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙ τα έγγραφα του Νοσοκομείου με ημερομηνίες 28-11-0. & 30-11-0. !!!

    Σύμφωνα με βασικούς κανόνες της Ιατροδικαστικής Επιστήμης & Τέχνης και κατά πάγια πρακτική, όφειλε και ηδύνατο, λόγω των ειδικών γνώσεών της να αναφέρει την χροιά, το μέγεθος, την έκταση, την φορά και τον προσδιορισμό του χρόνου τελέσεως των ελαφρώνκακώσεων.                                

 • ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ δεν το έκαμε!!!.

Συνεπώς:
Συμπέρασμα 4ο: Είναι υπό αμφισβήτηση η ιατροδικαστική της έκθεση ΔΙΟΤΙ δεν διαφωτίζει αλλά συσκοτίζει την έρευνα, αφήνοντας …πολλά ερωτηματικά (;).!που ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝστα αναφερόμενα της εκθέσεως: «Ελαφρά σωματική βλάβη δια θλώντος αμβλέος οργάνου προκληθείσης, εκ της οποίας η ανωτέρω θέλει νοσήσει επί δέκα – δώδεκα (10-12) ημέρες και απόσχει των ασχολιών της επί πέντε – έξι (5-6) ημέρες, από τον τραυματισμό της, εκτός επιπλοκής τινός ή υστερογενούς βλάβης», που είναι χρησιμοποίηση μελλοντικού χρόνου!!!.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟΥ ΚΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΠΙΣΜΑΤΟΣ
 
    Ο κ. Ε.Π., κατηγορείται βάση του αριθ. 247/20.. Κλητηρίου Θεσπίσματος της ΕισΠρωτΑθηνών ότι, ως υπαίτιος του ότι στη Δάφνη την 2.η Νοεμβρίου 20..με περισσότερες πράξεις τέλεσε τα παρακάτω περισσότερα εγκλήματα: «Α) Με πρόθεση προξένησε σε άλλον  σωματικές κακώσεις και βλάβη της υγείας του. Ειδικότερα επιτέθηκε στην εγκαλούσα Κ. Γ. του Γ. και στρίβοντάς της το δεξί της χέρι και γροθοκοπώντας την στο κεφάλι, στο πρόσωπο και το στήθος, τραβώντας τη από τα μαλλιά και κτυπώντας το κεφάλι της στον τοίχοτης προξένησε με πρόθεση θλαστικές εκχυμώσεις κατά την έσω πλάγια επιφάνεια του δεξιού βραχίονα και την έξω πλάγια επιφάνεια του αριστερού, την αριστερή κατ' αγκώνα άρθρωση και την ραχιαία επιφάνεια της δεξιάς άκρας χειρός, άλγος κατά το στέρνο, τη δεξιά πηχεοκαρπική άρθρωση, κεφαλαλγία, ωταλγία δεξιού ωτός, ζάλη, αιμωδίες άνω χείλους του στόματος, μικρό οίδημα (ΔΕ) παρειάς…».
Τα ανωτέρω ανατρέπονται και δεν επιβεβαιώνονται από τα κάτωθι:
1ον. Οι ¨αναφερόμενεςκακώσεις από ξυλοδαρμό¨ είναι εντελώς ΕΠΙΔΕΡΜΙΚΕΣ που δεν χρειάζονται  επεξήγηση και σχολιασμό περαιτέρω!
Οι χαρακτήρες των κακώσεων δεν συνηγορούν υπέρ της εκδοχής του ξυλοδαρμού, αλλά κι ένα οικειοθελώς ακούμπημα σε αμβλεία επιφάνεια μπορεί να επιφέρει θλαστική επιπόλαια εκχύμωση όπως στη δική μας περίπτωση! 

 • Σύμφωνα με βασικούς κανόνες της Ιατροδικαστικής Επιστήμης & Τέχνης και κατά πάγια πρακτική, όφειλε και ηδύνατο, λόγω των ειδικών γνώσεών της να αναφέρει την χροιά, το μέγεθος, την έκταση, την φορά και τον προσδιορισμό του χρόνου τελέσεως των ελαφρών κακώσεων.                    
 • ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ δεν το έκαμε!!!.

3ον.     Από κανένα ιατρικό έγγραφο της δικογραφίας ΔΕΝ αποδεικνύεται ότι θέλει νοσήσει επί δέκα – δώδεκα (10-12) ημέρες και απόσχει των ασχολιών της επί πέντε – έξι (5-6) ημέρες, που είναι χρησιμοποίηση μελλοντικού χρόνου!!!.
4ον.     Καταγράφονται ¨εκδορές και οίδημα¨ χωρίς να δίνεται η μορφολογία & η χροιά τους!
6ον.     Ενώ ΟΛΑ είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ τα κλινικά ευρήματα και σε ΑΡΙΣΤΗ   φυσική κατάσταση! Αναφέρουν την χρήση κολλάρου ΔΙΧΩΣ να μνημονεύουν αν χορηγήθηκε τύπου «σκληρού ή μαλακού»;;;;

 • ΜΗΠΩΣ και αυτό υπάγεται στην ¨ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ¨ Νοσοκομείου   απλά για την ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ άνευ λόγου και αιτίας ;;;

            7ον.     Από κανένα ιατρικό έγγραφο της δικογραφίας ΔΕΝ τεκμαίρεται ότι η σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε στην εγκαλούσα είναι ελαφρά κατά την έννοια του άρθρου 308$1α ΠΚ. διότι αυτή υπέστη σωματικές κακώσεις και βλάβη της υγείας της!!!.
…….
   Συνεπώς,
κατηγορηματικά επιβεβαιώνεται ότι ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ως ανωτέρω τεκμηριώθηκε στη δική μας περίπτωση η κατηγορία στο σκέλος της …« Με πρόθεση προξένησε σε άλλον  σωματικές κακώσεις και βλάβη της υγείας του…Ειδικότερα επιτέθηκε στην εγκαλούσα Κ.Γ. του Γ. και στρίβοντάς της το δεξί της χέρι και γροθοκοπώντας την στο κεφάλι, στο πρόσωπο και το στήθος, τραβώντας τη από τα μαλλιά και κτυπώντας το κεφάλι της στον τοίχο…» και ΚΑΤ'ΟΥΔΕΝΑ ΤΡΟΠΟ δεν αποδεικνύουν ξυλοδαρμό όπως αυτός αναφέρεται στο Κλητήριο Θέσπισμα.-  
 

Ο Γνωμοδοτών

Δρ. Ορφέας Κ. Περίδης
Ειδικός Ιατροδικαστής – Κοινωνιολόγος
Ιατρός Δημόσιας Υγείας
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών